PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | nr 1030 Przedsiębiorczość i innowacyjność małych i średnich przedsiębiorstw : wyzwania współczesności | 645--653
Tytuł artykułu

Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce

Warianty tytułu
Innovations of Food Industry Enterprises in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W wyniku zmian systemowych, w tym rozwoju działalności innowacyjnej, w polskim przemyśle spożywczym nastąpiły przekształcenia struktur produkcyjnych, branżowych, własnościowych i podmiotowych, jak również ogólny rozwój potencjału wytwórczego. Przemysł spożywczy w Polsce zbliżył się tym samym do struktur tego przemysłu w krajach UE. Istniejące jednak jeszcze w wielu sektorach opóźnienia wskazują, że nie zostały wyczerpane wszystkie możliwości rozwoju przetwórstwa żywności. Dostosowanie przedsiębiorstw do nowych warunków rynkowych, przemiany cywilizacyjne związane z upowszechnieniem wzorców wyżywienia krajów wysoko rozwiniętych oraz sprostanie rosnącej konkurencji wymagają jednak dalszych przemian strukturalnych. Służyć temu może wzrost aktywności innowacyjnej firm. Systematycznie opracowywane i wdrażane innowacje stanowią tym samym jedną z dróg poszukiwania szans rozwoju dla przemysłu spożywczego i jak najszybszego ograniczenia istniejących opóźnień w sferze produkcji, technologii, organizacji i zarządzania, marketingu itp. (fragment tekstu)
EN
Structural changes in Polish food industry adjusting this sector to market driven economy were undergoing along with development of innovative activities within the enterprises. Following the period of rapid growth the expenditure on innovative activities in Polish food industry presently show a fluctuations. As results from the structure of the expenditure the enterprises invest mainly in the facilities that would allow to overwork the long term lags. The paper concerns an analysis of the scale, character and objectives of innovative activities in food industry and also the sources of funding and obstacles as well as the sources of information on innovations. (original abstract)
Twórcy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Bibliografia
  • Cygan Z. (red.), Nowoczesne działania innowacyjne przedsiębiorstw, Wydawnictwo WSE-1, Warszawa 2001.
  • Drucker P.F., Innowacje i przedsiębiorczość. Praktyka i zasady, PWE, Warszawa 1992.
  • Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłowych w latach 1998-2000, Informacje i opracowania statystyczne, GUS, Warszawa 2002.
  • Oslo Manual, The Measurement of Scientific and Technological Activities, Proposed Guidelines for Collecting and Interpreting Technological Innovation Data, OECD/Eurostat 1997.
  • Pomykalski A., Zarządzanie innowacjami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa-Łódź 2001.
  • Rocznik Statystyczny Przemysłu, GUS, Warszawa 1996-2003.
  • Schumpeter J.A., Teoria rozwoju gospodarczego, Warszawa 1960.
  • Szczepaniak I., Wigier M., Aktywność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w okresie transformacji, "Przemysł Spożywczy" 2002 nr 2.
  • Urban R. (red.), Polski przemysł żywnościowy. Raport 2002, PFPŻ, Warszawa 2002.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171586422

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.