Warianty tytułu
Wymagania prawne dla materiałów i wyrobów z tworzyw polimerowych przeznaczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością
Języki publikacji
Abstrakty
All food contact materials (FCMs) should not release chemical compounds (solid and volatile) into food in the amounts that may be harmful to human health. Law regulations concerning the problem of the safety of food contact packaging pertain not only to plastics, but also to ceramics, glass, metals, paper and cardboard, printing inks, waxes and wood. The presented paper includes the elaboration of legal requirements for the permission for use of plastic materials and articles that come into contact with food, both during storage and processing, as well as filling and consumption. We described the phenomenon of overall and specific migration, methods of examining it, including the possibility of the application of the theoretical models of estimating the migration size and the legal basis for the requirements in this respect. We also discussed sensory tests for FCMs and presented some examples of substances from packaging that may change the organoleptic properties of food. We referred to regulations concerning processing safety and recycling plastics intended to come into contact with food. The summary includes the elements of the declaration of conformity and supporting documents accompanying new or processed products and materials in accordance with Article 16 of EC/1935/2004. (original abstract)
W artykule zdefiniowano pojęcie "materiały i wyroby przeznaczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością" oraz przedstawiono wymagania prawne pozwalające ocenić bezpieczeństwo ich stosowania zarówno podczas przechowywania, przetwarzania, jak i napełniania oraz użytkowania. Wskazano podstawę prawną obowiązującą na poziomie Unii Europejskiej odnoszących się do tego zagadnienia, przede wszystkim skupiono się na trzech aktach prawnych: Rozporządzeniu (WE) 1935/2004, Rozporządzeniu (UE) 10/2011 oraz Rozporządzeniu (WE) 2023/2006. Opisano procesy i zjawiska, jakie mogą mieć miejsce w trakcie stosowania i przetwarzania materiałów z tworzyw polimerowych (szczególnie mowa tu o opakowaniach do pakowania i przechowywania żywności). Scharakteryzowano zjawisko migracji globalnej i specyficznej oraz metody badań, charakterystykę płynów modelowych oraz dobór warunków badań. Znaczną uwagę poświęcono ocenie sensorycznej opakowań do kontaktu z żywnością, wskazano wybrane normy opisujące metody i sposób przygotowania prób oraz przeprowadzenia badań. W pracy opisano także możliwość dopuszczenia do kontaktu z żywnością tworzyw polimerowych pochodzących z recyklingu na podstawie Rozporządzenia (WE) 282/2008. W podsumowaniu wskazano elementy deklaracji zgodności oraz dokumenty uzupełniające przekazywane pomiędzy kolejnymi uczestnikami łańcucha produkcyjnego, towarzyszące obowiązkowo materiałom i wyrobom z tworzyw polimerowych, przeznaczonym do bezpośredniego kontaktu z żywnością oraz obowiązek ustalenia nowej deklaracji, jeśli w materiale lub opakowaniu dokonano zmian, np. drukowanie, laminowanie, obróbka termiczna i inne. (abstrakt oryginalny)
Twórcy
autor
- Poznań University of Economics and Business
Bibliografia
- [1] Commission Regulation (EU) No 284/2011 of 22 March 2011 laying down specific conditions and detailed procedures for the import of polyamide and melamine plastic kitchenware originating in or consigned from the People's Republic of China and Hong Kong Special Administrative Region, China.
- [2] Groh K.J., Geueke B., Muncke J. (2017) Food contact materials and gut health: Implications for toxicity assessment and relevance of high molecular weight migrants. Food and Chemical Toxicology, 109, pp. 1-18.
- [3] Lau O.-W., Wong S.-K. (2000) Contamination in food from packaging material. Journal of Chromatography A, 882 (1-2), pp. 255-270.
- [4] Leeman W.R., Krul L. (2015) Non-intentionally added substances in food contact materials: how to ensure consumer safety. Cuurent Opinion in Food Science, 6, pp. 33-37.
- [5] Commission Regulation (EC) No 450/2009 of 29 May 2009 on active and intelligent materials and articles intended to come into contact with food.
- [6] Regulation (EC) No 1935/2004 of the European Parliament and of the Council of 27 October 2004 on materials and articles intended to come into contact with food and repealing Directives 80/590/EEC and 89/109/EEC.
- [7] Commission Regulation (EU) No 10/2011 of 14 January 2011 on plastic materials and articles intended to come into contact with food.
- [8] Commission Regulation (EC) No 2023/2006 of 22 December 2006 on good manufacturing practice for materials and articles intended to come into contact with food.
- [9] PN-EN 1186 Materials and products intended for contact with food products - Plastics.
- [10] PN-EN ISO 5492:2009 Sensory analysis - terminology.
- [11] PN-EN ISO 8586:2014-03 Sensory analysis - General guidelines for choosing, training and monitoring the selected evaluators and experts of sensory analysis.
- [12] ISO 6658:2017 Sensory analysis - Methodology - General guidelines.
- [13] PN-EN ISO 4120:2007 Sensory analysis - Methodology - Triangular method.
- [14] DIN 10955:2004 Sensory analysis - Testing of packaging materials and packages for foodstuffs.
- [15] DIN 10963:1982 Sensory analysis; ranking method.
- [16] DIN 10954:1997 Sensory Testing Methods - Paired Comparison Test.
- [17] Commission Regulation (EC) No 282/2008 of 27 March 2008 on recycled plastic materials and articles intended to come into contact with foods and amending Regulation (EC) No 2023/2006.
- [18] ISO 14021:1999 Environmental labels and declarations - Self-declared environmental claims.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171572482