PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2021 | nr 6 | 3--15
Tytuł artykułu

Obszary zmian w zakresie kierowania pracownikami małych i średnich przedsiębiorstw w czasie pandemii na przykładzie branży spożywczej

Warianty tytułu
Areas of Changes in the Managing the Employees of Small and Medium Enterprises During a Pandemic Based on the Example of the Food Industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Kapitał ludzki stanowi niekwestionowaną wartość w każdej organizacji. W zasadzie teza ta potwierdza się w każdych warunkach gospodarczych, zarówno w teorii jak i praktyce. Proces i obszary zarządzania kapitałem ludzkim ulegają zmianom. Badania nad tymi zmianami są bardzo istotne, zaś wnioski mogą być źródłem wskazań dla praktyków biznesu. Celem artykułu jest identyfikacja obszarów zmian w zakresie zarządzania kadrami, w szczególności w obszarze czasu pracy i motywacji, które nastąpiły w wyniku przeciwdziałania skutkom pandemii w małych i średnich przedsiębiorstwach branży spożywczej województwa podlaskiego. Opracowanie wskazuje obszary kierowania pracownikami, które są najbardziej podatne na sytuacje kryzysowe turbulentnego otoczenia biznesowego małych firm branży spożywczej w regionie. Wnioskowanie oparto o analizę wyników badań własnych, przeprowadzonych za pomocą kwestionariusza ankiety skierowanego do podlaskich producentów artykułów spożywczych. Główną hipotezą badawczą jest twierdzenie, że okres pandemii wymusił zmiany w zarządzaniu kadrami, w szczególności w obszarze czasu pracy i motywacji w małych przedsiębiorstwach branży spożywczej. Ocena wpływu pandemii na zmiany w głównych obszarach funkcjonowania przedsiębiorstwa oraz zdefiniowanie szans i zagrożeń, jakie stwarza obecny kryzys dla rozwoju małych firm branży spożywczej z regionu, stanowi dodatkowy cel opracowania. (abstrakt oryginalny)
EN
Human capital is an undisputed value in eveiy organization. In fact, this thesis is confirmed under all economic conditions, both in theory and in practice. The process and areas of human capital management are liable to change. Research on change is very important, and conclusions can be a source of recommendations for business practitioners. The aim of the article is to identify areas of change in scope of human resources management, in particular in the area of time work and motivations that have occurred as a result of the counteraction the effects of the pandemic in small businesses of the food industry of Podlaskie Voivodeship. The study indicates the areas of employee management which are the most susceptible to crisis situations in the turbulent business environment of small food industiy companies in the region. The inference was based on the analysis results of own research carried by questionnaire which was directed to Podlasie food producers.The main research hypothesis is to claim that pandemic period has forced changes in human resources management, particular in the area of working time and motivation in small enterprises in food industry. Assessing the impact of pandemic on changes in the main areas of the company's activity and definding the opportunities and threats it creates the current crisis for the development of small food industiy companies from the region is an additional goal of the study. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
3--15
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Białostocka
  • Politechnika Białostocka, absolwentka
Bibliografia
  • Ambroziak, Ł. (2020). Wpływ pandemii COVID-19 na handel rolno-spożywczy Polski: pierwsze doświadczenia. Problemy Rolnictwa Światowego, 20(35), 5-17.
  • Baldwin, R. i Tomiura, E. (2020). Thinking Ahead about the Trade Impact of COVID-19. W: R. Baldwin, B. W. di Mauro (red.), Economics in the Time of COVID-19 (59-1). London: CERP Press.
  • Bogdanienko, J. (2020). Ryzyko i kryzys w procesie rozwoju organizacji. Warszawa: CeDeWu.
  • Chudziński, P., Cyfert, S., Dyduch, W. i Zastempowski, M. (2020). Projekt Sur (vir) val: czynniki przetrwania przedsiębiorstw w warunkach korona-kryzysu. e-mentor, 5(87), 34-44.
  • Clauss, T., Kraus, S., Kallinger F. L., Bican, P., Brem, A. i Kailer, N. (2020). Organizational ambidexterity and competitive advantage: The role of strategic agility in the exploration-exploitation paradox. Journal of Innovation & Knowledge, 7(10), 904-911.
  • Dolot, A. (2020). Wpływ pandemii COVID-19 na pracę zdalną - perspektywa pracownika, e-mentor, 1(83), 35-43.
  • Garcia, H. F. (2006). Effective leadership response to crisis. Strategy & Leadership, 34(1), 4-10.
  • Griffin, R. W. (2017). Podstawy zarządzania organizacjami. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
  • HBR (2015). Leadership Insights. Harvard Business School Publishing Corporation.
  • Instytut Humanites (2021). Bariery i trendy. Transformacja technologiczna firm w Polsce. Fundacja Humanites.
  • Mitręga-Niestrój, K. (2012). Skutki światowego kryzysu finansowego w sferze realnej - ujęcie międzynarodowe. Studia Ekonomiczne, 122, 159-171.
  • Moczydłowska, J. (2014). Barriers and difficulties in talent management. Przedsiębiorczość i Zarządzanie, 15(6), 231-241.
  • Paszkowski, J. (2010). Zmiany w stanie i strukturze przedsiębiorstw w województwie podlaskim na tle Polski. W: E. Orechwa-Maliszewska i J. Paszkowski (red.), Finanse i zarządzanie przedsiębiorstwem w warunkach kryzysu (315-334). Białystok: Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania w Białymstoku.
  • Polski Instytut Ekonomiczny (2020). Szlaki handlowe po pandemii COVID-19. Warszawa: PIE.
  • Walecka, A. i Zakrzewska-Bielawska, A. (2010). Determinanty zachowań menedżerów w sytuacji kryzysu. Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, 4(1), 287-296.
  • World Trade Organization (2020). Cross-border mobility, COVID-19 and global trade. WTO.
  • Zakrzewska-Bielawska, Z. (2016). Paradoks eksploracji i eksploatacji - ambidexterity w zarządzaniu strategicznym. Strategie. Procesy i praktyki, 420, 435-449.
  • http://www.biznes.gov.pl (09.06.2021)
  • https://www.rp.pl/ (16.06.2021)
  • https://polskiprzemysl.com.pl/ (17.06.2021)
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171624214

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.