PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
9 (2002) | nr 3 (32) | 5--16
Tytuł artykułu

Wpływ fruktanów na biodostępność wybranych składników mineralnych

Warianty tytułu
The Effect of Fructans on The Bioavailability of Selected Minerals
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy przedstawiono przegląd piśmiennictwa krajowego i zagranicznego dotyczącego biodostępności wapnia, magnezu, żelaza, cynku i miedzi oraz wpływu fruktanów na ich absorpcję z diety. Istnieją dowody na to, że fruktany, niskocząsteczkowe węglowodany nie ulegające trawieniu, a będące naturalnie występującymi składnikami diety, mogą polepszać jakość życia i powodować wzrost odporności na choroby ludzi i zwierząt. Do potencjalnych korzyści dla zdrowia można zaliczyć ich funkcję prebiotyczną, zwiększenie odporności na patogeny, obniżanie poziomu lipidów we krwi i ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową serca oraz właściwości antynowotworowe. Stymulujący wpływ fruktooligosacharydów (FOS) na biodostępność wybranych pierwiastków można wytłumaczyć fermentacją tych cukrów w jelicie grubym, dzięki czemu powstają krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe, obniża się pH w świetle jelita i następuje przerost jego błony śluzowej, dając w rezultacie zwiększenie absorpcji niektórych składników mineralnych. (abstrakt oryginalny)
EN
The present paper reviews Polish and foreign papers focusing on bioavailability of calcium, magnesium, iron, zinc and copper and the effect of fructans on their absorption from diet. There are many evidences suggesting that fructans, low-molecular-weight non-digestible carbohydrates which are naturally occurring dietary constituents may improve the quality of life and increase disease resistance in both humans and animals. The potential health benefits of these compounds are: prebiotic effect and better resistance to pathogens, reduction in blood lipids and the risk for coronary heart disease, antitumor properties and immune stimulation. The stimulatory effect of fructooligosaccharides (FOS) on the bioavailability of selected elements has been explained by fermentation of these sugars in the large intestine, which leads production of short-chain fatty acids, reduction of luminal pH and induction of epithelial cells proliferation, which results in the increase of some minerals absorption. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--16
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Akademia Rolnicza w Krakowie
  • Akademia Rolnicza w Krakowie
Bibliografia
  • [1] Bojarski K., Pasternak K., Jarząbek K., Zajączkowski K.: Cynk i miedź w doświadczalnym ostrym zapaleniu trzustki, Biul. Magnezol., 1,2000, 5-11.
  • [2] Brink E.J., Beynen A.C., Dekker P.R., Beresteijn E.C.H.V., Meer R.V.D: Interaction o f calcium and phosphate decreases ileal magnesium solubility and apparent magnesium absorption in rats, J. Nutr., 122,1992, 580-586.
  • [3] Brzozowska A. (red.): Składniki mineralne w żywieniu człowieka. Wyd. AR, Poznań, 1999.
  • [4] Cieślik E., Filipiak - Florkiewicz A.: Topinambur (Helianthus tuberosus L.) - Możliwości wykorzystywania do produkcji żywności funkcjonalnej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1 (22), 2000, 73-81.
  • [5] Cieślik E., Prostak A., Pisulewski P.M.: Funkcjonalne właściwości fruktanów, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1 (26), 2001, 5-12.
  • [6] Coudray C., Bellanger J., Castiglia-Delavaud C., Remesy C., Vermorel M., Rayssignuier Y.: Effect o f soluble or partly soluble dietary fibres supplementation on absorption and balance o f calcium, magnesium, iron and zinc in healthy young men, Eur. J. Clin. Nutr., 51,1997, 375-380.
  • [7] Czamocińska J., Krejpcio Z., Dolata M., Gawęcki J., Wójciak R.W., Filipowski P., Wiśniewska J.: Assessment o f iron bioavailability from iron lactate depending on the level o f dietary iron, Pol. J. Food Nutr. Sci., 3 (9), 2000, 55-59.
  • [8] De Luca H.F.: Some new concepts emanting from a study o f the metabolism and function o f vitamin D, Nutr. Rev. 38, 1980, 169-172.
  • [9] Delzenne N., Aertssens J., Verplaetse H., Roccaro M., Roberfroid M.: Effect o f fermentable fructooligosaccharides on mineral, nitrogen and energy digestive balance in the rat. Life Sci., 57, 1995, 1579-1587.
  • [10] Delzenne N.M., Kok N.N.: Biochemical basis o f oligofructose - inducted hypolipidemia in animal models. J. Nutr., 129, 3, 1999, 1467S.
  • [11] Fairweather-Tait S.J.: Bioavailability o f copper. Eur. J. Clin. Nutr., 51, Supl., 1997, 24-26.
  • [12] Greger J.L.: Nondigestible carbohydrates and mineral bioavailability. W: Nutritional and health benefits o f inulin and oligofructose , J. Nutr., 129, 1999, 1434-1435.
  • [13] Hurrell R.F.: Bioavailability o f iron. Eur. J. Clin. Nutr., 51, Supl., 1997, 4-8.
  • [14] Inulin and oligofructose stimulate calcium absorption. Act. Food Sci. Monitor, 2000, 2, 3-4.
  • [15] Kasperowicz A.: Fruktany. Część I., Postępy Nauk Rolniczych, 1995, 1, 49-57.
  • [16] Kozłowska H., Troszyńska A.: Rola naturalnych substancji nieodżywczych pochodzenia roślinnego jako składników żywności funkcjonalnej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1999, 4 (21), Supl., 63-74.
  • [17] Król B., Klewicki R.: Charakterystyka składu wybranych koncentratów oligosacharydów o właściwościach funkcjonalnych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (21), Supl., 1999, 214-222.
  • [18] Lorenz R., Kłocińska K. Znaczenie i rola suplementacji wapniem w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy. Żyw. Człow. Metab., 26, Supl., 1999, 30-39.
  • [19] New S.A.: Wpływ żywienia na stan kości ze szczególnym uwzględnieniem wapnia i fosforu. Żywność, Żywienie, Prawo a Zdrowie, 3, 2000, 305-310.
  • [20] Nutritional and Health Benefits o f Inulin and Oligofructose. Proceedings o f a Conference, Bethesda, 1998.
  • [21] Nutritional properties, inulin and oligofructose, ORAFTI, 2000, 3-24.
  • [22] Ohta A., Baba S., Ohtsuki M., Taguchi A., Adachi T.: Prevention o f coprophagy modifies magnesium absorption in rats fed fructooligosaccharides, Br. J. Nutr., 75, 1996, 775-784.
  • [23] Ohta A., Baba S., Ohtsuki M., Takizawa T., Adachi T., Hara H.: In vivo absorption o f calcium carbonate and magnesium oxide from the large intestine in rats, J. Nutr. Sci, Vitaminol., 43, 1997, 35- 46.
  • [24] Ohta A., Baba S., Takizawa T., Adachi T.: Effects o f fructooligosaccharides on the absorption o f magnesium in the magnesium - deficient rat model, J. Nutr. Sci. Vitaminol., 40, 1994, 171-180.
  • [25] Ohta A., Ohtsuki M., Baba S., Takizawa T., Adachi T., Kimura S.: Effects o f fructooligosaccharides on the absorption o f iron, calcium and magnesium in iron-deficient anemic rats, J. Nutr. Sci. Vitaminol, 41, 1995, 281-291.
  • [26] Ohta A., Ohtsuki M., Takizawa T., Inaba H., Adachi T., Kimura S.: Effects o f fructooligosaccharides on the absorption o f magnesium and calcium by cecectomized rats, Internat. J. Vit. Nutr. Res., 64, 1994,316-323.
  • [27] Ohta A., Ohtsuki M., Uehara M. i in.: Dietary fructooligosaccharides prevent postgastrectomy anemia and osteopenia in rats, J. Nutr., 128, 1998,485-490.
  • [28] Rao A.V.: Dose - response effects o f inulin and oligofructose on intestinal bifidogenesis effects, J. Nutr., 129 (3), 1999, 1442S.
  • [29] Reading S., Aramendi S., Gibson G., Me Cartney A.: An in vitro investigation o f the minimum fructo - oligosaccharide dose a prebiotic effect. Functional properties o f non - digestible carbohydrates, INRA, Nantes, 1998, 182.
  • [30] Roberfroid M.B.: Caloric value o f inulin and oligofructose, J. Nutr., 129 (3), 1999, 1436S.
  • [31] Sakun U.M., Sviridov V.F., Grebenuk V.V., Grinrenko I.G., Groushetsky R.I., Guliy I.S., Bobrovnik L.D.: Inulin as a prophylactic in the treatment o f heart diseases: Proceedings o f the Seventh Seminar on Inulin, Leuven, Belgium, 1998, 162-165.
  • [32] Sandstróm B.: Bioavailability o f zinc. Eur. J. Clin. Nutr., 51, Supl., 1997,4-8.
  • [33] Schaafsma G.: Bioavailability o f calcium and magnesium. Eur. J. Clin. Nutr., 51, Supl., 1997, 13-16.
  • [34] Scholz-Ahrens K.E., Schaafsma G., van den Heuvel E.G.H.M., Schrezenmeir J.: Effects o f prebiotics on mineral metabolism, Am. J. Clin. Nutr., 73, Supl., 2001, 459-464S.
  • [35] Scholz-Ahrens K.E., van Loo J., Schrezenmeir J.: Effect o f fructose on bone mineralization in ovariectomized rats is affected by dietary calcium, Am. J. Clin. Nutr., 73, 2001, 498S (abstr.).
  • [36] Schulz A.G.M., Amelsvoort J.M.M., Beynen A.C.: Dietary native resistant starch but not retrograded resistant starch raises magnesium and calcium absorption in rats, J. Nutr., 123,1993, 1724-1731.
  • [37] Snedecker S.M., Smith S.A., Greger J.L.: Effect o f dietary calcium and phosphorus levels on the utilisation o f iron, copper and zinc by adult males, J. Nutr., 112, 1982, 136-143.
  • [38] Tomasik P.: Prebiotyki i probiotyki. Zdrowa Żywność, Zdrowy Styl Życia, Polskie Towarzystwo Promocji Zdrowego Życia i Żywności, 1, 2001.
  • [39] Van den Heuvel E., Muys T., van Dokkum W., Schaafsma G.: Oligofructose stimulates calcium absorption in adolescents, Am. J. Clin. Nutr., 69, 1999, 544-548.
  • [40] Van den Heuvel E., Schaafsma G., Muys T., van Dokkum W.: Nondigestible oligosaccharides do not interfere with calcium and nonheme - iron absorption in young healthy men, stimulates calcium absorption in adolescents, Am. J. Clin. Nutr, 67, 1998,445-451.
  • [41] Vervoort L., Van den Mooter G., Augustijns P., Vinckier I., Moldenaers P., Kinget R.: Development o f inulin hydrogels as carriers for colonic drug targeting. Proceedings o f the Seventh Seminar on Inulin, Leuven, Belgium, 1998, 138-146.
  • [42] Vijn I., Van Dijken A., Luscher M.L, Bos A., Smeets E., Wiesbeek P., Wiemken A., Smeekens S.: Synthesis o f defined fructan molecules. Proceedings o f the Seventh Seminar on Inulin, Leuven, Belgium, 1998, 126-131.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171626000

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.