PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | Innowacyjny rozwój. Inteligentne organizacje | 151--162
Tytuł artykułu

Zakupy spożywcze konsumentów przez Internet - teraźniejszość czy przyszłość

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W ostatnich latach w Polsce obserwuje się systematyczny wzrost liczby konsumentów dokonujących zakupów online. W latach 2017-2019 odsetek polskich e-nabywców wzrósł o blisko 10%. Obecnie aż 62% internautów robi zakupy internetowe. Wzrost popularności e-zakupów wśród konsumentów sprawia, że wartość polskiego rynku e-commerce wynosi ponad 50 mld PLN [Gemius, Izba Gospodarcza, 2019, s. 6-11]. Konsumenci coraz chętniej decydują się także na kupowanie produktów spożywczych za pośrednictwem Internetu. W ostatnich dwóch latach w Polsce sprzedaż żywności online wzrosła aż o 15% [Coraz częściej..., 2019]. Obecnie aż 30% internautów dokonujących zakupów w sieci dekla-ruje, że zamawia produkty spożywcze online, a 24% z nich planuje takie zakupy robić [Gemius, Izba Gospodarcza, 2019, s. 158]. Pomimo wzrostu popularności e-zakupów spożywczych Polska jest dopiero w fazie rozwoju detalicznego handlu internetowego żywnością. Jest to także rynek słabo rozpoznany w literaturze przedmiotu (fragment tekstu)
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
Bibliografia
  • Coraz częściej robimy zakupy spożywcze przez internet (2019), Top Spożywcze - Ran-king Supermarketów Online, 3 kwietnia, www.topspozywcze.pl/2019/04/03/zakupy -spozywcze-online-popularniejsze (dostęp: 5.12.2019).
  • Cyrek P. (2013), Stosunek klientów do internetowych zakupów żywności, "Polityki Europejskie, Finanse i Marketing", nr 9(58), s. 99-109.
  • Feldy M. (2012), Sklepy internetowe. Jak złapać w sieci e-konsumentki i e-konsumentów?, Wolters Kluwer, Warszawa.
  • Gemius, Izba Gospodarcza (2019), E-commerce w Polsce w 2019, Warszawa.
  • Handel elektroniczny, Pojęcia stosowane w statystyce publicznej, Główny Urząd Statystyczny, www.stat.gov.pl/metainformacje/slownik-pojec/pojecia-stosowane-w-statystyce -publicznej/1778,pojecie.html (dostęp: 5.12.2019).
  • Karpińska-Krakowiak M. (2014), Zachowania konsumentów podczas zakupów spożywczych w Internecie - wybór kierunków i propozycji badawczych, "Marketing i Rynek", nr 6, s. 20-26.
  • Kucia M., Kolny B., Stolecka A. (2011), Produkty i marki w opinii e-konsumentów, Wydawnictwo Helion, Gliwice.
  • Lodówka i Asystent Google kupuje we Frisco.pl (2019), Supermarket-Online, 17 grudnia, www.supermarket-online.pl/lodowka-i-asystent-google-kupuje-we-frisco-pl (dostęp: 5.12.2019).
  • Mobile Institute, Frisco.pl (2017), Egrocery w Polsce - Zakupy spożywcze online, Warszawa.
  • Mobile Institute, Izba Gospodarki Elektronicznej (2019), Omni-commerce. Kupuję wygodnie, Warszawa.
  • Stolecka-Makowska A. (2018), Oferta sprzedaży żywności przez Internet w Polsce - analiza porównawcza, "Handel Wewnętrzny", nr 12, t. 2, s. 398-409.
  • Stolecka-Makowska A. (2019), Manifestations of Relationship Marketing in the Process of Online Grocery Shopping, "Intercathedra", No. 40(3), s. 279-285.
  • Szumilak J. (2004), Miejsce i rola handlu detalicznego w procesie gospodarowania [w:] J. Szumilak (red.), Handel detaliczny. Funkcjonowanie i kierunki rozwoju, Oficyna Ekonomiczna, Kraków, s. 22-29.
  • Szymański G. (2013), Innowacje marketingowe w sektorze e-commerce, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź.
  • Wolny R., Jaciow M. (2011), Polski e-konsument. Typologia, zachowania, Wydawnictwo Helion, Gliwice
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171611309

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.