PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 23 | nr 4 | 96--111
Tytuł artykułu

Diversification of Lamb Meat Imports in EU Countries and Its Trends

Warianty tytułu
Zróżnicowanie importu mięsa jagnięcego w krajach UE i tendencje jego zmian
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The paper attempts to compare European Union countries in terms of the dynamics of changes in the value of lamb meat imports in the period 2003-2017. The standard against which this comparison was made was the average value, which should be understood as the growth dynamics of the examined feature for all EU countries together. For this purpose, tools related to the so-called Grade Data Analysis, such as the index of the unlikeness of structures "ar" (in this case a good tool to determine the direction of changes and the speed of these changes for all EU countries) and overrepresentation maps (used to visualise these changes and for their interpretation). Additionally, with the help of GDA methods, EU countries were divided into groups characterised by smaller, medium and higher dynamics of changes in lamb imports. It can be concluded that the most dynamic growth in imports of this type of meat is found among the newest EU member states. This may indicate a change in dietary preferences in these countries. It may also be related to greater accessibility to goods previously considered as luxury, greater awareness of so-called healthy foods and the improved standard of living of societies that have joined the European Union.(original abstract)
W pracy dokonano próby porównania krajów Unii Europejskiej pod względem dynamiki zmian wartości importu mięsa jagnięcego w latach 2003-2017. Wzorcem, względem którego dokonano tego porównania, była wartość średnia, którą należy tu rozumieć jako dynamikę wzrostu badanej cechy dla wszystkich krajów Unii łącznie. W tym celu posłużono się narzędziami związanymi z tzw. gradacyjną analizą danych, takimi jak wskaźnik niepodobieństwa struktur ar (służacy w tym wypadku do określenia zarówno kierunku zmian. jak i szybkości tych zmian na tle całej UE), oraz mapami nadreprezentacji (służącymi wizualizacji tych zmian oraz ich interpretacji). Dodatkowo za pomocą metod GCA podzielono kraje UE na grupy charakteryzujące się mniejszą. średnią i wyższą dynamiką zmian importu jagnięciny. Okazuje się. że nabardziej dynamiczny wzrost importu tego rodzaju mięsa dotyczył krajów o stosunkowo niskim stażu członkowskim w UE. Może to świadczyć o zmiananch preferencji żywieniowych w tych krajach. Ma to związek z większą dostępnością dóbr uważanych dotychczas za luksusowe, większą świadomością, jeżeli chodzi o tzw. zdrową żywność, i oczywiście z bogaceniem się społeczeństw żyjących w państwach, które do Unii dołączyły.(abstrakt oryginalny)
Słowa kluczowe
Rocznik
Tom
23
Numer
Strony
96--111
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland
Bibliografia
  • Agri-Food Trade in 2014: EU-US Interaction Strengthened, 2015, Monitoring Agri-trade Policy MAP 2015-1, European Union. Alexandratos N., Bruinsma J., 2012, World Agriculture Towards 2030/2050: The 2012 Revision (No. 12-03), ESA Working paper, Rome, FAO.
  • Anderson K., 2010, Globalization's effects on world agricultural trade, 1960-2050, Philosophical Transactions of the Royal Society B, vol. 365, pp. 3007-3021.
  • Atkinson A.B., 1970, On the measurement of inequality, Journal of Economic Theory, no. 2, pp. 244-263.
  • EU Agricultural Outlook for the Agricultural Markets and Income 2017-2030, 2017, Report of European Commission (18/12/2017). Pobrano z: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/ farming/facts-and-figures/markets/outlook/medium-term_en.
  • Foley J.A., Ramankutty N., Brauman K.A., Cassidy E.S., Gerber J.S., Johnston M., Mueller N.D., O'Connell C., Ray D.K., West P.C., Balzer C., Bennett E.M., Carpenter S.R., Hill J., Monfreda C., Polasky S., Rockstrom J., Sheehan J., Siebert S., Tilman D., Zaks D.P.M., 2011, Solutions for a cultivated planet, Nature, 478, pp. 337-342.
  • Gastwirth J.L., 1972, The estimation of the Lorenz curve and Gini index, The Review of Economics and Statistics, vol. 54, no. 3, pp. 306-316
  • Goktolga Z.G., 2006, An analysis of import demand for meat and meat product in Turkey, Journal of Agronomy, 5(1), pp. 98-100.
  • Grzegorek M., 2007, Homogeneity of pixel neighborhoods in gray level images investigated by the Grade Correspondence Analysis, Computer Recognition Systems, 2, pp. 76-83.
  • Herrero M., Thornton P.K., Gerber P., Reid R.S., 2009, Livestock, livelihoods and the environment: Understanding the trade-offs, Current Opinion in Environmental Sustainability, vol. 1, no. 2, pp. 111-120.
  • Hoekstra A.Y., Mekonnen M.M., 2012, The water footprint of humanity, Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 109, pp. 3232-3237.
  • Koo W.W., Karemera D., Taylor R., 1994, A gravity model analysis of meat trade policies, Agricultural Economics, 10(1), pp. 81-88.
  • Livestock Commodities. Past and Present, 2018, http://www.fao.org/docrep/005/y4252e/y4252e05b.htm
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171585028

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.