PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
15 (2008) | nr 2 (57) | 86--94
Tytuł artykułu

Wpływ nasion lnu na wartość rzeźną i jakość mięsa koziołków rasy białej uszlachetnionej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Impact of Linseeds on the Slaughter Value and Meat Quality of the Improved white Race Buck Kids
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem badań była analiza wartości rzeźnej i właściwości fizykochemicznych koźląt ubijanych w wieku 150 dni. Po odsadzeniu w wieku 60 dni, w tuczu zastosowano mieszankę pełnoporcjową z 10 % udziałem nasion lnu. Stwierdzono statystycznie istotne (p ≤ 0,05) zwiększenie wydajności rzeźnej (45,80 %) oraz wyrębów cennych (udziec, comber) uzyskanych w grupie doświadczalnej. W tej grupie stwierdzono statystycznie istotnie (p ≤ 0,05) mniej tłuszczu w tuszy (o 1 %). Natomiast procentowa zawartość mięsa w udźcu (70,60 %) i w tuszy (60,71 %), choć nieco wyższa w grupie doświadczalnej, okazała się statystycznie nieistotna. Mięso koziołków żywionych nasionami lnu było ciemniejsze (L* 42,60) - p ≤ 0,0. Ponadto zawierało więcej (p ≤ 0,01) suchej masy (24,32 %) i białka (20,97 %) oraz mniej (p ≤ 0,05) tłuszczu (1,92 %). Pod względem sensorycznym wykazano zbliżoną przydatność kulinarną mięsa koziołków karmionych paszą z dodatkiem nasion lnu i mięsa koziołków grupy kontrolnej, co zostało potwierdzone brakiem statystycznie istotnych różnic. (abstrakt oryginalny)
EN
The objective of the research was to analyze the slaughter value and physicochemical parameters of buck kids slaughtered at the age of 150 days. At the age of 60 days, the buck kids studied were weaned on a balanced mixture containing 10 % linseeds as their fattening feed. It was found the their slaughter efficiency increased (by 45.80 %) statistically significantly (p ≤ 0.05) as did the quantity of valuable cuts (leg, loin) from the experimental group. Moreover, an the latter group a statistically significantly (p ≤ 0.05) lower amount of fat was found in the carcass (by approximately 1 %). However, the meat content in the leg (70.60 %) and in the carcass (60.71 %), although somewhat higher in the experimental group, appeared to be statistically insignificant. The meat of buck kids fed with linseeds was darker (L* 42.60) - p ≤ 0.01. What is more, it contained more (p ≤ 0.01) dry matter (24.32 %) and proteins (20.97 %), but less (p ≤ 0.05) fat (1.92 %). From the sensory point of view, both the meat of buck kids fed with linseeds added and the meat of buck kids in the control group showed a similar culinary usefulness confirmed by the fact that no statistically significant differences were found. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
86--94
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Podlaska w Siedlcach
  • Akademia Podlaska w Siedlcach
  • Akademia Podlaska w Siedlcach
Bibliografia
  • [1] Borys B., Pająk J.: Możliwości modyfikacji jakości mięsa jagniąt ssących poprzez stosowanie w żywieniu matek nasion rzepaku i lnu. Przegl. Hod., 2005, 10, 11-15.
  • [2] Grześkowiak E., Strzelecki J., Borys B., Borys A., Borzuta K., Lisiak D.: Wpływ stosowania nasion rzepaku i lnu w tuczu jagniąt na uzysk wyrębów i mięsa kulinarnego oraz wybrane parametry jakości mięsa. Zesz. Nauk., Przegl. Hod., 2004, 72 ( 3), 69-76.
  • [3] Kalinowska B., Cecugiewicz S., Kędzior W., Kosiak A.: Wpływ krzyżowania z rasą burską i nubijską na jakość mięsa koźląt tuczonych do masy 30 kg. Zesz. Nauk. SGGW, 1997, 1, 175-183.
  • [4] Kasprzyk A., Krupa J.: Wpływ płci na wartość rzeźną koźląt. Rocz. Nauk. IZ, 2000, 5 Supl., 156-160.
  • [5] Kędzior W., Kalinowska B., Cecugiewicz S.: Jakość mięsa koźląt z krzyżowania kóz polskich białych uszlachetnionych rasą burską. Rocz. Inst. Przem. Mięs., 1997, 34, 39-46.
  • [6] Korniewicz A., Poleczek B., Czarnik-Matusiewicz H., Sieradzka A.: Pasze tradycyjne i mieszanki pełnoporcjowe wzbogacone w tłuszcz roślinny w tuczu jagniąt. Rocz. Nauk. Zoot., 1999, 26 (3), 215-230.
  • [7] Kuźnicka E., Rant W., Niżnikowski R.: Przydatność rasy białej uszlachetnionej do krzyżowania z kozami burskimi w celu poprawy użytkowości mięsnej potomstwa. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 2004, 72 (3), 165-169.
  • [8] Mioč B., Pavič V., Ivankovič A.: Some carcass traits and chemical composition of different muscle groups in Alpine and Saanen breed kids. Czech J. Anim. Sci., 2001, 46 (2), 83-87.
  • [9] Nawara W., Osikowski M., Kluz J., Modelska M.: Wycena tryków na podstawie badania wartości potomstwa w Stacjach Oceny Tryków Instytutu Zootechniki za rok 1962. Wyd. Wł. Inst. Zoot. Kraków, 1963, s. 45-58.
  • [10] Pieniak-Lendzion K., Horoszewicz E., Niedziółka R.: Wpływ wieku uboju na jakość tuszy koziołków rasy białej uszlachetnionej. Pr. Komis. Nauk Rol. i Biol., BTN, 2005, 55, B, 115-121.
  • [11] Pieniak-Lendzion K., Niedziółka R., Borkowska T., Horoszewicz E., Effect of lin supplement in mixtures on chemical composition and fatty acids profile in male kids. Arch. Tierz., Dummerstof 2006, 49, Specjal Issue, 244-248.
  • [12] Sen A.R., Santra A., Karim S.A.: Carcass yield, composition and meat quality attributes of sheep and goat under semiarid conditions. Meat Sci., 2004, 66, 757-763.
  • [13] Stanisz M., Pietrzak M., Gut A.: Jakość mięsa koziołków mieszańców z udziałem 50 % i 75 % genów rasy burskiej. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 2004, 72 (3), 173-178.
  • [14] Stanisz M., Gut A.: A comparison of slaughter value of intensively fattened ram lambs and meattype male kids. Animal Sci. Pap. Rep., 2005, 23 (2), 142-153.
  • [15] Statistica - Przewodnik, 2002 - StatSoft z.o.o. Kraków.
  • [16] Strzelecki J., Borzuta K., Grześkowiak E., Borys B., Borys A., Lisiak D.: Wpływ genotypu owiec na wielkość uzysku podstawowych wyrębów oraz ilość mięsa kulinarnego z jagniąt. Rocz. Nauk. IZ, Supl., 2001, 11, 209-214.
  • [17] Szymanowska A., Gruszeczki T., Lipiec A., Patkowski K.: Wartość rzeźna koźląt żywionych paszą z dodatkiem lnu. Mat. Konf. LXXI Zjazdu PTZ, 2006, 4, p.35.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171604627

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.