PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | 22 | z. 2 | 99--110
Tytuł artykułu

The Economic Efficiency of Growing Sweet Potato(IPOMOEA BATATAS L. [Lam.]) In Polish Soil and Climate Conditions

Warianty tytułu
Efektywność uprawy batata (ipomoea batatas l. [lam.]) W warunkach glebowo-klimatycznych Polski
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of this research was to determine the economic efficiency of sweet potato production in Polish conditions (49°49' N, 21°50' E). The study was based on the results of a 3-year (2017-2019) field experiment conducted in slightly acidic brown earth. The experiment used the random subblocks method, in which the main experimental factors were cultivation technologies: A) traditional, with no cover, B) with the use of PP spunbond nonwoven. Secondary factors included 5 cultivars of sweet potato of all earliness classes (Goldstar, Carmen Rubin, Satsumo Imo, Beauregard, White Triumph). Constant organic and mineral fertilization was used, and cultivation was carried out in accordance with normal agricultural practice. The propagating material included rooted cuttings of sweet potato from in vitro propagation, planted with 50 x 75 cm spacing. The economic effect of production was determined by all experimental factors. The profitability of production was increased by the use of PP spunbond nonwoven. The most beneficial economic factors were achieved when growing the Beauregard cultivar, and the least - when growing White Triumph. The largest cost of sweet potato commercial production were sweet potato cuttings, which amounted to 56%, and the smallest - plant protection products - 1% of direct costs per 1 ha of crops. Sweet potato production in Polish soil and climate conditions between 2017-2019 turned out to be cost-effective.(original abstract)
Celem badań było określenie opłacalności produkcji batata w warunkach Polski (49°49' N, 21°50' E). Badania oparto na wynikach trzyletniego (2017-2019) doświadczenia polowego przeprowadzonego na glebie brunatnej, lekko kwaśnej. Eksperyment założono metodą losowanych podbloków, w których czynnikami I rzędu były technologie uprawy: A) tradycyjna, bez okryw i B) z zastosowaniem agrowłókniny polipropylenowej. Czynnik II rzędu stanowiło 5 odmian batata: Goldstar, Carmen Rubin, Satsumo Imo, Beauregard, White Triumph. Stosowano stałe nawożenie organiczne i mineralne, a zabiegi pielęgnacyjne prowadzono według zasad dobrej praktyki rolniczej. Materiałem rozmnożeniowym były ukorzenione sadzonki batata, pochodzące z rozmnożenia in vitro, wysadzone w rozstawie 50 x 75 cm. Efekt ekonomiczny produkcji różnicowały wszystkie czynniki eksperymentu. Opłacalność produkcji zwiększało stosowanie włókniny polipropylenowej. Najkorzystniejsze wskaźniki ekonomicznie uzyskano uprawiając odmianę Beuregard, a najmniej korzystne - w uprawie odmiany White Triumph. Największym kosztem w produkcji towarowej były sadzonki batata, które stanowiły ponad 56% tych kosztów, najmniejszym zaś - środki ochrony roślin i wynosiły 1% kosztów bezpośrednich poniesionych na 1 ha uprawy tego gatunku. Produkcja batata w warunkach glebowo-klimatycznych Polski w latach 2017-2019, okazała się opłacalna.(abstrakt oryginalny)
Rocznik
Tom
22
Numer
Strony
99--110
Opis fizyczny
Twórcy
  • State Higher Vocational School in Krosno
  • University of Life Science in Lublin
  • State Higher Vocational School in Krosno
  • State Higher Vocational School in Krosno
  • Federal University of Agriculture in Abeokuta, Nigeria
Bibliografia
  • 1. Ahmad Isah Musa, Makama SA, Kiresur VR, Amina BS. 2014. Efficiency of sweet potato farmers in Nigeria: potentials for food security and poverty alleviation. Journal of Agriculture and Veterinary Science 9 (7): 1-6.
  • 2. Baranowska Alicja, Krystyna Zarzecka, Iwona Mystkowska, Marek Gugała. 2017. Economic effect of weeding potatoes plantation. Association of Agricultural and Agribusiness Economists 18 (2): 27-32.
  • 3. FAO. 2018. FAO Statistics. Rome: Food and Agricultural Organization, http://www.fao.org/statistics/en/, access: 28.09. 2019.
  • 4. FAOSTAT. 2019. FAOSTAT Statistical Database. Statistical Division. Rome: Food and Agricultural Organization, https://www.fao.org/faostat/en/
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171598645

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.