PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | nr 5 (CD) | 267--282
Tytuł artykułu

Standardy żywienia wojsk w działaniach taktycznych podstawą właściwej realizacji zadań

Autorzy
Warianty tytułu
Principles of Military Feeding in Tactical Activities as a Basis for Relevant Tasks
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W oparciu o analizę literatury omówiono zasady organizacji żywienia wojsk w działaniach taktycznych. Celem pracy jest przedstawienie standardów żywienia obowiązujących w działaniach bojowych. Do realizacji celu pracy zastosowano następujące metody badawcze: analizę, syntezę, dedukcję ocenę oraz wnioskowanie. W pracy scharakteryzowano modyfikację standardów żywienia wojsk w XXI wieku, zasady racjonalnego żywienia żołnierzy w podczas przeciętnego i zwiększonego wysiłku fizycznego, a także zaprezentowano zasady żywienia w różnych etapach działań taktycznych. W wyniku przeprowadzonych rozważań zaprezentowano wnioski końcowe, zmierzające do usprawnienia systemu żywienia wojsk w działaniach taktycznych. (abstrakt oryginalny)
EN
Based on the analysis of literature, the principles of organization of nutrition of troops in tactical activities were discussed. The purpose of the work is to present the standards of nutrition in force in combat operations. The following research methods were used for the purpose of the work: analysis, synthesis, deduction, evaluation and inference. The work describes the modification of the nutrition standards of the army in the 21st century, the principles of rational nutrition of soldiers during average and increased physical effort, as well as the principles of nutrition in various stages of tactical activities. As a result of the considerations presented, final conclusions were presented, aimed at improving the system of feeding the troops in tactical activities. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
267--282
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Wojskowa Akademia Techniczna
Bibliografia
  • Gawęcki, J. (2010). Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa: PWN.
  • H. Kunachowicz, H, Czarnowska - Misztal, E. i Turlejska, H. (2007). Zasady żywienia człowieka. Warszawa: WSiP.
  • Kler, P. i Bertrandt, J. (2017). Propozycja normy żywienia dla żołnierzy Wojsk Lądowych szkolonych w warunkach garnizonowych. Probl Hig Epidemiol, 98(4), 399.
  • Banak, G. (2015). Żołnierz jako współczesny konsument. Systemy logistyczne Wojsk, nr 43/2015, 226.
  • Jarosz, M, (2017). Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
  • Piontkowski, M. (2018), Organizacja żywienia na szczeblu batalionu w działaniach taktycznych, Warszawa: WAT.
  • IWspSZ. (2013). Instrukcja organizacji i funkcjonowania wojskowych obiektów żywienia DD/4.21.1.1. Bydgoszcz. MON.
  • IWspSZ. (2016). Przepisy o Działalności Służby Żywnościowej DU-4.21.1(A), Warszawa. MON.
  • IWspSZ. (2015). WDTT-01/Żywn. Indywidualna racja żywnościowa S-RG. Warszawa. MON.
  • IWspSZ. (2015). WDTT-01/Żywn. Indywidualna racja żywnościowa S-R. Warszawa. MON.
  • IWspSZ. (2015). WDTT-01/Żywn. Grupowa racja żywnościowa PS. Warszawa. MON.
  • STANAG 2937 - Reguirements of individual operational rations for military use.
  • http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/liofilizacja (25.03.2018 r.)
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171576650

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.