PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 12 | nr 2 | 212--216
Tytuł artykułu

Recenzja książki Jarosława Gołębiewskiego pt. "Systemy żywnościowe w warunkach gospodarki cyrkularnej. Studium porównawcze krajów Unii Europejskiej", SGGW, Warszawa 2019, s. 271

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Review of the Book by Jarosław Gołębiewski Entitled "Food Systems in Conditions of the Circular Economy. A Comparative Study of European Union Countries", SGGW, Warsaw 2019, P. 271
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Issues related to food systems are integrally linked to the development of societies. This relationship determines the purposeful nature of analysing food systems, both in terms of years and periods, as well as with respect to groups of countries, individual countries and regions. Even cursory analyses indicate that food systems are changing in an evolutionary way under the influence of the environment in the broad sense of this term. In the economic, as well as economic and agricultural literature, much attention is devoted to the issues of food systems. Nevertheless, these considerations are most often fragmentary and assessments are limited to specific countries. There is a paucity of works illustrating the functioning and evolution of food systems in a comprehensive, multidimensional manner with respect to the entire EU. The existing deficiencies in literature are complemented by the book entitled "Food systems in conditions of the circular economy. A comparative study of European Union countries." Its Author is doctor habilitatus Jarosław Gołębiewski, a professor at the Warsaw University of Life Sciences. The advantage of this comprehensive work is a professional analysis of the evolution of food systems in 28 countries of the European Union. Such a broad perspective also allows for the assessment of the so-called "new" EU countries in comparison to economically developed countries which have already been part of this economic organism for some time. There is no doubt that the food systems in new EU countries are quite peculiar in their own way.(fragment of text)
Problemy systemów żywnościowych są integralnie powiązane z rozwojem społeczeństw. Ten związek decyduje o celowości analizy systemów żywnościowych, zarówno w latach czy okresach jak i w odniesieniu do grup krajów, pojedynczych krajów oraz regionów. Nawet pobieżne analizy wskazują, że systemy żywnościowe zmieniają się w sposób ewolucyjny, pod wpływem otoczenia, w szerokim tego terminu rozumieniu. W literaturze ekonomicznej i ekonomiczno-rolniczej problemom systemów żywnościowych poświęca się stosunkowo wiele uwagi. Jednak najczęściej rozważania te mają charakter fragmentaryczny, a oceny zawężane są do wybranych krajów. Brakuje opracowań przedstawiających funkcjonowanie i ewolucję systemów żywnościowych w sposób kompleksowy, wieloaspektowy na poziomie całej UE. Istniejącą lukę w piśmiennictwie uzupełnia książka pt. "Systemy żywnościowe w warunkach gospodarki cyrkularnej. Studium porównawcze krajów Unii Europejskiej". Jej autorem jest dr hab. Jarosław Gołębiewski, profesor SGGW. Walorem tego obszernego opracowania jest profesjonalne spojrzenie na ewolucję systemów żywnościowych w 28 krajach Unii Europejskiej. Tak szerokie ujęcie pozwala również na ocenę systemów żywnościowych tzw. "nowych" krajów UE na tle rozwiniętych gospodarczo krajów, wcześniej należących do tego organizmu gospodarczego.(fragment tekstu)
Słowa kluczowe
Rocznik
Tom
12
Numer
Strony
212--216
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171590629

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.