PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | nr 8 (63) | 258--270
Tytuł artykułu

Biodiversity Assessment and Sustainability Communication in Regional Value Chains of SMEs in the Food Sector

Warianty tytułu
Ocena bioróżnorodności i komunikowanie zrównoważoności w regionalnych łańcuchach wartości MŚP w sektorze spożywczym
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of this paper is to assess the set of indicators developed by the authors within the framework of the project "Regional value chains in the context of biodiversity and ecosystem services - based on the example of Czech-Polish-Saxon research project collaboration". The indicators can be used as a tool for evaluating the biodiversity performance of small and medium-sized food enterprises on a micro scale and for sustainability communicating in their value chains. After a short introduction and a literature review, the indicator set for agricultural businesses is presented. Based on qualitative surveys on selected farmers, this set was evaluated with the help of SWOT analysis elements. The survey results showed the weaknesses and strengths of the construction of the indicator set and also the opportunities and threats of its usage. Finally, recommendations for further research are presented, mostly connected with sustainability communication in regional value chains in food SMEs.(original abstract)
Celem artykułu jest ocena zestawu wskaźników opracowanych przez autorów w ramach projektu "Regionalne łańcuchy wartości w kontekście bioróżnorodności i usług ekosystemowych - na przykładzie czesko-polsko-saksońskiej współpracy badawczej". Zestaw wskaźników może być wykorzystywany jako narzędzie do oceny poziomu ochrony różnorodności biologicznej małych i średnich przedsiębiorstw sektora spożywczego w skali mikro oraz komunikowania zrównoważoności w ich łańcuchach wartości. Po wprowadzeniu i przeglądzie literatury przedstawiono zestaw wskaźników dla przedsiębiorstw rolnych. Na podstawie badań jakościowych wybranych rolników zestaw ten oceniono za pomocą elementów analizy SWOT. Wyniki badania wykazały wady i atuty konstrukcji zestawu wskaźników, a także szanse i zagrożenia związane z jego wykorzystaniem. W tekście przedstawiono zalecenia dotyczące dalszych badań, głównie związane z komunikacją zrównoważoności w regionalnych łańcuchach wartości w małych i średnich przedsiębiorstwach sektora spożywczego.(abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
258--270
Opis fizyczny
Twórcy
  • Wrocław University of Economics, Poland
autor
  • Technical University Dresden
Bibliografia
  • AMI, 2018, Verbraucher- Und Marktstudie "Wie Regional Is(s)t Sachsen?". Studie im Auftrag des Sächsischen Staatsministeriums für Umwelt und Landwirtschaft (SMUL), Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH, Bonn, https://www.landwirtschaft.sachsen.de/download/Studie_ Wie_regional_isst_Sachsen.pdf (19.07.2019).
  • Belz F.-M., Peattie K., 2009, Sustainability Marketing: A Global Perspective, Wiley and Sons, Chichester, West Sussex, Hoboken, NJ.
  • 'Biodiversity in Good Company' Initiative, 2015, Biodiversity in the Value and Supply Chains - Overview of the Challenges. Information Module 3. Basic Knowledge Companies and Biodiversity - Areas of Action and Practical Advice, Berlin, https://www.business-and-biodiversity.de/fileadmin/ user_upload/documents/Aktivit%C3%A4ten/Infomodule_Einstiegswissen/Infomodul_3_eng.pdf (19.07.2019).
  • Bredemeier B., Sybertz J., Von Haaren C., Matthies S., Reich M., Kempa D., Weller W., 2018, Executive Summary of the Research Project: "Firmen Fördern Vielfalt" (Companies Foster Biodiversity), Hannover, https://www.umwelt.uni-hannover.de/fileadmin/institut/Forschungsprojekte/FFV_ Workingpaper_eng_20180220_end_copyprotec.pdf (19.07.2019).
  • Emery B., 2012, Sustainable Marketing, Pearson, Harlow, New York.
  • European Commission, 2018, Annual Report on European SMEs 2017/18, Brussels, https://ec.europa. eu/docsroom/documents/32601/attachments/1/translations/en/renditions/native (10.07.2019).
  • Galli F., Brunori G., 2017, Sustainability performance of food chains: Linking biodiversity and nutritional value in Italian wheat-to-bread chains, Advances in Food Security and Sustainability, 2, pp. 137-163, https://doi.org/10.1016/bs.af2s.2017.09.003. (15.07.2019).
  • Galli F., Brunori G., Gava O., Bartolini F., Marescotti A., 2016, Italian Case Study: Global and Local Wheat-to-Bread Supply Chains, Italian Case Study Report (Task 3.5), https://www.researchgate. net/publication/299535879_Global_and_local_wheat-to-bread_supply_chains (15.07.2019).
  • Ghazinoory S., Mansoureh A., Azadegan-Mehr M., 2011, SWOT methodology: A state-of-the-art review for the past, a framework for the future / SSGG metodologija: praeities ir ateities analize, Journal of Business Economics and Management, 12(1), pp. 24-48.
  • Godemann J., Michelsen G. (eds.), 2011, Sustainability Communication: Interdisciplinary Perspectives and Theoretical Foundations, Springer Dordrecht, New York.
  • Hopfenbeck W., Roth P., 1994, Öko-Kommunikation: Wege zu einer neuen Kommunikationskultur, Verlag Moderne Industrie, Landsberg/Lech.
  • Johnson M.P., Schaltegger S., 2016, Two decades of sustainability management tools for SMEs: How far have we come?, Journal of Small Business Management, 54(2), pp. 481-505.
  • Kaplinsky R., Morris M., 2000, A Handbook for Value Chain Research, http://www.fao.org/fileadmin/ user_upload/fisheries/docs/Value_Chain_Handbool.pdf (23.07.2019).
  • Kramer M., Schröter-Schlaack C., Kunath A., 2017, Praxisleitfaden Für Das Management von Biodiversität Und Ökosystemleistungen in KMU Und Regionalen Wertschöpfungsketten. Abschlussbericht, Zittau, http://www.netsci.de/wp-content/uploads/2018/03/Leitfaden-Management-DE-2018. pdf (23.07.2019).
  • Kulke E., 2007, The commodity chain approach in economic geography, Die Erde, 138 (2), pp. 117- -126.
  • Lançon F., Temple L., Biénabe E., 2017, The Concept of Filière or Value Chain: An Analytical Framework for Development Policies and Strategies, [in:] Biénabe E., Rival A., Loeillet D. (eds.), Sustainable Development and Tropical Agri-chains, Springer, Dordrecht.
  • Mancini M., Menozzi D., Donati M., Biasini B., Veneziani M., Arfini F., 2019, Producers' and consumers' perception of the sustainability of short food supply chains: The case of Parmigiano Reggiano PDO, Sustainability, 11 (3), p. 721, https://doi.org/10.3390/su11030721 (11.07.2019).
  • Marsden T., Banks J., Bristow G., 2000, Food supply chain approaches: Exploring their role in rural development, Sociologia Ruralis, 40 (4), pp. 424-438, https://doi.org/10.1111/1467-9523.00158 (11.07.2019).
  • Pieńkowski D., Murawska A., Zaremba-Warnke S., 2018, Zrównoważona konsumpcja: wyzwania dla społeczeństwa w dobie globalizacji, Texter, Warszawa.
  • Porter M.E. 1985, Competitive Advantage: Creating and Sustaining Superior Performance, Free Press, Collier Macmillan, New York, London.
  • Schaltegger S., Beständig U., 2010, Corporate Biodiversity Management Handbook. A Guide for Practical Implementation, Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety (BMU), Berlin, https://www.business-and-biodiversity.de/fileadmin/user_upload/ documents/Die_Initiative/Zentrale_Dokumente/Handbook_en.PDF (10.07.2019).
  • Schröter-Schlaack C., Heinz N., 2015, Biodiversitäts- Und Ökosystemleistungsindikatoren Für KMU - Status Quo, Defizite Und Empfehlungen Projektzwischenbericht, Umweltforschungszentrum Leipzig (UFZ), Leipzig, https://www.ufz.de/export/data/global/189808_Heinz%20und%20 Schr%C3%B6ter%20Schlaack_Biodiversit%C3%A4ts-%20und%20%C3%96kosystemleistungsindikatoren% 20f%C3%BCr%20KMU.pdf (10.07.2019).
  • Schröter-Schlaack C., Heinz N., 2016, Abhängigkeiten von Ökosystemleistungen Und Umwelteinwirkungen Entlang Der Wertschöpfungskette. Projektzwischenbericht. Schlussfolgerungen Für Das Betriebliche Management, Umweltforschungszentrum Leipzig (UFZ), Leipzig, https://www.ufz. de/export/data/global/189809_Heinz%20und%20Schr%C3%B6ter-Schlaack_Abh%C3%A4ngigkeiten% 20von%20%C3%96kosystemleistungen%20und%20Umwelteinwirkungen%20entlang% 20der%20Wertsch%C3%B6pfungskette.pdf (10.07.2019).
  • Schröter-Schlaack C., Heinz N., 2017, Inwertsetzung von Biodiversität Und ÖSL in Regionalen Wertschöpfungsketten - Betriebliche Maßnahmen, Regionale Kooperation Und Politikinstrumente - Arbeitspaket Inwertsetzung, https://www.ufz.de/export/data/global/189810_Heinz%20und%20 Schr%C3%B6ter-Schlaack_Inwertsetzung%20von%20Biodiversit%C3%A4t%20und%20 %C3%96SL%20in%20regionalen%20Wertsch%C3%B6pfungsketten.pdf (10.07.2019).
  • ---
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171589631

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.