PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | nr 4 | 69--79
Tytuł artykułu

The Role of Chia Seed Oil in Shaping Selected Quality Parameters of Cosmetics for Atopic Skin

Warianty tytułu
Rola oleju Chia w kształtowaniu wybranych parametrów jakościowych kosmetyków dla skóry atopowej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Improper skin care can lead to skin irritation and even the appearance or intensity of skin diseases. Such an example is atopic dermatitis, which is one of the most important and very current problems. In Poland in 2017, 1-3% of illnesses and diagnoses of atopic dermatitis were reported in adults and about 20% in children. The common feature of all patients with atopic dermatitis is itching and dry skin. Partial reduction of atopic dermatitis symptoms can be achieved through proper skin care. Therefore, in this type of dermatosis it is extremely important to choose the composition of cosmetic formulations, in particular the substances that lubricate the skin - emollients. In this paper, the possibility of using Chia Oil as an emollient for the production of body lotions for atopic skin was analyzed. For this purpose, a series of body lotions prototypes was prepared, differing in the ratio of Chia Oil to the commonly used emollient - Caprylic/Capric Triglicerides (8:0; 6:2; 4:4; 2:6; 0:8% wt.). All the formulations were compliant with the standards for natural cosmetics - COSMOS (Cosmetic Organic Standard). The following studies were carried out for the formulations of body lotions: stability, dynamic viscosity, yield point and texture analysis. The condition of the skin before and after application of the lotions (skin hydration level and transepidermal water loss) was also evaluated. The obtained results were correlated with the results obtained for selected commercial body lotions. It was found that with increasing Chia Oil concentration up to 6%, viscosity, yield point, adhesion and hardness increased. Further increase in Chia Oil concentration leads to a decrease in tested parameters, which may translate into "easier" application of this type of cosmetics to the skin. Moreover, it was observed that an increase in Chia Oil concentration in body lotions leads to a significant increase in skin hydration and decrease in transepidermal water loss. (original abstract)
Niewłaściwa pielęgnacja skóry może prowadzić do jej podrażnienia, a nawet pojawienia się chorób skóry lub ich znacznego nasilenia. Takim przykładem jest atopowe zapalenie skóry, które stanowi jeden z ważniejszych i bardzo aktualnych problemów. W Polsce w 2017 r. odnotowano 1-3% zachorowań i diagnoz atopowego zpalenia skóry u osób dorosłych oraz 20% u dzieci. Cechą wspólną dla wszystkich chorych na atopowe zapalnie skóry jest silny świąd i suchość skóry.Częściowe niwelowanie objawów atopowego zapalenia skóry można uzyskać dzieki jej właściwej pielęgnacji. Dlatego przy tego typu dermatozie niezwykle istotny jest odpowiedni dobór składu formulacji kosmetycznych, w szczególności substancji natłuszczających skórę - emolientów. W niniejszej pracy analizowano możliwość wykorzystania, jako emolientu, oleju Chia do wytwarzania balsamow do ciała dla skóry atopowej. W tym celu przygotowano serie prototypów balsamów do ciała różniących się stosunkiem masowym oleju Chia do powszechnie stosowanego emolientu - triglicerydu kaprylowo-kaprynowego (8:0; 6:2; 4:4; 2:6; 0:8% mas.). Wszystkie formulacje były zgodne ze standardami dla kosmetyków naturalnych - COSMOS (Cosmetic Organic Standard). Dla opracowanych receptur balsamów do ciała wykonano następujące badania: stabilność, lepkość dynamiczną, granicę płynięcia oraz analizę tekstury. Dokonano także oceny stanu skóry przed i po zastosowaniu balsamów (nawilżenie skóry oraz transepidermalną utratę wody). Uzyskane wyniki badań korelowano z rezulatami otrzymanymi dla wytypowanych rynkowych balsamów. Stwierdzono, że wraz ze wzrostem stężenia oleju Chia do 6%, wartości lepkości, granicy płyniecia, siły adhezji i twardości rosną. Dalsze zwiększenie stężenia oleju Chia prowadzi do spadku badanych parametrów, co przekładać się może na "łatwiejszą" aplikacje na skórę tego typu kosmetyków. Ponadto zaobserwowano, że wzrost stężenia oleju Chia w balsamach prowadzi do znacznego wzrostu nawilżenia skóry oraz spadku transepidermalnej utraty wody. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
69--79
Opis fizyczny
Twórcy
  • University of Technology and Humanities in Radom
  • University of Technology and Humanities in Radom
  • University of Technology and Humanities in Radom
Bibliografia
  • [1] Euromonitor International, 2017. Report, Beauty and Personal Care in Poland.
  • [2] Nowicki R., Trzeciak M., Wilkowska A., Sokołowska-Wojdyło M., Ługowska-Umer H., Barańska-Rybak W., Silny W. (2016) Atopowe zapalenie skóry - aktualne wytyczne terapeutyczne. Stanowisko ekspertów Sekcji Dermatologicznej Polskiego Towarzystwa Alergologicznego i Sekcji Alergologicznej Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. Alergologia Polska-Polish Journal of Allergology, 3 (1), 18-28.
  • [3] Bożek A., Dzienniak A., Foks A., Kucharczyk J., Maciejiczek J., Marcak M., Więckiewicz G. (2014) Treatment methods of atopic dermatitis. Medycyna Rodzinna, 4, 170-176.
  • [4] Cork M.J., Britton J., Butler L., Young S., Murphy R., Keohane S.G. (2003) Comparison of parent knowledge, therapy utilization and severity of atopic eczema before and after explanation and demonstration of topical therapies by a specialist dermatology nurse. British Journal of Dermatology, 149 (3), 582-589.
  • [5] Felter S., Carr A., Zhu T., Kirsch T., Niu G. (2017) Safety evaluation for ingredients used in baby care products: Consideration of diapir rash. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 90, 214-221.
  • [6] Nikolovski J., Stamatas G.N., Kollias N., Wiegand B.C. (2008) Barrier function and water-holding and transport properties of infant stratum corneum are different from adult and continue to develop through the first year of life. Journal of Investigative Dermatology, 128 (7), 1728-1736.
  • [7] Kusari A., Han A.M., Schairer D., Eichenfield L.F (2019) Dermatologic Clinics, 1 (37), 11-20.
  • [8] Kostuch M., Dudzisz-Śledź M. (2004) Leczenie atopowego zapalenia skóry u dzieci. Nowa Pediatria, 2, 74-77.
  • [9] Pigatto P., Martelli A., Marsili C., Fiocchi A. (2010) Contact dermatitis in children. Italian Journal of Pediatrics, 36 (1), 2.
  • [10] Szepietowski J., Kaszuba A., Adamski Z., Placek W., Salomon J. (2011) Emolienty w leczeniu schorzeń dermatologicznych: stanowisko grupy ekspertów. Dermatologia Kliniczna, 13 (4), 209.
  • [11] Stamatas G.N., Nikolovski J. Mack M.C., Kollias N. (2011) Infant skin physiology and development during the first years of life: a review of recent findings based on in vivo studies. International Journal of Cosmetic Science, 33 (1), 17-24.
  • [12] Tadros T.F. (2009) Emulsion science and technology: a general introduction. WileyVCH: Weinheim, pp. 1-56.
  • [13] Kamińska E. (2010) Safety of cosmetics use for infants and children. Medycyna Wieku Rozwojowego, 15 (2), 178-188.
  • [14] Klimaszewska E. (2017) Research on the development of safe cosmetics for children. In: Gwiazdowska D., Marchwińska K. (eds.) Current Trends in Commodity Science. Cosmetic Products Development. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, pp. 7-24.
  • [15] Klimaszewska E., Ogorzałek M., Zięba M., Małysa A., Barańska S. (2017) Effect of emollient type on the physicochemical and functional properties of baby oils. Polish Journal of Commodity Science, 2 (51), 122-131.
  • [16] Lacatusu I., Arsenie L.V., Badea G., Popa O., Oprea O., Badea N. (2018) New cosmetic formulations with broad photoprotective and antioxidative activities designed by amaranth and pumpkin seed oils nanocarriers. Industrial Crops and Products, 123, 424-433.
  • [17] Kacalak-Rzepka A., Bielecka-Grzela S., Klimowicz A., Wesołowska J., Maleszka R. (2008) Dry skin as a dermatological and cosmetic problem. Annales Academiae Medicae Stetinensis, 54, (3) 54-57.
  • [18] Anwar F., Anwer T., Mahmood Z. (2005) Methodical characterization of rice (Oryza sativa) bran oil from Pakistan. Grasasy Aceites, 56 (2), 125-134.
  • [19] Bushway A.A., Belyea P.R., Bushway R.J. (1981) Chia seed as a source of oil, polysaccharide, and protein. Journal of Food Science, 46 (5), 1349-1350.
  • [20] Ayerza R. (1995) Oil content and fatty acid composition of chia (Salvia hispanica L.) from five northwestern locations in Argentina. Journal of the American Oil Chemists' Society, 72, 1079-1081.
  • [21] Ullah R., Nadeem M., Khalique A., Imran M., Mehmood S., Javid A., Hussain J. (2016) Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. Journal of Food Science and Technology, 53 (4), 1750-1758.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171594449

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.