PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | R. IX, t. 17, nr 1 | 77--88
Tytuł artykułu

Gastronomic Tourism: History, Development and Formation

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Turystyka gastronomiczna: historia, rozwój i formacja
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Artykuł przedstawia analizę badań naukowych na polu turystyki gastronomicznej oraz specyfikę tematów badawczych zachodnich naukowców. Zaprezentowano studium czynników wpływających na rozwój tej dziedziny turystyki na świecie. Autor wprowadza definicję turystyki gastronomicznej oraz potencjału gastronomicznego. Prowadzone są ekspedycyjne badania obszaru prawobrzeżnego Polesia w obrębie fizyczno-geograficznych regionów Polesia Wołyńskiego, Żytomierskiego i części Polesia Kijowskiego na prawym brzegu Dniepru. (abstrakt oryginalny)
EN
The scientific researches in the field of gastronomic tourism are analyzed, Western scientists' research subject peculiarities are revealed in the article. The factors influencing development of this kind of tourism in the world are studied. The author's definition of gastronomic tourism and gastronomic potential is introduced. An expeditionary study of the Right Bank Polissia territory within the physical and geographical regions of Volyn Polissia, Zhytomyr Polissia and part of Kyiv Polissia on the right bank of the Dnieper River is carried out. (original abstract)
Rocznik
Strony
77--88
Opis fizyczny
Twórcy
  • Polissia National University, Zhytomyr, Ukraine
Bibliografia
  • Beckerman, S., On vacation to the kitchen, "Ogonyok" 29/2007.
  • Gastronomy as an art and science. Special Tour - information about the very different types of tourism by interest 2019 (Last updated September 12, 2019), Access mode: http://www.spectours.ru/cooking/cooking-toors/gastronomiya.html [Accessed October 1, 2020].
  • Zdanovich L.I., Culinary Dictionary, 2001, Access mode: http://langet.ru/html/g/gurman-gurm6.html. [Accessed October 2, 2020].
  • Nesterchuk I.K., Assessment and basic stages of the formation of tourist, recreational and gastronomic potential in the region in the context of the development of gastronomic tourism, "Geography and tourism: Scientific collection", Taras Shevchenko National University of Kyiv, 52, 2019, pp. 33-44.
  • Nesterchuk I., Osipchuk A., Chernyshova T., Shevchuk B., Bondarenko E., Ethnic loading of food as a sustainable culture component in the form of physical-geographical, soil and ethnographic zoning of the right-bank Polissia, "GeoJournal of Tourism and Geosites", Vol. 30, 2020, No. 2 supplement, pp. 788-793.
  • World Foodtravel Association, Food Tourism Survey, 2020 (Last updated September 29, 2020), Access mode: https://worldfoodtravel.org/ [Accessed October 7, 2020].
  • Yeoman Y., Why food tourism is becoming more important?, 2016, (Last updated September 28, 2019), Access mode: http://www.hospitalitynet.org. [Accessed October 9, 2020].
  • Ridvan H.Y., Sustainable Gastronomic Tourism in Gokceada(Imbros): Local and Authentic Perspectives, "International Journal of Humanities and Social Science", Vol. 1, No. 18, 2011, pp. 17-26.
  • Hall M.C. Mitchell R., Tourism Business Frontiers: Consumers, Products and Industry, 2011, (Last updated September 19, 2017), Available at: http://wwwglobalspec.com/reference/47077/203279/chapter-16-gastronomy-food-and-wine-tourism [Accessed October 7, 2020].
  • Brokai M., The Impact of the Gastronomic Offer in Choosing Tourism Destination: The Case of Albania, "Academic Journal of Interdisciplinary Studies", Vol. 3, No 2, 2014, pp. 249-258.
  • Dasilva D., Assessing The Economic Potential For Culinary Tourism In Suriname: A Value Chain Approach, 2015 (Last updated September 10, 2019), Caribbean Centre for Competitiveness. St. Augustine, Trinidad and Tobago, [Accessed October 8, 2020], Available at: http://www.surinamecompete.org/wp-content/uploads/2016/01/Assessing-The-Economic-Potential-Of-CulinaryTourism-Revised.pdf.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171611113

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.