PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | R. 22, nr 2, t. 2 Rozwój zrównoważony - aspekty ekonomiczne, społeczne i środowiskowo-techniczne w wymiarach globalnym, krajowym i regionalnym | 181--192
Tytuł artykułu

Znaczenie przedsiębiorczości studentów uniwersytetu rzeszowskiego dla zrównoważonego rozwoju społeczno-gospodarczego na poziomie regionu

Warianty tytułu
The Importance of Entrepreneurship of the Students at the University of Rzeszów for Sustainable Socio-Economic Development in the Regional Scope
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł poświęcono problematyce przedsiębiorczości studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego (UR) i jej wpływu na zrównoważony rozwój społeczno-gospodarczy na poziomie regionalnym. Celem opracowania jest przedstawienie opinii studentów na temat przedsiębiorczości i możliwości jej wykorzystania dla zrównoważonego rozwoju regionalnego, w tym w zakresie zakładania działalności gospodarczej. W artykule wykorzystano metodę desk research oraz metodę sondażu diagnostycznego, przeprowadzonego wśród studentów UR. W opinii badanych kształtowanie przedsiębiorczości w okresie studiów istotnie wpływa na rozwój regionalny, zaś postawy przedsiębiorcze są budowane głównie dzięki dodatkowym formom aktywności. Analiza wyników badań wskazała na potrzebę większego edukowania młodych w zakresie oferowanych im możliwości rozwoju oraz płynących z tego korzyści, zarówno dla nich jak i lokalnego otoczenia. (abstrakt oryginalny)
EN
This article discusses pending issues of entrepreneurship of students at the University of Rzeszów (UR), and its impact on sustainable socio-economic development at the regional level. The objective of the study is to show the students' opinions on entrepreneurship and the possibilities of the use of it for sustainable regional development, including setting up a business. The market analysis presented in the article were based on the desk research method and the a diagnostic survey method conducted on UR students. In the opinion of the respondents, shaping entrepreneurship during the period of the study has a major impact on regional development, and these features are acquired mainly due to additional forms of activity. The analysis of the market research results indicates the need to educate the young in the scope of the development opportunities offered to them as well as the benefits resulting from them, for both the student entrepreneurs and the local environment. (original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Rzeszowski
autor
  • Uniwersytet Rzeszowski
Bibliografia
  • Bąkowski A., Innowacyjna Przedsiębiorczość Akademicka - światowe doświadczenia, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Warszawa 2005.
  • Howells J., Ramlogan R., Cheng S.L., Innovation and university collaboration: paradox and complexity within the knowledge economy, Cambridge Journal of Economics, 2012, tom 36, wyd. 3.
  • Idaszewska D., Kapitał ludzki jako czynnik rozwoju zrównoważonego, "Organizacja i Zarządzanie. Organization and Management", 2011, nr 2 (145).
  • Informator o Uniwersytecie Rzeszowskim, Dział Informacji i Promocji UR, Rzeszów 2016.
  • Jodkowska L., Stopień realizacji celów zrównoważonego rozwoju i zrównoważonego społeczeństwa na wybranych przykładach, [w:] B. Kryk (red.), Trendy i wyzwania zrównoważonego rozwoju, Uniwersytet Szczeciński, Szczecin 2011.
  • Katoła A., Zrównoważony rozwój a innowacyjność gospodarki, [w:] B. Kryk (red.), Trendy i wyzwania zrównoważonego rozwoju, Uniwersytet Szczeciński, Szczecin 2011.
  • Klonowska-Matynia M., Palinkiewicz J., Przedsiębiorczość w teorii ekonomicznej, "Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych Politechniki Koszalińskiej" 2013, nr 17.
  • Kowalska M., Niedziółka A., Gorczyca A., Ropek D., Wiedza studentów agroturystyki UR w Krakowie o zrównoważonym rozwoju obszarów wiejskich, "Infrastruktura i ekologia terenów wiejskich" 2008, nr 2.
  • Kostecka J., Dekada edukacji dla zrównoważonego rozwoju - wizja, cel, strategia, "Problemy ekorozwoju" 2009, nr 4 (2).
  • Łuczka T., Przedsiębiorczość i podstawy przedsiębiorcze studentów - wybrane aspekty, "Ekonomiczne problemy usług" 2011, nr 63 (638).
  • Malerba F., McKelvey M., Conceptualizing knowledge intensive entrepreneurship: concept and models, Mateiały Konferencji Naukowej pt. DIMEAEGIS- LIEE/NTUA, Ateny, 2010.
  • Marszałek A., Analiza postaw przedsiębiorczych wśród studentów, "e-mentor" 2012, nr 3 (45).
  • Matusiak K.B., Przedsiębiorca i przedsiębiorczość w teorii ekonomii i innych naukach, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2006.
  • Piecuch T., Przedsiębiorczość. Podstawy teoretyczne, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2013.
  • Płachciak A., Geneza idei rozwoju zrównoważonego, "Ekonomia Economicus" 2011, nr 5 (17).
  • Raport Światowej Komisji do spraw Środowiska i Rozwoju pod kierunkiem G.H. Brundtlanda, Nasza wspólna przyszłość, PWE, Warszawa 1991, http://www.undocuments.net/wced-ocf.htm.
  • Trzepacz P., Zrównoważony rozwój - wyzwania globalne. Podręcznik dla uczestników studiów doktoranckich, Instytut Geografii i Gospodarki Przestrzenne Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2012.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171581062

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.