Warianty tytułu
Zróżnicowane znaczenie witaminy E, jej występowanie oraz funkcje regulacyjne w różnych tkankach roślinnych
Języki publikacji
Abstrakty
Fruits and vegetables contain vitamins, dietary fibre and phytochemicals, which promote human health. Specifically vitamins are major bioactive compounds, divided in water-soluble (vitamins B and C) and fat-soluble (vitamins A, D, E and K) ones, having strong antioxidant potential and limiting several diseases, including cancer and cardio-vascular diseases. Furthermore, vitamins play a key role in plant protection against abiotic and biotic stress factors. Vitamin E is a group of eight fat-soluble compounds known as tocochromanols, which are synthesized exclusively by photosynthetic organisms. Tocochromanols are categorised into two groups - tocopherols and tocotrienols. Each group contains four forms identified by prefixes α-, β-, γ- and δ-, yielding a total of eight forms. Vitamin E is an essential, lipid-soluble antioxidant in the human diet, protecting from cancer, diabetes, cardiovascular and neurological diseases. This review summarizes the recent developments in understanding the variety of roles of vitamin E as well as its major genetic regulatory pathways in plants. In addition, a comprehensive mapping of vitamin E occurrence is presented in different plant tissues, organelles and horticultural crop species, as well as throughout different stages of fruit development and at postharvest. (original abstract)
Owoce i warzywa zawierają m.in. witaminy, błonnik pokarmowy i fitozwiązki, które sprzyjają zdrowiu człowieka. W szczególności witaminy są głównymi związkami bioaktywnymi, które są rozpuszczalne w wodzie (B i C) lub w tłuszczach (A, D, E i K), wykazujące silny potencjał przeciwutleniający i ograniczające szereg chorób, w tym nowotwory i choroby układu krążenia. Witaminy odgrywają kluczową rolę w ochronie roślin przed abiotycznymi i biotycznymi czynnikami stresowymi. Witamina E to grupa ośmiu rozpuszczalnych w tłuszczach związków zwanych tokochromanolami, które są syntetyzowane wyłącznie przez organizmy fotosyntetyzujące. Tokochromanole dzieli się na dwie grupy - tokoferoli i tokotrienoli. Każda grupa zawiera cztery formy oznaczone przedrostkami α-, β-, γ- i δ-, co daje w sumie osiem form. Witamina E jest niezbędnym, rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem w diecie człowieka, chroniącym przed nowotworami, cukrzycą, chorobami układu krążenia i neurologicznymi. W niniejszym przeglądzie podsumowano najnowsze osiągnięcia w zrozumieniu zróżnicowanego znaczenia witaminy E, a także jej głównych genetycznych szlaków regulacyjnych w roślinach. Ponadto przedstawiono kompleksowe odwzorowanie występowania witaminy E w różnych tkankach roślin, organellach i gatunkach roślin ogrodniczych, a także na różnych etapach rozwoju owoców i w trakcie zbiorów. (abstrakt oryginalny)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
113--126
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Cyprus University of Technology
autor
- Cyprus University of Technology
autor
- Cyprus University of Technology
Bibliografia
- [1] Abushita A.A., Daood H.G., Biacs P.A.: Change in carotenoids and antioxidant vitamins in tomato as a function of varietal and technological factors. J. Agr. Food Chem., 2000, 48(6), 2075-2081.
- [2] Aggarwal B.B., Sundaram C., Prasad S., Kannappan R.: Tocotrienols, the vitamin E of the 21st century: Its potential against cancer and other chronic diseases. Biochem. Pharmacol., 2010, 80(11), 1613-1631.
- [3] Alagna F., D'Agostino N., Torchia L., Servili M., Rao R., Pietrella M., Giuliano G., Chiusano M.L., Baldoni L., Perrotta G.: Comparative 454 pyrosequencing of transcripts from two olive genotypes during fruit development. BMC Genomics, 2009, 10(1),
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171625268