PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
26 (2019) | nr 2 (119) | 95--109
Tytuł artykułu

Effect of Extraction and Refining of Rapeseed Oil on Profile and Content of Chlorophyll Pigments

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Wpływ wydobywania i rafinacji oleju rzepakowego na profil i zawartość barwników chlorofilowych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem pracy było określenie wpływu wydobywania i rafinacji oleju rzepakowego w warunkach przemysłowych, na zmodernizowanej linii technologicznej, na profil i zawartość barwników chlorofilowych. Jako materiał doświadczalny zastosowano próbki oleju pobierane na różnych etapach procesów jego wydobywania i rafinacji. Zawartość barwników chlorofilowych oznaczono metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej w układzie faz odwróconych, z detekcją fluorymetryczną. Stwierdzono, że przemysłowa metoda wydobywania oleju rzepakowego ma wpływ na profil i zawartość barwników chlorofilowych. Olej ekstrakcyjny zawierał o 40 % więcej barwników chlorofilowych niż olej tłoczony. Zawierały one głównie feofitynę a oraz pirofeofitynę a i tylko niewielkie ilości chlorofili a i b. Obróbka termiczna oleju przed rafinacją powoduje całkowitą transformację chlorofili. Proporcja pirofeofityna a/feofityna a zmieniła się z 0,7 na 3,8 : 1. Olej surowy zawierał tylko pochodne chlorofili. Kwaśne odszlamowanie oraz neutralizacja oleju spowodowały niewielkie zmniejszenie zawartości barwników chlorofilowych ogółem oraz względnie małe zmiany ich profilu. Efektywność usunięcia barwników chlorofilowych po bieleniu wynosiła 98,5 %. Pochodne chlorofilu a były dużo łatwiej usuwane z oleju za pomocą ziemi bielącej niż pochodne typu b. W niektórych partiach oleju po bieleniu pirofityna b w ilości 0,09 mg/kg była nadal obecna. (abstrakt oryginalny)
EN
The objective of the research study was to determine the effect of industrial extraction and refining of rapeseed oil on the profile and content of chlorophyll pigments, where those processes were carried out under industrial conditions with the use of a modernized production line. The material to be analysed were samples of oil collected at various stages of the rapeseed oil extraction and refining processes. The content of chlorophyll pigments was determined using a reversed phase high-performance liquid chromatography with fluorometric detection. It was found that the industrial method of extracting rapeseed oil affected the profile and content of chlorophyll pigments. The content of chlorophyll pigments in the extracted oil was 40 % higher than that in the pressed oil. The chlorophyll pigments analysed mainly contained pheophytin and phyropheophytin, and only small amounts of chlorophylls a and b. The thermal treatment of oil performed prior to the refining caused the chlorophylls to fully transform. The phyropheophytin to pheophytin ratio changed from 0.7 to 3.8 : 1. The crude oil contained chlorophylls derivatives only. The aciddegumming and neutralisation processes of oil caused the total content of chlorophyll pigments to slightly decrease and their profile to change a little. The effectiveness of reducing chlorophyll pigments after bleaching was 98.5 %. Compared to the chlorophyll b derivatives, the chlorophyll a derivatives were more easily removed from the oil with the use of bleaching clay. In some batches of the bleached oil the phyropheophytin b was still present and its amount was of 0.09 mg/kg. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
95--109
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie
Bibliografia
  • [1] Barthet V.J., Daun J.K.: Seed morphology, composition and quality. In: Canola: Chemistry, Production, Processing, and Utilization. Eds. J.K. Daun, N.A. Eskin, D. Hickling. AOCS Press, Urbana, USA, 2011, pp. 119-162.
  • [2] Choe E., Min D.B.: Mechanisms and factors for edible oil oxidation. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf., 2006, 5, 169-186.
  • [3] Criado M.N., Romero M.P., Motilva M.J.: Effect of the technological and agronomical factors during olive oil extraction. J. Agric Food Chem., 2007, 55, 5681-5688.
  • [4] Daun J.K.: Spectrophotometric analysis of chlorophyll pigments in canola and rapeseed oils. Lipid Technol., 2012, 24, 134-136.
  • [5] De Greyt W.: Edible oil refining: Current and future technologies. In: Edible Oil Processing. 2nd ed. Eds. W. Hamm, E.J. Hamilton, G. Calliauw. Wiley-Blackwell, Chichester, UK, 2013, pp. 127-162.
  • [6] Diosady L.L.: Chlorophyll removal from edible oils. Int. J. Appl. Sci. Eng., 2005, 3, 81-88.
  • [7] EN-ISO 29841:2009. Vegetable fats and oils. Determination of the degradation products of chlorophylls a and a' (pheophytins a, a' and pyropheophytins).
  • [8] Ferruzzi M.G., Blakeslee J.: Digestion, absorption, and cancer preventative activity of dietarychlorophyll derivatives. Nutr. Res., 2007, 27, 1-12.
  • [9] Ghazani S.M., Marangoni A.G.: Minor components in canola oil and effects of refining on these constituents: A review. J. Am. Oil Chem. Soc., 2013, 90, 923-932.
  • [10] Ghazani S.M., Garcia-Llatas G., Marangoni A.G.: Micronutrient content of cold-pressed, hotpressed, solvent extracted and RBD canola oil: Implications for nutrition and quality. Eur. J. Lipid Sci. Tech., 2014, 116, 1-8.
  • [11] Kanai G., Kato H., Umeda M., Okad K., Matsuzaki M.: Drying condition and qualities of rapeseed and sunflower. Jpn. Agr. Res. Q., 2010, 44, 173-178.
  • [12] Kellens M.: Oil processing challenges in the 21st century: Enzymes key to quality and profitability. World Congress on Oils and Fats and 28th ISF Congress, Sydney, Australia, 27-30 September 2009.
  • [13] Kraljić K., Škevin D., Pospišil M., Obranović M., Nederal S., Bosolt T.: Quality of rapeseed oil produced by conditioning seeds at modest temperatures. J. Am. Oil Chem. Soc., 2013, 90, 589-599.
  • [14] Kreps F., Vrbikova L., Schmidt S.: Influence of industrial physical refining on tocopherol, chlorophyll and beta-carotene content in sunflower and rapeseed oil. Eur. J. Lipid Sci. Tech., 2014, 116, 1572-1582.
  • [15] Minguez-Mosquera M., Gandul-Rojas B., Gallardo-Guerrero L.: Measurement of chlorophyllase activity in olive fruit (Olea europaea). J. Biochem., 1994, 116, 263-268.
  • [16] Pennington F.C., Strain H.H., Swec W.A., Katz J.J.: Preparation and properties of pyrochlorophyll a, methylpyrochlorophyllide a, pyropheophytin a and methyl pyropheophorbide a derived from chlorophyll by decarbomethoxylation. J. Am. Chem. Soc., 1964, 86, 1418-1426.
  • [17] Przybylski R.: Canola/rapeseed oil. In: Vegetable Oils in Food Technology. Composition, Properties and Uses. 2nd ed. Ed. F.D. Gunstone. Wiley-Blackwell, Chichester, UK, 2011, pp. 107-136.
  • [18] Roca M., Chen K., Pérez-Gálvez A.: Chlorophylls. In: Handbook on Natural Pigments in Food and Beverages. Eds. R. Carle, R. Schweiggert. Elsevier, Dublin, Ireland, 2016, pp. 125-158.
  • [19] Satoh K.: Chlorophyll-protein complexes. Photosynth Res., 1986, 10, 181-187.
  • [20] Schwartz S.J., von Elbe J.H.: Kinetics of chlorophyll degradation to pyropheophytin in vegetables. J. Food Sci., 1983, 48, 1303-1306.
  • [21] Schwartz S.J., Cooperstone J.L., Cichon M.J., von Elbe J.H., Giusti M.M.: Colorants. In: Fennema's Food Chemistry. 5th ed. Eds. S. Damodoran, K.L. Park. CRC Press, Boca Raton, USA, 2017, pp. 1110-1182.
  • [22] Soe J.B., Jorgensen T., Mikkelsen R.: Process for treating plant oil involving addition of serial doses of chlorophyll or chlorophyll derivative degrading enzyme. Denmark, Patent WO 2013, 160372 A1.
  • [23] Ward K., Scarth R., Daun, J.K.: Effect of processing and storage on chlorophyll derivatives in commercial extracted canola oil. J. Am. Oil Chem. Soc., 1994, 71, 811-815.
  • [24] Wroniak M., Krygier K., Kaczmarczyk M.: Comparison of the quality of cold pressed and virgin rapeseed oils with industrially obtained oils. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2008, 58, 85-89.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171570129

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.