Warianty tytułu
The Essence of Risk Analysis in the Production Offood Packaging
Języki publikacji
Abstrakty
Przedsiębiorstwa produkujące opakowania żywności podejmują liczne działania, których nadrzędnym celem jest wysoki poziom ochrony zdrowia i życia człowieka. Jednym z działań powinno być przeprowadzenie analizy ryzyka uwzględniającej ocenę ryzyka, zarządzanie ryzykiem oraz informowanie o ryzyku. Przedmiotem niniejszego artykułu jest omówienie poszczególnych elementów analizy ryzyka oraz zaprezentowanie przykładowych sposobów postępowania z wybranymi jej elementami w przedsiębiorstwach produkcyjnych branży poligraficznej. (abstrakt oryginalny)
Enterprises that produce food packaging undertake a number of activities which permanent goal is a high level of protection of human health and life. One of the activities should be risk analysis including risk assessment, risk management and risk communication. The subject of this article is to discuss individual elements of risk analysis and to present examples of ways to deal with its selected elements in production enterprises of the printing industry. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
14--23
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
- 1. Ćwiek-Ludwicka K., 2010, Zagrożenia dla zdrowia związane z migracją substancji z opakowań do żywności, Rocznik PZH, nr 4, s. 341-347.
- 2. Emblem A., Emblem H., 2014, Technika opakowań, Polska Edycja - Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
- 3. Górna J., 2007, Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności, w. Łuczka-Bakuła W ./Zarządzaniejakością, środowiskiem i bezpieczeństwem wyrobów. Teoria ipraktyka, ARw Poznaniu, Poznań, s. 51-90.
- 4. ISO 31000:2018(E), Risk management-Guidelines, ISO, Geneva.
- 5. Jarysz-KamińskaE., 2013, Ocena ryzyka jako element zarządzania bezpieczeństwem, Logistyka, nr 6, s. 230-237.
- 6. Jedynak P, 2017, Ryzyko w zarządzaniu organizacjami-pojęcie, postrzeganie, status, w: Skrzypek E., Piasecka A., Sagan S. (red.), Nowa jakość a zadowolenie interesariuszy, UMSC, Lublin, s. 37-48.
- 7. Kaczmarczyk M., Samsonowska K., 2016, Jakość zdrowotna materiałów opakowaniowych i opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Problemy Jakości, nr 3, s. 20-24.
- 8. Kwiatek K., Kowalczyk E., 2010, Wytyczne Kodeksu Żywnościowego w zakresie funkcjonowania analizy ryzyka w bezpieczeństwie żywności do wdrożenia przez odpowiednie organy władzy państwowej, Życie Weterynaryjne, nr 85(3), s. 246-249.
- 9. Lisińska-Kuśnierz M., Kawecka A., 2012, Zapewnienie bezpieczeństwa opakowań produktów żywnościowych w łańcuchu dostaw, Handel wewnętrzny, nr 1, s. 60-68
- 10. Niewczas M., 2015, Etapy analizy ryzyka bezpieczeństwa żywności, Problemy Jakości, nr 6, s. 32-36.
- 11. PN-EN 15593:2010 Opakowania. Zarządzanie higieną w produkcji opakowań do produktów spożywczych. Wymagania, PKN, Warszawa.
- 12. PN-EN 31010:2010, Risk management- Risk assessment techniques, PKN, Warszawa.
- 13. PKN-ISO Guide 73:2012 Zarządzanie ryzykiem. Terminologia, PKN, Warszawa.
- 14. Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- 15. Turlejska H., Szołtysek K., Ładoński W., 2010, Poradnik Normy ISO 22000:2006, Bureau Veritas, Warszawa.
- 16. Wallace C., Sperber W, Mortimore S., 2011, Food safety for the 21st Century, Wiley-Blackwell.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171570847