PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2019 | 15 | nr 3 | 1--9
Tytuł artykułu

The Impact of Crises on the Intellectual Capital of Companies in the Food Sector

Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Both the financial crisis of the first decade of the 21st century, as well as the deterioration of trade relations between the European Union and the Russian Federation were events that significantly affected the functioning of the largest listed companies on the food market: on the one hand, aggravating the conditions of economic functioning, on the other hand creating a stimulus to seek new innovative solutions to help companies survive on the market. The aim of the work was to present the impact of crises on the intellectual capital of WIG-Food index companies, which is an indirect measure of innovation. The MV/BV and q-Tobin index were used for the study, as well as selected quantitative methods: multiple regression, Ward's method and seasonal additive decomposition. The results of the work indicate that the companies are divided into two groups, within which similar trends in shaping intellectual capital are observed. In addition, one of the groups clearly noticed the impact of the financial crisis and the introduction of an embargo on the shaping of intellectual capital. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Tom
15
Numer
Strony
1--9
Opis fizyczny
Twórcy
  • Cracow University of Economics
  • Cracow University of Economics
Bibliografia
  • Adamczyk, M. (2012). Współczesny kryzys finansowy-przyczyny i konsekwencje dla gospodarki światowej. Prace i Materiały Instytutu Handlu Zagranicznego Uniwersytetu Gdańskiego, 31(1), 13-29.
  • Bal-Woźniak, T. (2005). Kapitał intelektualny fundamentalnym warunkiem powodzenia regionalnych strategii innowacji. Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, (nr 7), 151-167.
  • Beyer, K. (2012). Kapitał intelektualny jako podstawa przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw. Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania Uniwersytetu Szczecińskiego, (25).
  • Biznesradar.pl, Retrieved from: 25/05/2019.
  • Ciekanowski, Z. (2014). Kapitał ludzki najistotniejszym elementem w organizacji.
  • Dobija, D. (2003). Pomiar i sprawozdawczość kapitału intelektualnego przedsiębiorstwa. Akademia Leona Kozminskiego.
  • Dzinkowski, R. (1999). Buried Treasure, World Accounting Report Financial Times.
  • Firlej, K., Firlej, C., Mierzejewski, M. (2016). Znaczenie sankcji gospodarczych dla bilansu handlu zagranicznego krajów Grupy Wyszehradzkiej w obszarze rolnictwa. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 18(3).
  • Firlej, K. (2009). Funkcjonowanie przemysłu spożywczego w dobie transformacji i światowego kryzysu finansowego.
  • Firlej, K., Mierzejewski, M., Palimąka, K. (2016). Human Capital in Agribusiness as a Factor in Sustainable Development-Problems of Measurement in the Case of Firms in the Agri-food Sector. In B. Czyżewski (Ed.), Political Rents of European Farmers in the Sustainable Development Paradigm: International, National and Regional Perspective (pp.190-209). Warszawa: PWN.
  • Fitz-Enz, J. (2001). Rentowność inwestycji w kapitał ludzki (The Return on Investments in the Human Capital). Krakow: Oficyna Ekonomiczna.
  • Gwiazda, A. (2011). Wzrost cen żywności na świecie-przyczyny i prognozy. Wspólnoty Europejskie, 29- 36.
  • Kasiewicz, S., Rogowski, W., Kicińska, M. (2006). Kapitał intelektualny: spojrzenie z perspektywy interesariuszy. Oficyna Ekonomiczna.
  • Kujawski, L., Mrzygłód, U., Zamojska, A. (2015). Determinanty rentowności obligacji skarbowych Polski i wybranych \krajów europejskich w latach 2005-2013. Materiały i Studia NBP.
  • Materska, K. (2005). Rozwój koncepcji informacji i wiedzy jako zasobu organizacji. In B. Sosińska-Kalata, M. PrzastekSamokowa (Eds.), Od informacji naukowej do technologii społeczeństwa informacyjnego. Miscellanea Informatologica Varsoviensia, przy współpracy A. Skrzypczaka (pp. 199-216). Warszawa: Wydaw. SBP.
  • Mierzejewski, M. (2015). Interwencjonizm na liberalnych rynkach. O zmianach w spojrzeniu na gospodarkę w reakcji na kryzys pierwszej dekady XXI wieku. Rynek-Społeczeństwo-Kultura, 2(14), 28- 32.
  • Mierzejewski, M. (2018). Stabilność makroekonomiczna Polski na tle krajów Unii Europejskiej w latach 2007-2017. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Społecznej w Ostrołęce, (28), 243-258.
  • Mitchel, D., (2008). A Note on Rising Food Prices. The World Bank.
  • Nacewska-Twardowska, A. (2015). Wpływ sankcji rosyjskich na wymianę towarową Polski. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, (402), 220- 230.
  • Palimąka, K., Mierzejewskl, M. (2017). Measurement of Intellectual Capital as Exemplified by Methods of Groups Based on the ROA Indicator and on Market Capitalization. e-Finanse, 12(4), 58-71.
  • Radomska, E. (2013). Globalny kryzys finansowy-przyczyny, przebieg, skutki. Zarządzanie Zmianami Zeszyty Naukowe, (2-3), 59.
  • Sopińska, A. (2014). Wiedza i kapitał intelektualny w nowych typach organizacji-w organizacjach sieciowych, Research Papers of the Wroclaw University of Economics/Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wroclawiu, (340).
  • Staszczak, D.E. (2010). Influence of Changes in Exchange Rates on the International Agricultural Trade in the Terms of Global Recession. Problems of World Agriculture, 100-109.
  • Stewart, T., Ruckdeschel, C. (1998). Intellectual Capital: The New Wealth of Organizations. Performance Improvement, 37(7), 56-59.
  • Sveiby, K.E. (1997). The New Organizational Wealth: Managing & Measuring Knowledge-Based Assets. Berrett-Koehler Publishers.
  • Ujwary-Gil, A. (2018). Kapitał intelektualny a wartość rynkowa przedsiębiorstwa. WSB-NLU.
  • Żelazowska-Przewłoka, A. (2012). Wpływ kryzysu gospodarczego na przemysł spożywczy w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (98), 53-63.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171584352

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.