PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | nr 5 (CD) | 243--266
Tytuł artykułu

Możliwości zwiększenia efektywności łańcucha dostaw polowych paczkowanych racji żywnościowych w działaniach taktycznych

Warianty tytułu
Possibilities to Increase the Efficiency of the Supply Chain of Packaged Food Ration in Tactical Actions
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule podjęto próbę poprawy możliwości łańcucha dostaw paczkowanych racji żywnościowych w działaniach taktycznych. Dokonano tego poprzez zidentyfikowanie obszaru procesu organizacji żywienia żołnierzy na szczeblu batalionu w czasie działań taktycznych, którego zwiększenie efektywności jest możliwe, scharakteryzowanie możliwości transportowych paczkowanych racji żywnościowych w działaniach taktycznych oraz analizę i ocenę możliwości zwiększenia efektywności łańcucha dostaw polowych paczkowanych racji żywnościowych w działaniach taktycznych. W wyniku przeprowadzonych rozważań zaprezentowano wnioski końcowe, które pozwolą zwiększyć efektywność łańcucha dostaw paczkowanych racji żywnościowych w działaniach taktycznych. (abstrakt oryginalny)
EN
The article attempts to improve the supply chain of prepackaged food rations in tactical operations. This was done by identifying the area of the process of organizing soldiers nutrition at the battalion level during tactical operations, the efficiency of which is possible, characterizing the transport possibilities of food parcels in tactical operations, and analyzing and assessing the possibilities of increasing the efficiency of the field supply chain of food rations in tactical activities. As a result of the considerations presented, final conclusions were presented, which will allow to increase the efficiency of the supply chain of food parcels in tactical operations. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
243--266
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Wojskowa Akademia Techniczna
  • Wojskowa Akademia Techniczna
Bibliografia
  • Kurasiński, Z. (red.). (2014), Kompendium Logistyka Wojskowego, Warszawa: SGWP Zarząd Logistyki - P4.
  • Stanecki, J. (2006), Pluton zaopatrzenia w działaniach bojowych, Elbląg.
  • Spychała, D. (2016), System żywienia wojsk lądowych SZ RP w przyszłych operacjach, Warszawa: AON.
  • Piontkowski, M. (2018), Organizacja żywienia na szczeblu batalionu w działaniach taktycznych, Warszawa: WAT.
  • Gawęcki, J. (2010). Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa: PWN.
  • Karta MON/ŻYWN/R/02, (2017), Katalog kart paletowych jednostek ładunkowych.
  • IWspSZ. (2016). Przepisy o Działalności Służby Żywnościowej DU-4.21.1(A), Warszawa. MON.
  • IWspSZ. (2015). WDTT-01/Żywn. Indywidualna racja żywnościowa S-RG. Warszawa. MON.
  • IWspSZ. (2015). WDTT-01/Żywn. Indywidualna racja żywnościowa S-R. Warszawa. MON.
  • IWspSZ. (2015). WDTT-01/Żywn. Grupowa racja żywnościowa PS. Warszawa. MON.
  • http://www.sar-pak.pl/pudla-klapowe (19.04.2018r.).
  • http://www.europalety24.pl/ekosystem_oferta (19.04.2018 r.).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171576644

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.