PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | nr 5 (63) | 90--101
Tytuł artykułu

Opinions of Socially Excluded Individuals on Conducting Business Activity and Being Employed on a full-time Basis in View of Iwn Research

Warianty tytułu
Opinie osób wykluczonych społecznie na temat działalności gospodarczej i pracy na etacie w świetle badań własnych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Głównym celem rozważań zaprezentowanych w artykule była próba zweryfikowania opinii osób wykluczonych na temat działalności gospodarczej i pracy na etacie. Przyjęte zostały także cele szczegółowe dotyczące analizy opinii badanych na temat pracy na etacie oraz ocena rodzajów działalności gospodarczej, którą chciałyby prowadzić osoby badane. Do analizy włączono wyniki badań ankietowych otrzymane od 350 respondentów. W efekcie analiz autorka doszła do wniosku, że kobiety i osoby z wykształceniem średnim częściej wyrażają chęć podjęcia pracy na etacie. Stwierdzono istotne statystycznie różnice w zakresie ocen usług fryzjersko-kosmetycznych, które zachodziły pomiędzy osobami z wykształceniem wyższym a osobami z wykształceniem średnim i osobami bez wykształcenia średniego. Stwierdzono także istotne statystycznie różnice w zakresie ocen usług taksówkarskich, które zachodziły pomiędzy osobami bez wykształcenia średniego a osobami z wykształceniem wyższym i osobami z wykształceniem średnim. Ponadto stwierdzono istotne statystycznie różnice zachodzące w zakresie ocen opieki nad dzieckiem lub osobą starszą i w zakresie ocen usług budowlanych.(abstrakt oryginalny)
EN
The main objective of the considerations presented in the article is the attempt to verify the opinion of excluded individuals on conducting a business activity and being employed on a full-time basis. Detailed objectives concerning the analysis of the opinions of those surveyed were also adopted together with an assessment of the types of economic activity that the participants of the survey would like to conduct. The results of the questionnaires obtained from 350 respondents. As a result of the analyses, the author concluded that women as well as respondents with a secondary education more often express the will to take up a fulltime job. Statistically significant differences were recorded when it comes to the assessment of hairdressing and beauty care services between the persons with university education and those with secondary education as well as those without it. Statistically significant differences were also recorded in the context of taxi services between the persons without a secondary education and the persons with a university and secondary education. What is more, statistically significant differences were recorded in the assessment of childcare or caring for the elderly as well as the assessment of construction services.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
90--101
Opis fizyczny
Twórcy
  • The Mazovian State University in Plock
Bibliografia
  • Act of 29 August 1997 on General Tax Regulation, Journal of Laws no 137, item 926 as amended.
  • Act of 26 July 1991 on Natural Person Income Tax, Journal of Laws no 80, item 350 as amended.
  • Act of 26 June 1974 Labor Code, Journal of Laws no 24, item 141 as amended.
  • Act of 11 March 2004 on the Goods and Services Tax, Journal of Laws no 54, item 535 as amended.
  • Act of 6 March 2018 Entrepreneurs' Rights, Journal of Laws, item 650.
  • Act of 13 October 1998 on Social Insurance System, Journal of Laws no 137, item 887 as amended.
  • Bauman Z., 1998, Zbędni, niechciani, odtrąceni - czyli o biednych w zamożnym świecie, Kultura i Społeczeństwo, no. 2, pp. 3-18.
  • Broda-Wysocki P., 2012, Wykluczenie i inkluzja społeczna. Paradygmaty i próby definicji, IPiSS, Warszawa.
  • Frąckiewicz L. (ed.), 2005, Wykluczenie społeczne, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Katowicach, Katowice.
  • Jarosz M. (ed.), 2008, Wykluczeni. Wymiar społeczny, materialny i etniczny, ISP PAN, Warszawa.
  • Jordan B., 1996, A Theory of Poverty and Social Exclusion, Polity Press, Cambridge.
  • Marmuszewski S., Bukowski S. (ed.), 1995, Żebracy w Polsce, Wydawnictwo Baran i Suszczyński, Kraków.
  • Nowak J., 2008, Potencjalne i realne ograniczenia procesu wykluczenia społecznego, [in:] Nowak J. (ed.), Meandry wykluczenia społecznego, WWSP TWP, Warszawa.
  • Parkin F., 2006, Marxism and class theory: A bourgeois critique, [in:] Levine R.F. (ed.), Social class and stratification. Classic statements and theoretical debates, Rowman & Littlefield Publishers Inc.
  • Sobczak M.J., 2016, Wykluczenie społeczne i inkluzja społeczna z wykorzystaniem podmiotów ekonomii społecznej w Polsce na przykładzie województwa łódzkiego, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź.
  • Weber M., 2002, Gospodarka i społeczeństwo. Zarys socjologii rozumiejącej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171578592

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.