PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
10 (2003) | nr 2 (35) | 5--16
Tytuł artykułu

Aktywność antylisteryjna diwercyny i tradycyjnych konserwantów żywności

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Combined Effect of Divercin and Traditional Preservatives on Listeria Monocytogenes Growth
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy zbadano skuteczność antylisteryjnego działania diwercyny stosowanej w połączeniu z NaCl, kwasem mlekowym, kwasem cytrynowym, azotanem(V) sódu i benzoesanem sodu. Przeprowadzone badania wykazały, że 1-2% NaCl obniża aktywność bakteriocyny w stosunku do bakterii Listeria monocytogenes, natomiast 5-10% NaCl zwiększa ją. Ustalono również, że kwas mlekowy i cytrynowy, stosowane w stężeniu powodującym obniżenie pH do poziomu ok. 4,5, ograniczają zdolność diwercyny do oddziaływania na L. monocytogenes. Stwierdzono również, że mieszanina złożona z 200 AU/ml diwercyny i 1000-2000 mg/l benzoesanu sodu silniej ogranicza rozwój badanych bakterii niż pojedyncze jej składniki. Stosowanie NaCl w stężeniu powyżej 5% oraz 1000-2000 mg/l benzoesanu sodu w połączeniu z diwercyną powinno pozwolić na lepsze zabezpieczenie żywności przed rozwojem patogennych bakterii z rodzaju Listeria. (abstrakt oryginalny)
EN
Efficacy of divercin in combination with traditional preservatives against Listeria monocytogenes Scott A. was examined. The results of investigation show that 1-2% NaCl addition decreased divercin activity, whereas 5-10% NaCl addition had synergistic effect on its activity. It was also found that the decrease of pH value to 4.5 using lactic acid or citric acid limited divercin bactericidal activity. The activity of divercin is also influenced by other substances. Thus, the presence of 200 AU/ml of divercin combined with 1,000-2,000 mg/1 sodium benzoate inhibited Listeria growth greater than these individual substances. The combination of divercin and sodium benzoate showed the best antilisterial activity. After 24 h of incubation a complete inactivation of L. monocytogenes was achieved. It was proved that using divercin in combination with 5-10% NaCl and 1,000-2,000 mg/1 sodium benzoate may be better method for food protection against Listeria contaminations. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--16
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Akademia Rolnicza w Poznaniu
  • Akademia Rolnicza w Poznaniu
Bibliografia
  • [1] Adams M.R.: Safety of industrial lactic acid bacteria. J. Biotechnol., 1999, 68, 171-178.
  • [2] Bell R.G., De Lancy K.M.: The effect of nisin sodium chloride interactions on the outgrowth of Bacillus licheniformis spores. J. Appl. Bacteriol., 1985, 59, 127-132.
  • [3] Buncic S., Fitzgerald C.M., Bell R.G., Hudson J.A.: Individual and combined listerial effects of sodium lactate, potassium sorbate, nisin and curing salts at refrigeration temperature. J. Food Safety, 1995,15,247-264.
  • [4] Chich J.F., Champomier-Verges M.Ch., Maguin E., Mistou M.Y., Anglade P.: Lactic acid bacteria and proteomics: current knowledge and perspectives. J. Chromat., 2002, 771, 329-342.
  • [5] Daeschel M. A : Applications and interaction of bacteriocins from lactic acid bacteria in food and beverages. In: Bacteriocins of lactic acid bacteria (Hoover D.H., Steenson L.R.) Academic Press, INC, San Diego, California 1993, pp. 63-91.
  • [6] De Martinis E.C.P., Crandall A.D., Mazzotta A.S., Montville T.: Influence of pH, salt, and temperature on nisin resistance in Listeria monocytogenes. J. Food Protect., 1997, 60, 420-423.
  • [7] Foegeding P.M., Thomas A.B., Pilkington D.H., Klaenhammer T.R.: Enhenced control of Listeria monocytogenes by in situ-produced pediocin during dry fermented sausage production. Appl. Environ. Microbiol., 1992, 58, 889-890.
  • [8] Ganzle M.G., Hertel C., Hammes W.P.: Antimicrobial activity of bacteriocin-producing cultures in meat products-modeling of the effect pH, NaCl and nitrate concentration on the antimicrobial activity of sakacin P against Listeria ivanovii DS 20750. Fleischwirtscharft, 1996, 76, 409-412.
  • [9] Harris L.J., Fleming H.P., Klaenhammer T.R.: Sensivity and resistance of Listeria monocytogenes ATCC 19115. Scott A. and UAI. 500 to nisin. J. Food Prot., 1991, 54, 836-840.
  • [10] Harvey J., Glimour A.: Characterization of recurrent and sporadic Listeria monocytogenes isolates from raw milk and nondairy foods by pulsed-field gel electrophoresis, monocin typing, plasmid profiling, and cadmium and antibiotic resistance determination. Appl. Environ. Microbiol., 2001, 67, 840-847.
  • [11] Hassan Z., Purwati E., Radu S., Rahim R.A., Rusul G.: Prevalence of Listeria sp. and Listeria monocytogenes in meat and fermented fish in Malaysia. Southeast. Asian J. Trop. Med., 2001,32,402-407.
  • [12] Jorgensen L.V., Huss H.H.: Prevalence and growth of Listeria monocytogenes in naturally contaminated seafood. Int. J. Food Microbiol., 1998,30,127-131.
  • [13] Lin Ch.-M., Fernando S.Y., Wie Ch.: Occurrence of Listeria monocytogenes, Salmonella sp., Escherichia coli and E. coli 0157:H7 in vegetables salads. Food Control, 1996,3,135-140.
  • [14] Lou Y., Yousef A.E: Resistance of Listeria monocytogenes to heat after adaptation to environmental stresses. J. Food Protect., 1996, 59,465-471.
  • [15] Montville T., Winkowski K., Crandall A.D.: Inhibition of Listeria monocytogenes by Lactobacillus bavaricus MN in beef system at refrigeration temperatures. Appl. Environ. Microbiol., 1993, 59, 2552-2557.
  • [16] Muriana P.M.: Bacteriocins for control of Listeria sp. in food. J. Food Protect., 1996, Supl., 54-63.
  • [17] Okereke A., Montville T.J.: Bacteriocin mediated inhibition of Clostridium botulinum spores by lactic acid bacteria at refrigeration and abuse temperatures. Appl. Environ. Microbiol., 1996, 57, 3423-3428.
  • [18] Oscroft C.A., Banks J.G., McPhee S.: Inhibition thermally-stressed Bacillus spores by combination nisin, pH and organic acid. Lebensm. Wissen. Technol., 1990, 23, 538-544.
  • [19] Pilet M.F., Dusset X., Barre R., Novel G., Desmazaeud M., Piard J.Ch.: Evidence for two bacteriocins produced by Carnobacterium piscicola and Carnobacterium divergens isolated from fish and active against Listeria monocytogenes. J. Food Protect., 1995, 58, 256-262.
  • [20] Pucci M.J., Vedamuthu E.R., Kunka B.S., Vandenberg P.A.: Inhibition of Listeria monocytogenes by using bacteriocin PA-1 produced by Pediococcus acidilactici PAC-1.0. Appl. Environ. Microbiol., 1988,54,2349.
  • [21] Rodgers S.: Preserving non-fermented refrigerated foods with microbial cultures - a review. Trends Food Sci., 2001,12, 276-284.
  • [22] Rudol M., Scherer S.: High incidence of Listeria monocytogenes in European red smear cheese. Int. J. Food Microbiol., 2001,63, 91-98.
  • [23] Sip A.: Produkcja bakteriocyny przez bakterie Carnobacterium divergens AS7. Praca doktorska, Akademia Rolnicza w Poznaniu, Poznań 1999.
  • [24] Sip A., Grajek W.: Biosynteza diwercyny przez kulturę bakterii Carnobacterium divergens o wysokiej koncentracji komórek. I Krajowy Kongres Biotechnologii, Wrocław 20-25 września 1999, s. 259-262.
  • [25] Sip A., Grajek W.: Technologia produkcji diwercyny. Szkoła Letnia. ''Bakterie fermentacji mlekowej - klasyfikacja, metabolizm, genetyka, wykorzystanie", Kazimierz Dolny 29.05 - 2.06. 2000.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171609091

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.