PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | R. II, t. 3, nr 1 | 123--133
Tytuł artykułu

Fifty Shades of Green - or the Environmental Context of Accommodation Services

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Pięćdziesiąt odcieni zieleni - albo kontekst środowiskowy usług noclegowych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Hotels usually are not environmentally friendly, because all of them cause significant environmental impacts. High quality services and extreme consumption may appear hand in hand in case of commercial accommodations as well. All the towels and linens changed daily in the most elegant and prestigious hotels using huge quantity of water and energy for washing. Tons of garbage generated with disposable plastic jars of soaps, breakfast jam, butter, honey, coffee and metal cans of beer and soft drinks. There is a contradiction in the approach of environmental protection, environmental awareness and environmental sustainability in Hungarian hotel industry. On the one hand is gratifying to see highly motivated hotels and hotel chains make serious efforts to reach "Green Hotel" certification. On the other hand there were great expectations against the stocktaking study of Hungarian Hotel and Restaurant Association for the years 2007-2012, but this document do not mentions about the topic of environmental awareness neither as a trend nor as a measure. This contradiction is probably based on the timescale of the study; problems caused by the economic crisis should be solved operatively but environmental problems need strategic thinking. There are concerns that such strong focusing on sale and that kind of misinterpreted economical approach is going to block the development of environmental sustainability in hotel industry. The typical tourists "overconsumption" in other words uses much more resources than in everyday life at their home. All the luxury, rich supply, elegant comfort are desired components of the less and less available long stays in hotels. That leads to overconsumption and that is why could have been a strong correlation between guest-nights and environmental load - if the hotels would not concerned in alleviate these effects. It is true that not the social-economic responsibility was the first factor which encouraged the hotels the sustainability point of view to consider, but their own commercial interests in cost reduction and in profit maximization. (fragment of text)
Pierwsza część tytułu została zapożyczona od E.L James, australijskiej pisarki, autorki bestsellerowej trylogii "Pięćdziesiąt odcieni..." - z nadzieją, że inicjatywy tworzenia zielonych hoteli osiągną podobny sukces. Niniejsze studium, oparte na badaniach wtórnych, koncentruje się na sprzecznościach pomiędzy celami przemysłu hotelarskiego a celami ochrony środowiska oraz na problemie zrównoważonego rozwoju. Autor zaprezentował różnorakie metody, rozwiązania i techniki odnoszące się do strategii środowiskowych stosowanych przez hotele oraz ich operacyjną realizację. Rozwiązania te przedstawione są w postaci pięćdziesięciopunktowej listy obejmującej zrównoważone technologie, zaadaptowane sprawdzone systemy oparte na zainicjowanym przez siebie i wielokrotnie nagradzanym projekcie Węgierskiego Stowarzyszenia Hoteli. Różnorodność możliwości ochrony środowiska w przemyśle hotelarskim ukazuje wielość sposobów "bycia zielonym". Ujawnia motywacje pochodzące ze świadomości ekologicznej oraz korzyści i zagrożenia wynikające z działań uwzględniających zasadę zrównoważonego rozwoju w perspektywie długoterminowej. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Strony
123--133
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szolnoki University College, Hungary
  • Szolnoki University College, Hungary
Bibliografia
  • A hazai szállodaipar helyzetének értékelése 2007-2012. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének helyzetértékelése és javaslatai a magyar szállodák válságból való kilábalására. Budapest 2012.
  • Michalkó G.: A fenntartható fejlődés ökoturisztikai aspektusai Magyarországon, "Turizmus Bulletin", 2003/4.
  • Németh A.: Úttörő szállodák. Turizmus panoráma, VII. évfolyam 2007/2.
  • Wagner Zs.: Járulékos nyereség, Turizmus Panoráma, 2006.
  • Wagner Zs.: Szimpatikus szivattyú, Turizmus Panoráma, 2006.
  • Németh A.: Takarékos alternatívák, Turizmus Panoráma, 2007.
  • A "Felelősségteljes Turista és Utazó" kiadvány, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) http://www.world-tourism.org/codeethics/eng.html
  • Malomsoki Sz.: Ökolábnyomon: zöldszállodák városon kívül és belül, Turizmus Panoráma, 9.évf. 2009. Különszám.
  • Járay M.: Ne zavarj avagy Mit jelent a környezettudatosság, Vendéglátás, 47.évf. 2004.
  • Vámos É.: A kis lépések is sokat számítanak: szállodák környezetvédelmi beruházásai, Vendéglátás, 53.évf. 2010.
  • Kósi K., Herczeg M., Halász G.: Környezetvédelem a szolgáltatószektorban, Környezetvédelmi füzetek, 2002.
  • Németh A.: Napra forognak, Zöldenergia a szállodában, Turizmus Panoráma VIII. évfolyam, 2008/11.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171582168

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.