PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | 25 | 115--126
Tytuł artykułu

Kształtowanie się poziomu i relacji cen podstawowych artykułów żywnościowych w latach 1980-1988

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Process of the Formation of the Level and Relations of the Prices for the Basic Food Items Between 1980 and 1988
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedmiotem tej pracy jest analiza zmian poziomu i kształtowania się relacji cen między grupami artykułów dostarczającymi różnych składników odżywczych, a także relacje w ramach tych grup między artykułami substytucyjnymi. Oprócz tego w przypadku kilku artykułów dokonano analizy ich cen na dwóch różnych rynkach, tj. w handlu uspołecznionym i na targowiskach.(fragment tekstu)
EN
Consumption and production are influenced not only by the level of process but above all by the price relations. The price relations (proportions) can be viewed in a number of different profiles, for example analyzing the price relations between the groups of articles providing different nutritional elements (inter-group analysis), and the relations within those groups between substitutional articles (intra-group analysis). On the basis of feeding norms recommended by the Institute of Food and Feeding, one can distinguish several groups of food articles, the criterion being the content of one of a few nutritional elements in each of them. In the period between 1980 and 1988, those groups were characterized by differentiated increase of process in two profiles. The first is the one which concerns differentiation of the increase of process on a given item in individual years, the other refers to the differentiation of the increase of process for different items in a given year. It should be emphasized, however, that in the majority of cases the price increase in both profiles does not depart from the average for all the articles, and the price relations between many articles in 1988 were shaped similarly as in 1980. A significant influence was here exerted by the administrative interference of the state with the price formation, which caused that the prices did not have an objective character, and the relations between them underwent deformation. They reflected neither the production costs nor the conditions of market balance.(original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Tom
25
Strony
115--126
Opis fizyczny
Twórcy
  • Katedra Ekonomii Politycznej Wydziału Ekonomicznego UMCS
Bibliografia
  • L. Miastkowski: System cen w gospodarce socjalistycznej, Uniwersytet Łódzki 1983
  • Z. Krasiński, H. Mruk, H. Szulce: Ceny a rynek, PWE, Warszawa 1985
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171627428

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.