PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | nr 1030 Przedsiębiorczość i innowacyjność małych i średnich przedsiębiorstw : wyzwania współczesności | 486--493
Tytuł artykułu

Analiza przypadków innowacyjności małych i bardzo małych przedsiębiorstw przemysłu spożywczego na podstawie badań regionalnych

Warianty tytułu
The Case Study of the Innovations in the Small and Very Small Firms of Food Processing Industry on the Ground of Regional Researches
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem analizy innowacyjności w małych i bardzo małych firmach przemysłu spożywczego województwa kujawsko-pomorskiego była identyfikacja czynników wpływających na innowacyjność firm. Próba badawcza składała się z 36 przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, w tym 12 firm bardzo małych (zatrudniających do 9 osób) i 24 firm małych (zatrudniających od 10 do 49 osób). Badania prowadzone były, przy wykorzystaniu programu SPSS, z użyciem kilku metod statystycznych, tj. analizy skupień metodą k-średnich (Quick Cluster), analizy wariancji (ANOVA analysis), analizy korelacji Spearmana (Spearman correlation) oraz analizy metodą tabel krzyżowych (crosstabs analysis). (fragment tekstu)
EN
The analysis concerning innovations in the small and very small firms of the food processing industry was aimed at the identification of the factors influencing these innovations as well as the attempt to determine the general rules governing that process. It results from the statistical analysis that from the viewpoint of innovations in small and very small firms of the food processing industry, both the interior (size of a firm, value and the origin of the initial capital, investments and period of activity) and the exterior factors (market signals, from co-operators and clients) are important. (original abstract)
Twórcy
autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
Bibliografia
  • Avermaete T., Morgan E.J., Viaene J., Drivers of innovation in small food firms, Preliminary United Kingdom results. Papers presented on INNOVALOC meeting in Ghent. University of Ghent, Belgium, 16-17.01.2003.
  • Morgan E.J., Crawford N., Small firms and their environments: empirical studies in the EU, Preliminary United Kingdom results. Papers presented on INNOVALOC meeting in Ghent. University of Ghent, Belgium, 16-17.01.2003.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171585510

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.