PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2021 | 23 | z. 1 | 82--96
Tytuł artykułu

The Role of Technological Progress in Agricultural Output Growth in the NMS Upon European Union Accession

Autorzy
Warianty tytułu
Rola postępu technologicznego we wzroście produkcji rolnej w nowych członkowskich krajach Unii Europejskiej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
It is very important to increase input productivity in agriculture. This not only enables feeding the growing population, but also reducing agricultural pressure on the environment. The aim of the study is to determine the importance of TFP in comparison to the significance of production inputs in the growth of agricultural output in new EU member states. The analysis covered 2000-2016. Data available from the USDA on agriculture of the studied countries was used. The method of Solow residuals was used in the study. It was found that, in the studied countries, agricultural output decreased after political transformation and, since 2004, a further decrease of agricultural production was observed in five out of nine countries. Only in the three Baltic states and Poland was there an increase in production. In all countries, except Poland, a decrease in production intensity was observed. The area of agricultural land in all countries except the Baltic states decreased similarly. In the analyzed period, the highest increase in factor productivity was achieved in Lithuania (72%), Estonia (57%) and Latvia (51%), while the lowest in Hungary (7%) and Poland (21%). In each of the analyzed countries, the increase in TFP resulted in either an increase in agricultural output or the decrease in agricultural output was smaller than the decrease in the amount of inputs used. Technological change plays a dominant role in achieving an increase in agricultural production and an increase in the productivity of other inputs.(original abstract)
Wzrost produktywności nakładów wykorzystywanych w rolnictwie jest bardzo ważny. Umożliwia to uzyskiwać wyższą produkcję, wyżywić rosnącą populację ludności, a także zmniejszyć presję rolnictwa na środowisko. Celem pracy jest określenie znaczenia wzrostu produktywności czynników (TFP) dla zwiększenia produkcji rolnej w nowych krajach członkowskich UE na tle znaczenia nakładów produkcyjnych. Analizą objęto dane za lata 2000-2016. Materiały do badań pochodziły z bazy danych USDA. W badaniach wykorzystano metodę reszty Solowa. Ustalono, że w badanych krajach produkcja rolna zmniejszyła się bezpośrednio po transformacji ustrojowej, a po 2004 roku w pięciu z dziewięciu krajów zaobserwowano dalszy jej spadek. Tylko w trzech krajach bałtyckich i w Polsce nastąpił wzrost produkcji. We wszystkich krajach, poza Polską, obserwowano spadek intensywności produkcji. Podobnie zmniejszyła się powierzchnia użytków rolnych we wszystkich krajach z wyjątkiem krajów bałtyckich. W każdym z analizowanych krajów odnotowano wzrost produktywności czynników produkcji, najwyższy na Litwie (72%), w Estonii (57%) i na Łotwie (51%), a najniższy na Węgrzech (7%) i w Polsce (21%). W każdym z krajów wzrost TFP prowadził do wzrostu produkcji rolniczej, albo ograniczał jej spadek wynikający ze zmniejszenia zużycia nakładów. Zmiana technologiczna odgrywała dominującą rolę w osiąganiu wzrostu produkcji rolnej i wzroście produktywności innych nakładów.(abstrakt oryginalny)
Rocznik
Tom
23
Numer
Strony
82--96
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland
Bibliografia
  • 1. lston Julian, Matthew Andersen, Jennifer James, Philip Pardey. 2011. The economic returns to U.S. Public Agricultural Research. American Journal of Agricultural Economics 93 (5): 1257-1277. DOI: 10.1093/ajae/aar044.
  • 2. Baráth Lajos, Imre Fertő. 2017. Productivity and convergence in European agriculture. Journal of Agricultural Economics 68 (1): 228-248. DOI: 10.1111/1477-9552.12157.
  • 3. Broring Stefanie. 2008. How systemic innovations require alterations along the entire value chain-the case of animal derived functional foods. Journal of Chain and Network Science 8 (2): 107-119. DOI: 10.3920/JCNS2008.x093.
  • 4. Cechura Lukas, Zdenka Kroupova, Tamara Rudinskaya. 2015. Factors determining TFP changes in Czech agriculture. Agricul-tural Economics (Czech Republic) 61 (12): 543-551. DOI: 10.17221/14/2015-AGRICECON.
  • 5. Czyżewski Andrzej, Ryszard Kata, Anna Matuszczak. 2020. Wpływ wydatków budżetowych na zmiany strukturalne i dochody w rolnictwie w warunkach funkcjonowania w Polsce instrumentów WPR (Impact of Budget Expenditures on Structural Changes and Income in Agriculture under the Conditions of CAP Instruments Operated in Poland). Ekonomista 6: 781- 811.
  • 6. Czyżewski Bazyli, Adam Majchrzak. 2017. Economic size of farms and adjustments of the total factor productivity to the busi-ness cycle in Polish agriculture. Agricultural Economics (Czech Republic) 63 (2): 93-102. DOI: 10.17221/240/2015-AGRICECON.
  • 7. Daniłowska Alina. 2015. Provision of public goods by agriculture in Poland. Economic Science for Rural Development (37): 142-151.
  • 8. Du Xindong, Xiaoke Zhang, Xiaobin Jin. 2018. Assessing the effectiveness of land consolidation for improving agricultural productivity in China. Land Use Policy 70: 360-367. DOI: 10.1016/j.landusepol.2017.10.051.
  • 9. Esposti Roberto. 2011. Convergence and divergence in regional agricultural productivity growth: Evidence from Italian regions, 1951-2002. Agricultural Economics 42: 153-169. DOI: 10.1111/j.1574-0862.2010.00508.x.
  • 10. Fuglie Keith. 2015. Accounting for Growth in Global Agriculture. Bio-Based and Applied Economics 4 (3): 201-234. DOI: 10.13128/BAE-17151.
  • 11. Fuglie Keith, Matthew Clancy, Paul Heisey, James MacDonald. 2017. Research, productivity, and output growth in U.S. agricul-ture. Journal of Agricultural and Applied Economics 49 (4): 514-554. DOI: 10.1017/aae.2017.13.
  • 12. Fuglie Keith, Nicolas Rada. 2013. Growth in global agricultural productivity: An update. Economic Research Service, USDA, https://www.ers.usda.gov/amber-waves/2013/november/growth-in-global-agricultural-productivity-an-update.
  • 13. Fuglie Keith, Sun Wang, V. Eldon Ball (eds.). 2012. Productivity growth in agriculture: an international perspective. Wal-lingford, UK: CAB International.
  • 14. Gardner Bruce. 2002. American agriculture in the twentieth century: How it flourished and what it cost. Cambridge, MA: Harvard University Press.
  • 15. Hayami Yujiro, Vernon Ruttan. 1969. Factor prices and technical change in agricultural development. The United States and Japan, 1880-1960. Staff Paper P69-19. St. Paul, MI: University of Minnesota.
  • 16. Jałowiecki Piotr. 2018. Productivity decomposition as a scientific method of Solow's Paradox studies on the example of Polish agri-food industry. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists 20 (6): 96-103. DOI: 10.5604/01.3001.0012.7738.
  • 17. Kisielińska Joanna. 2019. Concentration of production factors and support and their productivity in EU farms. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists XXI (4): 204-214. DOI: 10.5604/01.3001.0013.5484.
  • 18. Kusz Dariusz, Tomasz Misiak. 2017. Wpływ technicznego uzbrojenia pracy i postępu technicznego na wydajność pracy w rolnic-twie (Influence of work technical equipment and technical progres labour on efficiency in agriculture). Roczniki Naukowe SE-RiA XIX (2): 145-150. DOI: 10.5604/01.3001.0010.1177.
  • 19. Lenerts Arnis, Dina Popluga, Peteris Rivza. 2017. Selection of greenhouse gas emission-reducing measures with analytical hierar-chy process approach: a case study from Latvian crop production sector. Economic Science For Rural Development 44: 267-273.
  • 20. Mickiewicz Bartosz, Irina Pilvere. 2017. Shaping the common organisation of agricultural markets in the new programming peri-od (2014-2020). Economic Science For Rural Development 45: 159-167.
  • 21. Moghaddasi Reza, Amene Anoushe Pour. 2016. Energy consumption and total factor productivity growth in Iranian Agriculture. Energy Reports 2: 218-220. DOI: 10.1016/j.egyr.2016.08.004.
  • 22. Nowak Anna. 2017. Spatial differentiation of changes in the total productivity of agriculture in Poland in the years 2005-2014. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists XIX (1): 131-136. DOI: 10.5604/01.3001.0009.8353.
  • 23. Parzonko Andrzej. 2018. Changes in productivity and profitability of work in dairy farms from selected European Union coun-tries in 2005-2015. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists XX (6): 197-204. DOI: 10.5604/01.3001.0012.7761.
  • 24. Pawlak Jan. 2010. Rola mechanizacji w rozwoju rolnictwa (Role of mechanization in the development of agriculture). Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G 97 (2): 165-175.
  • 25. Piwowar Arkadiusz. 2017. Struktury rolne i produktywnosc rolnictwa w Grupie Wyszehradzkiej (Agricultural structures and pro-ductivity of agriculture in the Visegrad Group). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Swiatowego 17 (1): 152-160. DOI: 10.22630/PRS.2017.17.1.14.
  • 26. Rubins Mareks, Irina Pilvere. 2017. Development of renewable energy policy in Latvia. Economic Science for Rural Development 44: 281-291.
  • 27. Rusielik Robert. 2014. Zmiany produktywności rolnictwa Polski po wstąpieniu do Unii Europejskiej - analiza z wykorzystaniem indeksów TFP Hicksa-Moorsteena (Productivity change in Polish agriculture after EU access - analysis of using Hicks-Moorsteen TFP index). Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists 16 (4): 246-252.
  • 28. Ruttan Vernon. 2002. Productivity growth in world agriculture: sources and constraints. Journal of Economic Perspectives 16 (4): 161-184.
  • 29. Stevenson James, Nelson Villoria, Derek Byerlee, Timothy Kelley, Mywish Maredia. 2013. Green Revolution research saved an estimated 18 to 27 million hectares from being brought into agricultural production. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 110 (21): 8363-8368.
  • 30. Takács István. 2013. Changes of labour productivity on farms in Central and Eastern Europe countries after European Union accession. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists 15 (5): 318-323.
  • 31. Takács István. 2014. Change of labour productivity on farms in European Union member countries (2004-2011). Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists 16 (2): 287-293. DOI: 10.22004/ag.econ.201804. Google Scholar
  • 32. USDA. 2019. International agricultural productivity. Washington, DC, https://www.ers.usda.gov/data-products/international-agricultural-productivity/.
  • 33. Villoria Nelson. 2019. Consequences of agricultural total factor productivity growth for the sustainability of global farming: ac-counting for direct and indirect land use effects. Environmental Research Letters 14 (12): 125002. DOI: 10.1088/1748-9326/ab4f57.
  • 34. Wang Sun, Paul Heisey, David Schimmelpfennig, Eldon Ball. 2015. Agricultural productivity growth in the United States: mea-surement, trends, and drivers. Washington, DC: U.S. Department of Agriculture, Economic Research Service, Economic Rese-arch Report No. 189.
  • 35. Wicka Aleksandra, Ludwik Wicki. 2016. Bio-economy sector in Poland and its importance in the economy. Economic Science for Rural Development 41: 219-228.
  • 36. Wicki Ludwik. 2016. Wykorzystanie potencjalu plonowania zboz w produkcji rolniczej w Polsce (The level of utilization of po-tential of yielding of cereals species in Poland). Roczniki Naukowe SERiA XVIII (5): 267-273.
  • 37. Wicki Ludwik. 2017. Food and Bioenergy - Evidence From Poland. Economic Science for Rural Development 44: 299305.
  • 38. Wicki Ludwik. 2018. The role of productivity growth in agricultural production development in the Central and Eastern Europe countries after 1991. Economic Science for Rural Development 47: 514-523. DOI: 10.22616/esrd.2018.060.
  • 39. Wicki Ludwik. 2019. Size vs effectiveness of agricultural farms. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusi-ness Economists XXI (2): 285-296. DOI: 10.5604/01.3001.0013.2212.
  • 40. Wicki Ludwik, Hanna Dudek. 2019. Factors influencing cereals yield in Polish agriculture. Economia Agro-Alimentare 3: 793-806. DOI: 10.3280/ECAG2019-003012.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171615361

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.