PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | vol. 27/1, 3/2018 | 307--312
Tytuł artykułu

The Combination of Cheese Dairy and Agri-Tourism as a Way of Doing Business in Rural Areas - Case Study

Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The main aim of this paper was to describe the activity of the artisan cheese dairy and agri-tourism on the example of the farm "Wańczykówka", which is located in the village of Krzeszów in the south Lower Silesia. The original source of information was used in the study, which was obtained by direct interview with the owner of the analyzed object. The farm is located in attractive tourist areas and has a good chance of developing non-agricultural activities as an additional source of income. The paper presents the motives for starting a business and characteristics of the farm profile. In addition, it was discussed the sourcing of raw materials and characterized the product variety, as well as the offer of agri-tourism services. The described artisan cheese dairy combined with agri-tourism is an excellent example of pursuing an interesting form of entrepreneurship in the countryside as well as promoting of local quality food.(author's abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Strony
307--312
Opis fizyczny
Twórcy
  • Wrocław University of Environmental and Life Sciences
autor
  • University of Banja Luka, BOSNA AND HERZEGOVINA
  • University of Banja Luka, BOSNA AND HERZEGOVINA
Bibliografia
  • Balińska, A., Zawadka, J. (2013). Znaczenie agroturystyki w rozwoju obszarów wiejskich. Retrieved from: http://keekid.wne.sggw.pl/ wp-content/uploads/2013/01/Turystyczne-funkcje-obszar%C3%B3w-wiejskich.pdf (15.04.2017).
  • Błąd, M. (2011). Pluriactivity in agricultural families in Poland. Status quo and trends of changes in 2005-2010. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 2, 71-84.
  • Ditrich, B. (n.d.). Sprzedaż bezpośrednia. Działalność marginalna, lokalna i ograniczona. Retrieved from: http://podr.pl/doradztwo/ sprzedaz-bezposrednia (15.04.2017).
  • Firlej, K. (2000). Możliwość rozwoju przedsiębiorczości w polskim agrobiznesie. Roczniki Naukowe SERiA, 2 (8).
  • Central Statistical Office of Poland (2010). General Agricultural Census. Retrieved from: http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ rolnictwo-lesnictwo/psr-2010/powszechny-spis-rolny-2010-obszary-wiejskie,1,1.html (15.04.2017).
  • Klepacka-Dunajko, I., Niewęgłowski, M., Kałuża H. (2016). Non -agricultural business in rural areas with high natural values. Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. Roczniki Naukowe, 2 (XVIII).
  • Journal of Laws from 2010, No. 113 item 753. Retrieved from: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20101130753 (15.04.2017).
  • Kutkowska, B. (ed.) (2003). Podstawy rozwoju agroturystyki ze szczególnym uwzględnieniem agroturystyki na Dolnym Śląsku. Wrocław: Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu.
  • Kurtyka-Marcak, I., Kutkowska B. (2015). Innowacyjność w turystyce wiejskiej na przykładzie gospodarstw agroturystycznych. Retrieved from: agro.travel/data/file/agro%202015/.../II.1%20I.%20Kurtyka-Marcak.ppt (15.04.2017).
  • Matlegiewicz, M. (2015). Agroturystyka-pozarolniczy biznes polskiej wsi. Ekonomia i Środowisko, 4 (55).
  • Minta, S. (2015). Regional food products: only for tourists or also for residents. The Journal of Agriculture and Forestry, 1 (61), 51-58.
  • Motowidlak, U. (2009). Activity of farms in Poland in building a delivery chain. Retrieved from: http://www.wne.sggw.pl/czasopisma/pdf/ PRS_2009_T8(23)_s131.pdf (15.04.2017).
  • Nowak, M., Tańska-Hus, B., Minta, S. (2011). Sprzedaż bezpośrednia produktów regionalnych. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 582. Seria Rolnictwo, 99, 81-92.
  • National Heritage Institute (2017). Register of monuments of Lower Silesia voivodeship. Retrieved from: http://www.nid.pl/pl/ Informacje_ogolne/Zabytki_w_Polsce/rejestr-zabytkow/zestawienia-zabytkow-nieruchomych/stan%20na%2031.03.2017/DLNrej. pdf (15.04.2017). DOI: 10.17707/AgricultForest.61.1.06.
  • Marshal Office of the Lower Silesian Voivodship (2001). Studies on the development of Lower Silesia voivodeship. Retrieved from: www. umwd.dolnyslask.pl (15.04.2017).
  • Wieczorek, M. (2012). Ser prosto z zagrody. Top Agrar, 12, 8-9
  • Winawer, Z. (ed.) (2013). Produkty regionalne i tradycyjne w krótkich łańcuchach produkcyjnych (Regional and traditional products in short production chains). Retrieved from: http://mazowieckie.ksow.pl/fileadmin/user_upload/mazowieckie/pliki/publikacje/2013/ efrwp-i.produkty_regionalne_i_tradycyjne.pdf (15.04.2017).
  • Witek, T. (ed.) (1993). Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej Polski według gmin. Puławy: IUNG.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171570351

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.