PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | nr 1030 Przedsiębiorczość i innowacyjność małych i średnich przedsiębiorstw : wyzwania współczesności | 608--614
Tytuł artykułu

Proekologiczna restrukturyzacja gospodarki żywnościowej jako czynnik innowacji

Warianty tytułu
Pro-Ecological Restructuring of Food Economy as a Factor of Innovation
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Organizacje społeczne i polityczne stają wobec wyzwania, jakim jest połączenie "niepokoju konsumenta" - czyli obawy o zakładaną jakość żywności, i "niepokoju obywatela" - czyli obawy o zakładaną jakość środowiska. Zadanie zmiany świadomości stanowi najtrudniejszy i najdłuższy proces zakrojony na pokolenia, jest to bowiem najistotniejsza zmiana, jaka musi się dokonać, by można było wprowadzać z powodzeniem zmiany w gospodarce żywnościowej. Wszak od świadomości konsumenta zależy, jakich produktów będzie poszukiwał na rynku. Od świadomości przetwórców zależy, co zrobią z produktem żywnościowym wysokiej jakości. Od świadomości producentów zależy jakość produktów żywnościowych oraz jakość środowiska naturalnego. Na koniec od świadomości elit rządzących zależy stworzenie właściwego klimatu prawnego do realizacji zapisanego w Konstytucji RP kierunku rozwoju gospodarczego. (fragment tekstu)
EN
The past idea shaping system of food production, based on delivery of sufficient quantity of cheap products, has become out-of-date. Such an approach resulted in producing of harmful for consumer food. Innovations in food economy include change in offer of products adapted to growing demand for safe food. The other kind of innovations are changes in production system and processing of food. The most essential group of changes are innovations of model of food economy. Agriculture in the new model has to fulfil number of new functions connected with protection of natural environment, scenery, culture. The basis of success of innovations in food economy are changes in awareness of society. (original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Politechnika Rzeszowska
Bibliografia
  • Ardanowski J.K., Rola polskiej wsi w ekorozwoju Europy, [w:] Głos organizacji pozarządowych w sprawie strategii zrównoważonego rozwoju Unii Europejskiej. Dyskusja w Unii Europejskiej i w Polsce, INRE, Warszawa 2002.
  • Brand A., Zmiany umowy między rolnictwem a społeczeństwem, [w:] Głos organizacji pozarządowych w sprawie strategii zrównoważonego rozwoju Unii Europejskiej. Dyskusja w Unii Europejskiej i w Polsce, INRE, Warszawa 2002.
  • Górny M., Strategia zrównoważonego rozwoju Unii Europejskiej a polskie rolnictwo, [w:] Głos organizacji pozarządowych w sprawie strategii zrównoważonego rozwoju Unii Europejskiej. Dyskusja w Unii Europejskiej i w Polsce, INRE, Warszawa 2002.
  • Künast R., KLASSE STATT MASSE Die Erde schätzen, den Verbraucher schützen, by Econ Wllstein List Verlag GmbH & Co. KG, München 2002.
  • Paliwoda J., Uwagi o Prawie żywnościowym, FEPA, Warszawa 1997.
  • Piontek B., Koncepcja rozwoju zrównoważonego i trwałego Polski, Wyd. Nauk. PAN, Warszawa 2002.
  • Soska J., Kto zapłaci za prawa wydarte naturze, [w:] Głos organizacji pozarządowych w sprawie strategii zrównoważonego rozwoju Unii Europejskiej. Dyskusja w Unii Europejskiej i w Polsce, INRE, Warszawa 2002.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171585948

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.