PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2021 | nr 2 | 191--203
Tytuł artykułu

Tradycje kulturowe i zachowania żywieniowe turystów płci męskiej w dobie COVID-19

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Cultural Traditions and Nutritional Behavior of Male Tourists in the COVID-19 Era
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zaspokajanie potrzeb żywieniowych zależne jest nie tylko od potrzeb społecznych, ale także od kultury czy zaistniałych warunków zewnętrznych, w tym także tych wynikających z odbywania podróży. Praca dotyczy zachowań żywieniowych turystów w dobie COVID-19. Wykazano w niej związek pomiędzy możliwością wyjazdu turysty w czasie pandemii a jego preferencjami żywieniowymi i ich wyborem. Publikacja zawiera wyniki badań empirycznych i stanowi nowe spojrzenie zachowań i wyboru żywności turysty w czasie pandemii. (abstrakt oryginalny)
EN
Satisfying nutritional needs depends not only on social needs, but also on culture or external conditions, including those resulting from traveling. The work concerns the nutritional behavior of tourists in the COVID-19 era. It showed a relationship between the possibility of a tourist leaving during a pandemic and his food preferences and choice. The publication contains the results of empirical research and provides a new look at tourist behavior and food choices during a pandemic. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
191--203
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uczelnia Społeczno-Medyczna w Warszawie
  • Uczelnia Społeczno-Medyczna w Warszawie
  • Warszawski Uniwersytet Medyczny
Bibliografia
  • 1. Andrades, L., Dimanche, F., Ilkevich, S., 2015, Tourist behaviour and trends In book: tourism in Russia: A management handbook: Emerald Editors
  • 2. Byrnes, J. P., Miller, D. C., Schafer, W. D., 1999, Gender differences in risk taking: A meta- analysis, Psychological Bulletin, nr 125(3), str. 367-383
  • 3. Chebli A., Said F.B., 2020, The impact of COVID-19 on tourist consumption behaviour: A perspective article, Journal of Tourism Management Research, nr 7(2), str. 196-207
  • 4. Chinazzi M et all., 2020, The effect of travel restrictions on the spread of the 2019 novel coronavirus (COVID-19) outbreak, Science, nr 368(24), str. 395-400
  • 5. Czarnecka-Skubina E., Pielak M., 2016, Kulinarne preferencje polskich konsumentów w zakresie kuchni etnicznych, Zeszyty Naukowe Turystyka i Rekreacja, nr 2(8), str. 5-15
  • 6. Czarnecka-Skubina E.,2017, Innowacje w sektorze turystycznym w zakresie żywienia, Nauki Inżynierskie i Technologie, nr 2 (25), str. 20-34
  • 7. GUS. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/kultura-turystyka-sport/turystyka/wykorzystanie-turystycznych-obiektow-noclegowych-w-2019-roku,6,15.html [dostęp 13.03.2021]
  • 8. Hajibaba, H., Gretzel, U., Leisch, F., Dolnicar, S., 2015, Crisis-resistant tourists. Annals of Tourism Research, nr 53, str. 46-60, available at: https://doi.org/10.1016/j.annals.2015.04.001 [dostęp 13.03.2021]
  • 9. Kock F., Norfelt A., Josiassen A., Assaf A.G., Tsionas M.G., 2020, Understanding the COVID- 19 tourist psyche: The Evolutionary Tourism Paradigm, Annals of Tourism Research, nr 85, str. 1-14
  • 10. Kozak, M., Crotts, J. C., Law, R., 2007, The impact of the perception of risk on international travellers, International Journal of Tourism Research, 9(4), 233-242
  • 11. Makała H., 2018, Znaczenie żywności funkcjonalnej w turystyce, Zeszyty Naukowe Turystyka i Rekreacja, nr 2(22), str. 54-66
  • 12. Mao, C.-K., Ding, C. G., & Lee, H.-Y., 2010, Post-sars tourist arrival recovery patterns: An analysis based on a catastrophe theory, Tourism Management, nr 31(6), str. 855- 861
  • 13. Matiza T., 2020, Post-COVID-19 crisis travel behaviour: towards mitigating the effects of perceived risk, Journal of Tourism Futures, [https://pesquisa.bvsalud.org/global- literature-on novel-coronavirus-2019-ncov/?lang=en&q=au:%22Matiza,%20T.%22] [dostęp 13.03.2021]
  • 14. Özlem A., Mehmet N., 2020, Eating habists changes during COVID-19 pandemic lockdown, Halk Sağlığı Dergisi, nr 5, str. 188-196
  • 15. Polska Organizacja Turystyczna, 2020, Plany wyjazdowe Polaków-kwiecień 2020 https://www.pot.gov.pl/pl/dane-i-wiedza/dane-i-wiedza/badania-i-analizy [dostęp 13.03.2021]
  • 16. Turnšek M. at all., 2020, Perceived threat of COVID-19 and future travel avoidance: Results from an early convenient sample in Slovenia, Academica Turistica-Tourism and Innovation Journal, nr 13(1), str. 1-19
  • 17. UNTWO, 2020, Covid-19 response: 96 of global destinations impose travel restrictions, unwto reports. unwto. https://www.unwto.org/news/covid-19 -response-travel- restrictions [dostęp 13.03.2021]
  • 18. Yousaf, A., Amin, I., Santos, J. A.,2018, Tourist's motivations to travel: A theoretical perspective on the existing literture, Tourism and Hospitality Management, nr 24(1), str. 1-15. available at: https://doi.org/10.20867/thm.24.1.8. [dostęp 13.03.2021]
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171624534

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.