PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
14 (2007) | nr 4 (53) | 126--138
Tytuł artykułu

Wiązanie cholesterolu przez bakterie jogurtowe w modelowym soku jelitowym

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Cholesterol Binding by Yoghurt Bacteria in Simulated Intestinal Juice
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy było określenie zdolności kultur jogurtowych Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus i Streptococcus salivarius subsp. thermophilus do usuwania cholesterolu z modelowego soku jelitowego, symulującego warunki panujące w przewodzie pokarmowym. Wykazano, że stopień redukcji poziomu cholesterolu był zróżnicowany w zależności od koncentracji biomasy badanej kultury i powtórzenia doświadczenia, zaś nie zależał od rodzaju środowiska hodowlanego. Największy średni ubytek cholesterolu podczas 5-godzinnej hodowli w soku jelitowym stwierdzono w przypadku 10-krotnie skoncentrowanej biomasy kultur Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus (0,129 ± 0,044 g/dm3 ) lub S. salivarius subsp. thermophilus (0,139 ± 0,029 g/dm3 ). Biomasy o 1-krotnym stężeniu komórek usuwały z modelowego soku jelitowego jedynie 0,066 ± 0,022 g/dm3 i 0,080 ± 0,029 g/dm3 cholesterolu, odpowiednio w przypadku Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus i S. salivarius subsp. thermophilus. Ilość cholesterolu usunięta przez biomasę o 0,1-krotnym stopniu koncentracji nie różniła się statystycznie istotnie od ilości cholesterolu usuniętej przez biomasę o 1-krotnym stopniu koncentracji, niezależnie od rodzaju środowiska. Podczas 5- godzinnej hodowli zbadano również oporność kultur na działanie soku jelitowego. Stwierdzono, że kultury Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus lepiej przeżywały w środowisku modelowego soku jelitowego niż kultury S. salivarius subsp. thermophilus. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this study was to determinate the ability of yoghurt bacteria Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus salivarius subsp. thermophilus to remove cholesterol from intestinal juice, which simulated gastro-intestinal track. The degree of the cholesterol level reduction depends on the biomass concentration and the repetition of trial, but not on the type of culture media. The highest average uptake of cholesterol during 5 hours culture in intestinal juice was obtained for 10-fold concentrated biomasses of Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus (0.129 ± 0.044 g/dm3 ) or S. salivarius subsp. thermophilus (0.139 ± 0.029 g/dm3 ). From intestinal juice biomass of 1-fold concentration of Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus and S. salivarius subsp. thermophilus cells removed 0.066 ± 0.022 g/dm3 and 0.080 ± 0.029 g/dm3 of cholesterol, respectively. The amount of cholesterol removed by 0.1-fold concentrated biomass did not differ statistically significant from the amount of cholesterol removed by 1-fold concentrated biomass. The survival of yoghurt bacteria in intestinal juice during 5 hours gr ow was investigated. Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus survived better than S. salivarius subsp. thermophilus in simulated intestinal juice.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
126--138
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • [1] Anderson J.W., Gilliland E.: Effect of fermented milk (yogurt) containing Lactobacillus acidophilus L1 on serum cholesterol in hypercholesterolemic humans. J. Am. Coll. Nutr., 1999, 18, 43-50.
  • [2] Buck L.M., Gilliland E.: Comparisons of freshly isolated strains of Lactobacillus acidophilus of human intestinal origin for ability to assimilate cholesterol during growth. J. Dairy Sci., 1994, 77, 2925-2933.
  • [3] Elli M., Callegari M.L., Ferrari S., Bessi E., Cattivelli D., Soldi S., Morelli L., Feuillerat N.G., Antoine J.M.: Survival of yoghurt bacteria in human gut. Appl. Environ. Microbiol., 2006, 7, 5113- 5117.
  • [4] Dambekodi P.C., Gilliland E.: Incorporation of cholesterol into the cellular membrane of Bifidobacterium longum. J. Dairy Sci., 1998, 81, 1818-1824.
  • [5] De Smet I., Van Hoorde L., De Saeyer N., Woestyne V.M., Verstraete W.: In vitro study of bile salt hydrolase (BSH) activity of BSH isogenic Lactobacillus plantarum 80 strains and estimation of cholesterol lowering through enhanced BSH activity. Microb. Ecol. Health Dis., 1994, 7, 315-329.
  • [6] Gilliland E., Nelson C.R., Maxwell C.: Assimilation of cholesterol by Lactobacillus acidophilus. Appl. Environ. Microbiol., 1985, 49, 377-381.
  • [7] Gilliland E., Walker D.K.: Factors to consider when selecting a culture of Lactobacillus acidophilus as a dietary adjunct to produce a hypocholesterolemic effect in humans. J. Dairy Sci., 1989, 73, 905- 911.
  • [8] Grill J.P., Cayuela C., Antoine J.M., Schneider F.: Effects of Lactobacillus amylovorus and Bifidobacterium breve on cholesterol. Lett. Appl. Microbiol., 2000, 31, 154-156.
  • [9] Hosono A., Tono-oka T.: Binding of cholesterol with lactic acid bacterial cells. Milchwissenschaft, 1995, 50, 556-559.
  • [10] Kailasapathy K., Chin J.: Survival and therapeutic potential of probiotic organism with reference to Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium spp. Immun. Cell Biol., 2000, 78, 80-88.
  • [11] Kimoto H., Ohmomo S., Okamoto T.: Cholesterol removal from media by lactococci. J. Dairy Sci., 2002, 85, 3182-3188.
  • [12] Klaver F.A.M., van der Meer R.: The assumed assimilation of cholesterol by Lactobacilli and Bifidobacterium bifidum is due to their bile salt-deconjugating activity. Appl. Environ. Microbiol., 1993, 59, 1120-1124.
  • [13] Lin M.Y., Chen T.W.: Reduction of cholesterol by Lactobacillus acidophilus in culture broth. J. Food Drug. Anal., 2000, 8, 97-102.
  • [14] Liong M.T., Shah N.P.: Acid and bile tolerance and cholesterol removal ability of lactobacilli strains. J. Dairy Sci., 2005, 88, 55-66.
  • [15] Liong M.T., Shah N.P.: Bile salt deconiugation ability, bile salt hydrolase activity and cholesterol co-precipitation ability of lactobacilli strains. Int. Dairy J., 2005, 15, 391-398.
  • [16] Liong M.T., Shah N.P.: Bile salt deconiugation and BSH activity of five bifidobacterial strains and their cholesterol co-precipitating properties. Food Res. Int., 2005, 38, 135-142.
  • [17] Marteau P., Minekus M., Havenaar R., Huis in't Veld J.H.: Survival of lactic acid bacteria in a dynamic model of the stomach and small intestine: validation and the effects of bile. J. Dairy Sci., 1997, 80, 1031-1037.
  • [18] Moser A., Savage D.C.: Bile salt hydrolase activity and resistance to toxicity of conjugated bile salts are unrelated properties in lactobacilli. Appl. Environ. Microbiol., 2001, 67, 3476-3480.
  • [19] Noh D.O., Kim H., Gilliland E.: Incorporation of cholesterol into the cellular membrane of Lactobacillus acidophilus ATCC 43121. J. Dairy Sci., 1997, 80, 3107-3113.
  • [20] Oozeer R., Leplingard A., Mater D., Mogenet A., Michelin R., Seksek I., Marteau P., Dors. E J., Bresson J. L., Corthier G.: Survival of Lactobacillus casei in human digestive tract after consumption of fermented milk. Appl. Environ. Microbiol., 2006, 8, 5615-5617.
  • [21] Pereira D.I.A., Gibson G.R.: Cholesterol assimilation by lactic acid bacteria and bifidobacteria isolated from the human gut. Appl. Environ. Microbiol., 2002, 68, 4689-4693.
  • [22] Rašić J.L., Vujičić I.F., Škringer M., Vulić M.: Assimilation of cholesterol by some culture of lactic acid bacteria and bifidobacteria. Biotechnol. Lett., 1992, 14, 39-44.
  • [23] Tabuchi M., Tamura A., Yamada N., Ishida T., Hosoda M., Hosono A.: Hypocholesterolemic effects of viable and heat-sterilized cells of Lactobacillus GG in rats fed a high-cholesterol diet. Milchwissenschaft, 2004, 59, 249-253.
  • [24] Taranto M.P., Sesma F., de Ruiz Holgado A. P., de Valdez G.F.: Bile salts hydrolase plays a key role on cholesterol removal by Lactobacillus reuteri. Biotechnol. Lett., 1997, 19, 845-847.
  • [25] Taranto M.P., Fernandez Murga M.L., Lorca G., De Valdez G.F.: Bile salts and cholesterol induce changes in the lipid cell membrane of Lactobacillus reuteri. J. Appl. Microbiol., 2003, 95, 86-91.
  • [26] Usman B., Hosono A.: Binding of cholesterol the cells and peptidoglycan of Lactobacillus gasseri. Milchwissenchaft, 1999, 54, 495-498.
  • [27] Ziarno M.: Mechanizmy obniżania poziomu cholesterolu przez bakterie z rodzaju Lactobacillus. Żyw. Człow. Metab., 2004, 31, 172-180.
  • [28] Ziarno M.: Znaczenie aktywności hydrolazy soli żółci u bakterii z rodzaju Lactobacillus. Post. Mikrobiol., 2004, 43, 285-296.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171595771

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.