PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 4(28) | 19--22
Tytuł artykułu

Analiza właściwości fizykochemicznych win dostępnych na polskim rynku

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Analysis of Physicochemical Properties of Wines Available on the Polish Market
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy omówiono wina gronowe, ze szczególnym uwzględnieniem ich właściwości prozdrowotnych. Zaprezentowano wyniki badań laboratoryjnych, określające ekstrakt ogólny, kwasowość ogólną oraz zawartość antocyjanów, a także autorską kartę oceny organoleptycznej sześciu półsłodkich, czerwonych win, różniących się pochodzeniem. Wyniki badań zaprezentowano na wykresach, do których dołączono krótki opis. W odniesieniu do ogólnej pożądalności wykazano różnice pomiędzy poszczególnymi próbami (W1-W6). Poddane ocenie wina charakteryzowały się również odmiennym składem fizykochemicznym. (abstrakt oryginalny)
EN
The thesis discusses grape wines, with particular emphasis on their pro-health properties. Laboratory results were presented the total extract, total acidity and anthocyanin content, as well as the author's organoleptic evaluation card of six semi-sweet red wines of different origins. Test results are presented in diagrams, which are accompanied by a short description. With respect to overall desirability, differences between individual samples were shown. The wines under evaluation were also characterized by a different physicochemical composition. (original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
19--22
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Bibliografia
  • Buiarelli F, Coccioli F., Jasionowska R., Merolle M. Terracciano A. (2007). Analysis of some stilbenes in Italian wines by liquid chromatography/tandem mass spectrometry. Rapid Communications in Mass Spectrometry, 21, 2955-2964.
  • Byrd A. (2001). Alkohole wykwintne. Wina gronowe, czyli od białego do czerwonego. Wyd. MADA, Warszawa.
  • Coimbra S.R., Lage S.H., Bradizzi L., Yoshida V., da Luz P.L. (2005). The action of red wine and purple grape juice on vascular reactivity is independent of plasma lipids in hypercholesterolemic patients. Brazilian Journal of Medical and Biological Research, 38, 1339-1347.
  • Czech, A., Malik, A., Pitucha, I., Woznica, A. (2009). Porównanie zawartości związków bioaktywnych w winach czerwonych pochodzących z różnych krajów europejskich. Żywność Nauka Technologia Jakość, 16(4), 142-148.
  • Davalos A., Gomez-Cordoves C, Bartolome B. (2004). Extending Applocability of the Oxygen Absorbance Capacity (ORAC-Fluorescein) Assay, 52, 48-54.
  • Darias-Martı́n, J., Socas-Hernández, A., Dı́az-Romero, C., Dı́azDı́az, E. (2003). Comparative study of methods for determination of titrable acidity in wine. Journal of Food Composition And Analysis, 16(5), 555-562.
  • Granato, D., Katayama, F. C. U., de Castro, I. A. (2011). Phenolic composition of South American red wines classified according to their antioxidant activity, retail price and sensory quality. Food Chemistry, 129(2), 366-373.
  • Hornsey I. (2007). The chemistry and biology of winemaking. The Royal Society of Chemistry, Cambridge.
  • Iriti M., Faoro F. (2009). Bioactivity of grape chemicals for human health. Naural Product Communications, 4, 611-634.
  • Kapusta I. (2016). Właściwości fizykochemiczne winogron oraz win produkowanych w południowo-wschodniej Polsce. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów.
  • Lee J., Durst R.W., Wrolstad R.E. (2005). Determination of Total Monomeric Anthocyanin Pigment Content of Fruit Juices, Beverages, Natural Colorants, and Wines by the pH Differential Method: Collaborative Study. Journal of AOAC International, 88, 1269-1278.
  • Miśniakiewicz, M., & Ptasińska, J. (2008). Analiza jakości wina dostępnego na polskim rynku. Zeszyty Naukowe Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie,(781), 131-154.
  • Okamura S., Watanabe M. (1981). Determination of phenolic cinnamates in white wine and their effect on wine quality. Agricultural and Biological Chemistry, 45, 2063-2070.
  • Ruf J.C. (2004). Alcohol, wine and platelet function. Biological Research, 37, 209-215.
  • Wang Z., Huang Y., Zou J., Cao K., Xu Y., Wu J.M. (2002). Effects od red wine and wine polyphenol resveratrol on platelet aggregation in vivo and in vitro. International Journal of Molecular Medicine, 9, 77-70.
  • Wzorek W. Pogorzelski E. (1998). Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. SIGMA NOT, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171587198

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.