Warianty tytułu
Trends in Food Consumption in Poland
Entwicklungsrichtungen der Lebensmittelkonsumtion in Poland
Języki publikacji
Abstrakty
Podstawą wyznaczania kierunków rozwoju konsumpcji mogą być docelowe modele spożycia określające pożądane cechy konsumpcji w nawiązaniu do podstawowych kryteriów jej racjonalizacji. Racjonalność spożycia żywności powinna być rozpatrywana zarówno z punktu widzenia zdrowotnego /zaleceń nauki żywienia/, ekonomicznego /ekonomicznie uzasadnionych kosztów produkcji żywności/, jak i społecznego czy cywilizacyjnego, uwzględniającego zmieniające się w czasie preferencje indywidualnych konsumentów oraz preferencje społeczeństwa jako całości. W przewidywaniu rozwoju spożycia żywności ważna jest znajomość rangi podstawowych przesłanek kształtujących decyzje o zakupach żywności. Dominują tutaj potrzeby konsumentów, co jest zrozumiałe wobec podstawowego znaczenia artykułów żywnościowych dla organizmu ludzkiego. W czynniku tym wyrażają się także przyzwyczajenia i upodobania żywieniowe, z których konsumenci niechętnie rezygnują, zwłaszcza kiedy warunki obniżania się stopy życiowej zmuszają ich do rezygnacji bądź ograniczania zaspokajania potrzeb nieżywnościowych. Rolę potrzeb jako głównej przesłanki zakupów żywności podkreśla od około 5S% do 83% gospodarstw domowych, najwięcej w odniesieniu do artykułów o stałym udziale w spożyciu tj. przetworów zbożowych, masła, ziemniaków, cukru, mniej w odniesieniu do bardziej atrakcyjnych dóbr o zróżnicowanych cenach i różnej dostępności na rynku /mięsa i wędlin, serów, wyrobów cukierniczych, warzyw i owoców z przetworami. (fragment tekstu)
Rocznik
Strony
39--49
Opis fizyczny
Twórcy
- Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Bibliografia
- Małkowski J., Produkcja zwierzęca w latach 1988-1989. "Wieś współczesna" 1989, nr 8.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171606609