Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
Dystrybucja jest zbiorem działań, których celem jest dostarczanie klientom produktów w oczekiwanej cenie, w odpowiednim czasie i do właściwego miejsca. Proces ten odgrywa ważną rolę w logistycznym zarządzaniu przedsiębiorstwem ze względu na integrowanie marketingu-mix z zadaniami logistycznymi. Przy sprawnym i efektywnym rozwiązywaniu zadań logistycznych - dystrybucja obok pozostałych elementów marketingu-mix: produktu, ceny, promocji - decyduje o sukcesie rynkowym przedsiębiorstwa. Jako proces logistyczny - dystrybucja obejmuje działania związane z zapewnieniem przemieszczenia produktu od producenta do ostatecznego nabywcy. Specyfika sektora spożywczego nakłada na proces dystrybucji zachowanie określonych warunków w całym jego przebiegu, tworzących tzw. łańcuch bezpieczeństwa żywności. Utrzymanie właściwych parametrów podczas transportu i przechowywania produktów spożywczych umożliwia zaoferowanie i dostarczenie nabywcom towarów o właściwej jakości, niezmienionych walorach smakowych i zdrowotnych. Proces dystrybucji jest obecnie rozumiany nie tylko jako dostarczanie - transportowanie towarów; został obecnie poszerzony o możliwości konfekcjonowania towarów, umożliwianie nabywcom dokonywania wyboru najatrakcyjniejszych produktów, dostarczanie informacji o produkcie, obsługę finansowo-księgową, a także zapewnienie innych usług związanych ze sprzedażą. Z punktu widzenia tworzenia wartości dla klienta - można zastosować model łańcucha wartości Portera, dla procesu dystrybucji w sektorze spożywczym,w którym zadania logistyczne i marketingowe kształtują zarówno samą wartość dodaną, jak i określają standardy poszczególnych składowych procesu. (fragment tekstu)
Creation of value of distribution for customer is realized during the distribution process from producer to client. There is area of cost and expecting effects in each stage of distribution process, where summary value for customer defined the efficiency of process. In article is presented the value chain model for customer in distribution process, based on food industry sector, ecologic raw materials - from point of view of distribution entrepreneurship in context of effects and relations between participants by system analysis. The innovative solutions implemented in present distribution channels make effects as additive advantages for participants of distribution process as growth of knowledge about new food products in each stages of distribution channel and synergy-effect as building the KBE ( Knowledge Based Economy ). (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Tom
Strony
109--123
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
Bibliografia
- Białoń L., Janczewska D. Procesy innowacyjne w kształtowaniu społeczeństwa opartego na wiedzy, Postępy techniki Przetwórstwa Spożywczego, nr 2/2008, Wyd. Wyższa Szkoła Menedżerska, Warszawa, s. 109.
- Bilińska-Reformat K. (2003), Strategie dystrybucji w systemie marketingu przedsiębiorstw branży piwowarskiej, Akademia Ekonomiczna im. K. Adamieckiego w Katowicach, Katowice.
- Christopher M. (2000), Logistyka i zarządzanie łańcuchem dostaw. Strategie obniżki kosztów i poprawy poziomu usług. Centrum Doradztwa Logistycznego, Wyd. II., Warszawa.
- Janczewska D. Dystrybucja wyrobów cukierniczych jako element przewagi konkurencyjnej na rynku słodyczy, Przegląd Piekarski i Cukierniczy Nr 8/2007 s.70, Wyd.SIGMA NOT, Warszawa.
- Łobejko S. (2007), Systemy informacyjne w zarządzaniu wiedza i innowacją w przedsiębiorstwie, Wyd. SGH, Warszawa.
- Mruk H., Pilarczyk B., Szulce H. (2005), Marketing, uwarunkowania i instrumenty, Wyd. Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań.
- Reformat B. (2003), Strategie dystrybucji przedsiębiorstw na rynku dóbr konsumpcyjnych, Wyd. Akademii Ekonomicznej w Katowicach, Katowice.
- Zeller P., Hurka Cz., Programy motywacyjne dla pośredników, "Marketing w Praktyce" Nr 4/2005 s. 16.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171582838