Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Problem Of Overconsumption of Dietary Supplements Among the Polish Population
Języki publikacji
Abstrakty
Celem artykułu jest określenie skali zjawiska i zagrożeń, jakie mogą wiązać się z rosnącą konsumpcją suplementów diety przez Polaków. Podjęto również próbę oszacowania stanu wiedzy konsumentów i analizy ich zachowań w stosunku do tych specyfików. W tym celu dokonano przeglądu literatury krajowej i zagranicznej oraz wykorzystano dzienniki statystyczne i raporty wydawane przez organizacje krajowe i międzynarodowe. Na podstawie przeanalizowanych publikacji naukowych oraz danych statystycznych zauważono, że suplementy są produktami popularnymi, a ich rynek w ostatnich latach rozwija się bardzo dynamicznie. Polacy coraz częściej sięgają po tego typu produkty, pomimo stosunkowo niskiego poziomu wiedzy na ich temat, jak wynika to z przeanalizowanych źródeł. Suplementy diety są substancjami, które mogą w pewnych przypadkach być niebezpieczne dla zdrowia. W celu zwiększenia bezpieczeństwa konsumentów należy podjąć szeroko zakrojone działania edukacyjne oraz informacyjne, a także poddać ewaluacji obecnie funkcjonujące narzędzia służące kontroli produktów na rynku suplementów.(abstrakt oryginalny)
The purpose of this paper is to determine the potential risks involved in the growing consumption of dietary supplements, and the scale of this issue. Attempts were made to assess consumer awareness and analyze the behavior of the Polish population vis-à-vis dietary supplements. Foreign and Polish literature was reviewed, and reports published by national and international organizations were used to achieve this goal. Based on scientific publications and statistical data analyzed, it was noted that supplements are popular products, and that the dietary supplements market has been developing rapidly in recent years. The Polish population is increasingly interested in this type of products. However, the conclusion from the sources covered by this analysis is that the general population exhibits relatively low levels of awareness. Therefore, dietary supplements are products that may in some cases be dangerous to health. In order to increase consumer safety, extensive educational and informational measures should be taken. Also, product inspection tools currently used in the supplements market need to be examined.(original abstract)
Słowa kluczowe
Twórcy
autor
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poland
- Poznan University of Life Sciences, Poland
autor
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
autor
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poland
autor
- Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Poland
Bibliografia
- Bojarowicz, H., Dźwigulska, P. (2012). Suplementy diety. Część III. Interakcje suplementow diety z lekami. Hygeia Public Health, 47(4), 442-447.
- Ciemniak, K., Maciejewska, P., Cielecka-Piontek, J., Kobus- -Cisowska, J., Soporowski, J., Szymanowska, D. (2017). Wpływ preparatu probiotycznego na dysbiozę u osob starszych. Acta Sci. Pol. Biotechnologia, 16, 93-100.
- Coates, P. M. (2007). Dietary supplements and health: the research agenda. Novartis Found. Symp., 282, 202-207.
- Czaja, J., Lebiedzińska, A., Szefer, P. (2008). Sposób żywienia i suplementacji diety reprezentantów Polski w biegach średnio-i długodystansowych w latach 2004-2005. Rocz. Państw. Zakł. Hig., 59(1), 67-74.
- Geyer, H., Parr, M. K., Koehler, K., Mareck, U., Schanzer, W., Thevis, M. (2008). Nutritional supplements cross-contaminated and faked with doping substances. J. Mass Spectrom., 43(7), 892-902. https://doi.org/10.1002/jms.1452
- Gil, M., Ciszek, P., Głodek, E. (2013). Ocena stosowania suplementow diety oraz stopnia wiedzy na temat suplementacji wśrod licealistow z Dębicy. Bromatol. Chem. Toksykol., 46(2), 194-199.
- Główny Inspektorat Sanitarny (2018). Rejestr produktów. Pobrano 24 maja 2019 z: https://rejestrzp.gis.gov.pl/
- Goryńska-Goldmann, E., Ratajczak, P. (2010). Świadomość żywieniowa konsumentów. J. Agribus. Rural Dev., 4(18)2010, 41-48.
- GUS (2017a). Apteki i punkty apteczne w 2017 roku. Pobrano 24 marca 2019 z: https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ zdrowie/zdrowie/apteki-i-punkty-apteczne-w-2017-roku, 15,2.html
- GUS (2017b). Kultura fizyczna w latach 2015 i 2016. Pobrano 24 marca 2019 z: https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ kultura-turystyka-sport/sport/kultura-fizyczna-w-latach- -2015-i-2016,1,4.html
- Habior, A. (2012). Zioła i suplementy diety a ryzyko uszkodzenia wątroby. Gastroenterol. Klin. Postępy i Standardy, 4(2), 59-68.
- Hamulka, J., Wawrzyniak, A., Pawłowska, R. (2010). Ocena spożycia witamin i składników mineralnych z suplementami diety przez kobiety w ciąży. Rocz. Państw. Zakł. Hig., 61(3), 269-275.
- Janus, P., Reguła, J. (2009). Popularność suplementów diety wśród młodzieży. Post. Tech. Przetw. Spoż., 2, 94-98.
- Jarosz, M (red.). (2017). Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia.
- Jaszczak, E., Narkowicz, S., Namieśnik, J., Polkowska, Ż. (2017). Amigdalina - lek przeciwnowotworowy czy trucizna? Analityka: nauka i praktyka, 64-67.
- Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji (2015). Emisja przekazów handlowych produktów zdrowotnych leków w programach telewizyjnych. Pobrano z: http://www.krrit.gov. pl/Data/Files/_public/Portals/0/komunikaty/leki-i-suplementy/ 2015_emisja-przekazow-handlowych-produktowzdrowotnych- lekow-w-programach-telewizyjnych.pdf
- Krauze-Baranowska, M (2006) Lek roślinny czy suplement diety? Racjonalna Fitoterapia. Panacea Leki Ziołowe, 3, 6-7.
- Krejpcio, Z., Skwarek, K., Hyżyk, A. K., Dyba, S. (2011). Ocena powszechności spożycia suplementów diety w wybranej grupie osób aktywnych sportowo. Probl. Hig. Epidemiol., 92(4), 935-938.
- NIK (2017). NIK o dopuszczaniu do obrotu suplementów diety. Pobrano 27 marca 2019 z : https://www.nik.gov.pl/ aktualnosci/nik-o-dopuszczaniu-do-obrotu-suplementow- diety.html
- Nutrition Business Journal (2017). Supplement Business Report. Pobrano 24 marca z 2019: https://www.newhope. com/products/2017-nbj-supplement-business-report
- Petroczi, A., Taylor, G., Naughton, D. P. (2011). Mission impossible? Regulatory and enforcement issues to ensure safety of dietary supplements. Food Chem. Toxicol., 49(2), 393-402. https://doi.org/10.1016/j.fct.2010.11.014
- Pietruszka, B., Nowaczyk, M., Kałuża, J. (2009). Spożycie witamin i składników mineralnych w formie suplementów i produktów wzbogaconych przez 7-11-letnie dzieci. Żyw. Człow., 1(36), 25-33.
- Reguła, J., Gramza-Michałowska, A., Stachowiak, B. (2011). Udział suplementów diety w żywieniu osób dorosłych. Probl. Hig. Epidemiol., 92(3), 614-616.
- Religioni, U., Mińko, M., Siwczyńska, D., Barańska, D. (2012). Głowni uczestnicy kanałow dystrybucji na rynku farmaceutycznym. Probl. Hig. Epidemiol., (93), 3, 478-483.
- Rynkowski, M. (red.) (2014). Antydoping w Polsce. Warszawa: Komisja do Zwalczania Dopingu w Sporcie. Pobrano z: https://www.antydoping.pl/wp-content/uploads/2018/05/ Antydoping-w-Polsce-2014.pdf
- Schlegel-Zawadzka, M., Barteczko, M. (2009). Ocena stosowania suplementów diety pochodzenia naturalnego w celach prozdrowotnych przez osoby dorosłe. Żywn. Nauk. Technol. Ja., 16(4), 357-387.
- Stefańczyk, M., Marszałek, M. (2016). Rynek suplementów diety w Polsce 2016. Analiza i prognozy rozwoju na lata 2016-2021. Kraków: PMR Research.
- Stickel, F., Kessebohm, K., Weimann, R., Seitz, H. K. (2011). Review of liver injury associated with dietary supplements. Liver International, 31(5), 595-605. https://doi. org/10.1111/j.1478-3231.2010.02439.x
- SW Research (2017). Polacy a suplementy diety. Pobrano 27 marca 2019 z: https://swresearch.pl/pdf/Polacy a suplementy diety_raport badawczy.pdf
- TNS OBOP (2006) A mama mowiła... Pobrano 24 marca 2019 z: www.tns-global.pl.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171578910