PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 42 | nr 2 Numer specjalny. Teoria i praktyka przedsiębiorczości - aktualne trendy i przyszłe kierunki | 61--70
Tytuł artykułu

Social Entrepreneurship in the Context of Sustainable Development Goals

Warianty tytułu
Przedsiębiorczość społeczna w kontekście celów zrównoważonego rozwoju
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Przedsiębiorczość społeczna jest ważnym ogniwem łączącym przedsiębiorstwa i altruizm. Jest ona postrzegana jako konsekwencja wprowadzenia przedsiębiorczości w środowisko społeczne. Łączy umiejętności tradycyjnej przedsiębiorczości z postawionym przed nią zadaniem zmiany świata. Oferuje spostrzeżenia, które pozwalają opracować pomysły na bardziej zrównoważone i akceptowalne społecznie strategie biznesowe, oraz przyczynia się do osiągnięcia globalnych celów zrównoważonego rozwoju. Może też zachęcać firmy do brania na swoje barki większej odpowiedzialności społecznej. Zgodnie z przedstawionym założeniem zadaniem niniejszego badania jest analiza wsparcia tureckich przedsiębiorstw spożywczych w celu osiągnięcia zrównoważonego rozwoju poprzez społeczną odpowiedzialność biznesu. Do analizy danych, pozyskanych ze stron internetowych najbardziej wartościowych marek żywności w Turcji (według Raportu Finansowania Marki), wykorzystano metodę analizy treści. Wyniki badania podkreślają, że najbardziej wartościowe tureckie marki żywności wspierają cele zrównoważonego rozwoju poprzez praktyki społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw, głównie w takich dziedzinach jak: wysokiej jakości edukacja, zmniejszenie nierówności społecznej, dbałość o dobre zdrowie i samopoczucie, odpowiedzialna produkcja i konsumpcja, brak głodu, brak ubóstwa, równość płci, zrównoważenie miast i społeczności. (abstrakt oryginalny)
EN
Social entrepreneurship is an important tie between businesses and altruism; it is seen as an implication of entrepreneurship in the social environment. Social entrepreneurship aggregates the skillfulness of traditional entrepreneurship with a goal to change the world. It offers insights that may find out ideas for more socially acceptable and sustainable business strategies and contributes to global sustainable development goals and it may also encourage firms to undertake more social responsibility. Accordingly, the aim of this study is to investigate the supports of Turkish food companies to the sustainable development goals through corporate social responsibility. In the study, content analysis method is used to analyze the data gathered from web sites of Turkey's most valuable food brands according to the Brand Finance Report. The results of the study highlights that most valuable Turkish food brands support the sustainable development goals through corporate social responsibility practices mostly in the areas such as quality education, reduced inequalities, good health and well-being, responsible production and consumption, zero hunger, no poverty, gender equality, sustainable cities and communities. (original abstract)
Twórcy
  • Istanbul Gedik University, Turkey
Bibliografia
  • Alvord, S. H., Brown, D. L., Letts, C. W. (2004). Social entrepreneurship and societal transformation: An exploratory study. The Journal of Applied Behavioral Science, 40 (3), 260-283.
  • Austin, J., Stevenson, H., Wei-Skillern, J. (2006). Social and commercial entrepreneurship: Same, different, or both? Entrepreneurship Theory and Practice, 30 (1), 1-22.
  • Baron, D. (2005). Corporate social responsibility and social entrepreneurship [online, accessed: 2019-01-25]. Retrieved from: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=861145.
  • Brainard, L. A., Siplon, P. D. (2004). Toward nonprofit organization reform in the voluntary spirit: Lessons from the Internet. Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly, 33 (3), 435-457.
  • Brand Finance (2018). Turkey 100: Türkiye'nin En Değerli Markalarının Yıllık Raporu [online, accessed: 2019-01-20]. Haziran. Retrieved from: http://brandfinance.com/images/upload/brand_finance_turkey_ 100_2018.pdf.
  • Certo, S. T., Miller, T. (2008). Social entrepreneurship: Key issues and concepts. Business Horizons, 51, 267-271.
  • Chella, E., Nicolopouloua, K., Karataş, M. (2010). Social entrepreneurship and enterprise: International and innovation perspectives. Entrepreneurship and Regional Development, 22 (6), 485-493.
  • Dees, J. G. (1998). Enterprising nonprofits: What do you do when traditional sources of funding fall short? Harvard Business Review, 76, 55-67.
  • Dees, J. G., Anderson, B. B. (2003). For-profit social ventures. International Journal of Entrepreneurship Education, 2 (1), 1-26.
  • Elkington, J., Hartigan, P. (2008). The power of unreasonable people: How social entrepreneurs create markets that change the world. Boston, MA: Harvard Business Press. ISBN 9781422104064.
  • Emerson, J., Twersky, F. (1996). New social entrepreneurs: The success, challenge and lessons of non-profit enterprise creation. San Francisco, CA: Roberts Foundation Homeless Economic Development Fund.
  • Haugh, H. (2007). New strategies for a sustainable society: The growing contribution of social entrepreneurship. Business Ethics Quarterly, 17 (4), 743-749.
  • Kao, R. (1993). Defining entrepreneurship, past and present. Creativity and Innovation Management, 2, 69-70.
  • Leadbeater, C. (1997). The rise of the social entrepreneur. London: Demos. ISBN 9781898309536.
  • Mair, J., Marti, I. (2006). Social entrepreneurship research: A source of explanation, prediction and delight. Journal of World Business, 41, 36-44.
  • Martin, R. L., Osberg, S. (2007). Social entrepreneurship: The case for definition. Stanford Social Innovation Review, 1 (6), 28-39.
  • Neuman, W. (2003). Social research methods: Qualitative and quantitative approaches. Boston: Allyn and Bacon. ISBN 0205374077.
  • Roberts, D., Woods, C. (2005). Changing the world on a shoestring: The concept of social entrepreneurship. University of Auckland Business Review, 45-51.
  • Seelos, C., Mair, J. (2005). Social entrepreneurship: Creating new business models to serve the poor. Business Horizons, 48, 241-246.
  • Shane, S., Venkataraman, S. (2000). The promise of entrepreneurship as a field of research. Academy of Management Review, 25 (1), 217-228.
  • Spear, R. (2006). Social entrepreneurship: A different model? International Journal of Social Economics, 33 (5-6), 399-410.
  • Tan, W. L., John, W., Tan, T. M. (2005). Defining the 'social' in 'social entrepreneurship': Altruism and entrepreneurship. International Entrepreneurship and Management Journal, 1, 353-365.
  • Thompson, J. L. (2002). The world of the social entrepreneur. The International Journal of Public Sector Management, 15 (4-5), 412-432.
  • World Bank. (2003). World development report 2004: Making services work for poor people. Oxford: Oxford University Press. ISBN 9786610086931.
  • World Commission on Environment and Development. (1987). Our common future. Oxford: Oxford University Press. ISBN 019282080X.
  • Zahra, S. A., Gedajlovic, E., Neubaum, D. O., Shulman, J. M. (2009). A typology of social entrepreneurs: Motives, search processes and ethical challenges. Journal of Business Venturing, 24, 519-532.
  • Zahra, S. A., Rawhouser, H. N., Bhawe, N., Neubaum, D. O., Hayton, J. C. (2008). Globalization of social entrepreneurship opportunities. Strategic Entrepreneurship Journal, 2 (2), 117-131.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171575490

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.