Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
Dotychczasowe działania podejmowane przez rządy i polityków koncentrują się na stymulowaniu czystej ekologicznie produkcji, wspieraniu rozwoju technologii opartych na odnawialnych źródłach energii, subsydiowaniu produkcji przyjaznej dla środowiska. Poprzez tak rozbudowany system działań czyni się określone produkty atrakcyjnymi dla konsumenta. Wszystkie te działania reprezentują tradycyjną "podażową" stronę polityki ekologicznej. Strona popytowa jest często ignorowana. Za rosnącą podażą przyjaznych środowisku produktów i ekologicznej żywności nie ujawnia się rosnący popyt na nie. Kluczową rolę w zwiększaniu popytu na dobra i usługi ekologiczne mają do spełnienia gospodarstwa domowe. Zmiana zachowań konsumenckich na przyjazne środowisku i utrwalenie ich staje się niezbędnym warunkiem dla osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju. (fragment tekstu)
Czasopismo
Rocznik
Strony
364--374
Opis fizyczny
Twórcy
- Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Bibliografia
- 1. D. Byrne, Food Quality in Europe, Conference, Brussels, March 15, 2001, [w:] www.europa.eu.int.
- 2. Czaja S., Becla A., Ekologiczne podstawy procesów gospodarowania, Wrocław 2002.
- 3. Lutterveit Peter van, The EcoTeam Program: a new policy instrument in perspective, GAP, The Netherlands 1998.
- 4. Polska 2025. Długookresowa strategia trwałego i zrównoważonego rozwoju, Warszawa 2000.
- 5. Podręcznik Ekozespołu, GAP Polska (red. Z. Nitak), Warszawa 1995.
- 6. J. Schindler, Dbanie o środowisko i dbanie o szczegóły, [w:] www.ekoidea.most.org.pl
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171578426