Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Warunki przechowywania a stabilność pomadek ochronno-nawilżających z różnymi olejami roślinnymi w składzie
Języki publikacji
Abstrakty
In this work, we prepared a recipe of natural moisturizing and protective lipstick and we tested their stability under different storage conditions. These lip balms contain different plant oils: coconut oil, apricot kernel oil, castor and olive oil. During the entire storage period, once a week, the following levels were investigated: the level of hydration and the degree of water loss from the epidermis, the colour of lipsticks and the infrared spectra of the lipsticks. The obtained results were compared to the results obtained from the first measurements (immediately after producing the lipsticks). The analyses made it possible to assess the stability of the lipsticks in various storage conditions and allowed them to be compared with each other. Conducting a stability assessment allowed to determine the time of minimal durability of products and determine the optimal conditions for their storage. Thanks to them, factors, such as temperature, change or access to light have been determined to influence the quality of cosmetics. (original abstract)
W pracy opracowano recepturę naturalnych pomadek nawilżająco-ochronnych, które mają w swoim składzie odmienny olej roślinny i sprawdzono ich stabilności w różnych warunkach przechowywania. Do wytworzenia pomadek użyto olejów: kokosowego, z pestek moreli, rycynowego oraz oliwy z oliwek. Podczas całego okresu przechowywania raz w tygodniu badano: poziom nawilżenia i stopień utraty wody z naskórka, barwę pomadek oraz widma tych pomadek w podczerwieni. Otrzymane wyniki porównywano do wyników uzyskanych z pierwszych pomiarów (zaraz po wyprodukowaniu pomadek). Dokonane analizy umożliwiły ocenę stabilności pomadek w różnych warunkach przechowywania oraz pozwoliły na porównanie ich między sobą. Przeprowadzenie oceny stabilności pozwoliło na ustalenie czasu minimalnej trwałości produktów oraz określenie optymalnych warunków ich przechowywania. Dzięki nim określono jak takie czynniki, jak zmiana temperatury czy dostęp do światła wpływają na jakość kosmetyków. (abstrakt oryginalny)
Twórcy
autor
- Poznań University of Economics and Business
autor
- Poznań University of Economics and Business
autor
- Poznań University of Economics and Business
Bibliografia
- [1] Sarbak Z., Jachymska-Sarbak B., Sarbak A. (2013) Chemia w kosmetyce i kosmetologii. MedPharm Polska, Wrocław.
- [2] Kadu M., Vishwasrao S., Singh S. (2015) Review on natural lip balm. International Journal of Research in Cosmetic Science, 5, pp. 1-7.
- [3] Fernandes A.R., Dario M.F., Pinto C.A.S., de O, Kaneko T.M., Baby A.R., Velasco M.V.R. (2016) Stability evaluation of organic lip balm. Brazilian Journal of Pharmaceutical Science, 49, pp. 293-299.
- [4] Ratz-Łyko A. (2016) Masła i oleje roślinne stosowane w produktach kosmetycznych. Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyków i Chemii Gospodarczej, pp. 42-44.
- [5] Arct J., Pytkowska K., Barska K., Kifert K., Pauwels A. (2010) Leksykon surowców kosmetycznych. I. Wydawnictwa Wyższej Szkoły Zawodowej Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia, Warszawa.
- [6] Molski M. (2014) Nowoczesna kosmetologia. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
- [7] Bojarowicz H., Wojciechowska M., Gocki J. (2008) Substancje konserwujące stosowane w kosmetykach oraz ich działania niepożądane. Problemy Higieny i Epidemiologii, 89, pp. 30-33.
- [8] Stefańska J. (2009) Zagrożenia związane ze stosowaniem triklosanu jako dodatku do kosmetyków i środków czystości. Farmacja Polska, 65, pp. 255-258.
- [9] Kiemle D.J., Silverstein R.M., Webster F.X. (2019) Spektroskopowe metody identyfikacji związków organicznych. 2nd ed. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
- [10] Wójcicki K. (2013) Zastosowanie wybranych technik spektroskopowych do oceny jakości olejów roślinnych. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171572572