PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
10 (2003) | nr 1 (34) | 99--109
Tytuł artykułu

Wartość browarna ziarna jęczmienia odmian Rudzik i Brenda z sezonu wegetacyjnego 2000

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Brewing Value of Barley Grain of Rudzik and Brenda Cultivars from the Growing Season in the Year 2000
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Badano ziarno jęczmienia odmian Rudzik i Brenda, pochodzące z sezonu wegetacyjnego 2000. Określono wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na plonowanie, wartość słodowniczą ziarna oraz skład zbiorowisk grzybów występujących na ziarnie. Przeprowadzono ocenę jakościową ziarna i słodów stosując zasady opracowane przez Molina - Cano dla Europejskiej Unii Browarniczej (EBC). Stwierdzono, że ziarno jęczmienia odmian Rudzik i Brenda z sezonu wegetacyjnego 2000, ocenione według tych zasad, stanowiło zły surowiec do produkcji słodu. Wartość technologiczna ziarna bardziej zależała od przebiegu pogody w poszczególnych fazach rozwojowych jęczmienia niż od nawożenia azotem i składu zbiorowisk grzybów występujących na ziarnie. (abstrakt oryginalny)
EN
The barley grain of Rudzik and Brenda cultivars from the growing season in the year 2000 was investigated. It was determined the effect of a nitrogen fertilization level on the yielding, the brewing value of grain, and on the fungi composition occurring on the surface of grain. A qualitative evaluation of grain and malt was made according to the principles as established by Molina-Cano (EBC). It was stated that the quality of barley grain of the Rudzik and Brenda cultivars obtained from the 2000 year growing season was poor, and, thus, not suitable as a raw material to be used in the malt production. The technological value of grain studied depended on weather conditions during individual phases of the barley growth rather than on the level of nitrogen fertilization and fungi composition. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
99--109
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Rolnicza we Wrocławiu
  • Akademia Rolnicza we Wrocławiu
  • Akademia Rolnicza we Wrocławiu
Bibliografia
  • [1] Analytica-EBC. Verlag Hans Carl Getranke, Fachverlag, Numberg 1998.
  • [2] Błażewicz J.: Estimation of the usability of Triticale malts in brewing industry. Pol. J. Food Nutr. Sci. 1993,2/43, 1,39.
  • [3] Błażewicz J., Liszewski M.:Wpływ nawożenia azotem na wartość browarną ziarna jęczmienia odmian Rudzik i Brenda Cz. II. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, Technologia Żywności , 2001, XIV, 407, 101.
  • [4] Gołębiewski T., Brudzyński A., Baca E.: Polski jęczmień dla przemysłu słodowniczego: tradycje, stan obecny i perspektywy na tle sytuacji europejskiej, Przem. Ferm. Owoc. Warz., 1997, 9,4.
  • [5] Kunze W.: Technologia piwa i słodu, Piwochmiel Spółka z o.o.,Warszawa 1999.
  • [6] Liszewski M., Chrzanowska-Drożdż B.:, Plonowanie jęczmienia jarego w zależności od przedplonu i nawożenia mineralnego. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, Roi. 1995, LXIII, 262, 93.
  • [7] Liszewski M., Błażewicz J.: Wpływ nawożenia azotem na wartość browarną ziarna jęczmienia odmian Rudzik i Brenda Cz.I. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, Technologia Żywności , 2001, XIV, 407,91.
  • [8] Molina-Cano J.L.: The EBC Barley and Malt Committee Index for the evaluation of malting quality in barley and use in breeding. Plant Breeding, 1987, 98,249.
  • [9] Narkiewicz-Jodko M.: Zdrowotność ziarna zbóż jako wskaźnik jego jakości. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, Technologia Żywności 1998, XII, 328, 85.
  • [10] Pląskowska E., Matkowski K., Moszczyńska E., Liszewski M., Błażewicz J.: Wpływ nawożenia azotem na skład zbiorowisk grzybów występujących na ziarnie jęczmienia browarnego. Żywność. Nauka. Technol. Jakość. 2001, 4(29), 36.
  • [11] Praca zbiorowa: Lista opisowa odmian roślin uprawnych, Centralny Ośrodek Badania Roślin Uprawnych, Słupia Wielka, 2001, s. 48.
  • [12] Słaboński A.: Jęczmień ozimy i jary. PWRiL, Warszawal985.
  • [13] Tempe J., de,: Routine methods for determining the health condition of seeds in the seed testing station. Proc. Int. Seed. Test. Ass., 1970, 35, 1.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171607455

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.