PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
26 (2019) | nr 3 (120) | 5--21
Tytuł artykułu

Bezpieczeństwo stosowania probiotyków przez ludzi

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Safety in use of Probiotics by Humans
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Probiotyki są postrzegane przez konsumentów jako naturalne składniki żywności, których stosowanie przynosi korzyści zdrowotne. Liczne badania przeprowadzone w populacji ludzi zdrowych wskazują na dobrą tolerancję probiotyków. Zdarzenia niepożądane występują rzadko, są najczęściej łagodne i nie wymagają dodatkowych interwencji. W przypadku grup osób o zwiększonym ryzyku działań niepożądanych należy się liczyć z możliwością nawet ciężkich powikłań. W grupie najciężej chorych probiotyki mogą przynieść największe korzyści, jednak decyzja o ich zastosowaniu powinna uwzględniać potencjalne zagrożenia powikłaniami. Mimo przeprowadzenia licznych badań oraz metaanaliz nie udało się niestety określić precyzyjnych wskazań i przeciwwskazań do stosowania probiotyków. Obecnie obowiązujące regulacje i przepisy dotyczące stosowania probiotyków nie są jednolite. W Ameryce Północnej kluczowe znaczenie ma zasada długiego, bezpiecznego dla zdrowia stosowania mikroorganizmu, tzw. status GRAS (ang. Generally Recognized as Safe). W Unii Europejskiej odpowiedzialny za regulacje, ocenę i monitorowanie bezpieczeństwa probiotyków jest Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Obowiązuje lista mikroorganizmów, które zostały uznane za bezpieczne i są dopuszczone do stosowania (ang. Qualified Presumption of Safety - QPS). Zarówno w Ameryce Północnej, jak i w Europie przepisy są restrykcyjne, a dopuszczenie mikroorganizmu wymaga przeprowadzenia licznych i drogich badań naukowych. W pracy oceniono bezpieczeństwo stosowania probiotyków w grupie ludzi zdrowych i o podwyższonym ryzyku wystąpienia działań niepożądanych oraz dokonano przeglądu dokumentów regulujących bezpieczne stosowanie mikroorganizmów probiotycznych. (abstrakt oryginalny)
EN
Consumers perceive probiotics as natural food ingredients, the use of which brings health benefits. There are numerous research studies conducted in a healthy people population and they indicate a good tolerability of probiotics. Adverse events occur rarely, they often are mild and do not require additional interventions. The possibility of serious adverse events should be considered in the case of groups with an increased risk of adverse reactions. In the group of the most seriously ill, probiotics can bring the greatest benefits, but the decision to use them should take into account the potential risk of complications. Despite numerous research studies and meta-analyses, it was not possible to define precise indications and contraindications on the use of probiotics. The current rules and regulations on the use of probiotics are not uniform. In North America, of key importance is a principle of long-time and safe for health use of microorganism, which is called a GRAS status (Generally Recognized as Safe). In the European Union, European Food Safety Authority (EFSA) is responsible for regulation and monitoring of the safety of probiotics. There is a list of microorganisms that have been considered safe and are approved for use (QPS - Qualified Presumption of Safety). In North America as well as in Europe the regulations are restrictive and the claims for approval for use of the new microorganism require numerous and expensive scientific research. In the paper the safety-in-use of probiotics was assessed in a group of healthy people and of those with increased risk of adverse reactions. Also the documents were reviewed that regulate the safe use of microorganisms. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--21
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • [1] Allende A., Bolton D., Chemaly M., Davies R., Escámez P.S.F., Girones R., Herman L., Koutsoumanis K., Lindqvist R., Nørrung B., Ricci A., Robertson L., Ru G., Sanaa M., Simmons M., Skandamis P., Snary E., Speybroeck N., Ter Kuile B., Threlfall J., Wahlström H.: Update of the list of QPS-recommended biological agents intentionally added to food or feed as notified to EFSA 5: Suitability of taxonomic units notified to EFSA until September 2016. EFSA J., 2017, 15(3),
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171581534

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.