Warianty tytułu
In Search of Reasonable Principles of Declaring Nutrition and Health Properties on Labels and in Foodstuffs Advertising
Języki publikacji
Abstrakty
W różnych międzynarodowych gremiach fachowych prowadzone są prace koncepcyjne i legislacyjne, mające na celu ustalenie jednolitych, w skali światowej, zasad prawnych posługiwania się deklaracjami dotyczącymi walorów żywieniowych i zdrowotnych żywności. W wielu krajach takie deklaracje są stosowane. Aktualnie zaistniała potrzeba ujednolicenia zasad ich stosowania, w aspekcie ochrony konsumentów przed informacjami wprowadzającymi w błąd oraz w celu uniknięcia nieuczciwej konkurencji w handlu. Zreferowano aktualny stan dyskusji na ten temat, prowadzonej w Unii Europejskiej oraz przedstawiono stan regulacji prawnych istniejących w naszym kraju. (abstrakt oryginalny)
Many international groups of professionals perform innovative and legal works aimed at the establishment of uniform global legal principles of application of declarations concerning foodstuff nutrition and health properties. In many countries such declarations have already been applied. At present there is an urgent need to establish uniform principles of their application in order to protect consumers against a possible misleading information and unfair trade competition. The present stage of discussion over that matter in the European Union has been reported and the present stage of legal regulations now in force in Poland has been presented. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
5--18
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, Warszawa
Bibliografia
- [1] Guidelines for use of nutrition claims. CAC/GL 23-1997. Codex Alimentarius. Food Labelling. Complete Texts. Wyd. Secretariat of the Joint FAOAVHO Food Standards Programme, FAO Rzym 1998 r" 41-45.
- [2] Codex General Guidelines on claims CAC/GL 1-1979 (Rev. 1-1991). Food Labeling. Complete Texts. Wyd. Secretariat o f the Joint FAOAVHO Food Standards Programme, FAO Rzym 1998 r., 29- 31.
- [3] Codex Guidelines on Nutrition Labelling CAC/GL 2-1985, Rev. 1-1993. Codex Alimentarius. Food Labelling. Complete Texts. Wyd. Secretariat of the Joint FAO/WHO Food Standards Programme. FAO Rzym 1998, 32-40.
- [4] Proposed Draff Guideline for use of nutrition and health claims. Alinorm 01/22A Appendix VIII, str. 61-67.
- [5] Dyrektywa Rady nr 90/496/EEC z 24 września 1990 r. na temat zasad etykietowania żywności w przypadku żywności przeznaczonej do sprzedaży ostatecznemu klientowi (OJL 276 z 06.10.1990, str. 40).
- [6] Komisja Wspólnot Europejskich. Biała Księga Bezpieczeństwa Żywności. Bruksela 12.01.2000 r. COM (1999) 719 final, tekst polski w tłumaczeniu M. Molskiego.
- [7] Discussion Paper on Nutrition Claims and Functional Claims Prepared by Directorate General Health and Consumer Protection (SANCO D4) European Commission. SANCO/1341/2001-11-13.
- [8] EFLA comments on the consultation paper on nutritional and functional claims, prepared by DG SANKO (SANKO/1341/2001. Pismo oficjalne EFLA podpisane przez V-prezydenta Ditricha Gomy i Sekretarza Generalnego Nicole Coutrelis (nie datowane).
- [9] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z 15 lipca 1994 r. W sprawie znakowania środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych przeznaczonych do obrotu Dz.U. nr 86 z 5 sierpnia 1994 r. poz. 402.
- [10] Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. O warunkach zdrowotnych żywności i żywienia Dz.U. nr 63 z 22.06.2001 r. poz. 634.
- [11] Założenia do ustawy Prawo Żywnościowe. Wyd. Polska Federacja Producentów Żywności, Polska Inicjatywa Konsumpcyjna Sp. z o.o. Warszawa 1 marca 2000 r.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171626332