PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | nr 15 Projakościowe zarządzanie organizacją | 121--130
Tytuł artykułu

Zapewnienie bezpieczeństwa żywności w oparciu o proces wdrażania systemu HACCP w wybranych zakładach przemysłu spożywczego

Autorzy
Warianty tytułu
Ensuring Food Safety Based on the Process of Implementing the HACCP System in Selected Food Industry Facilities
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule podjęto próbę oceny procesu wdrażania systemu HACCP w zakładzie przemysłu piekarniczego i zakładzie przetwórstwa owocowo-warzywnego. Do realizacji przyjętego celu zastosowano metodę sondażu diagnostycznego oraz analizę dokumentów zakładowych. Zarządzanie jakością żywności jest na owe czasy koniecznym elementem, na którym przemysł spożywczy opiera swoje funkcjonowanie. Podstawowym narzędziem w dążeniu do wysokiej jakości żywności jest system HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) uznany powszechnie za najbardziej skuteczny sposób zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Skuteczność wdrożenia i funkcjonowania systemu HACCP uwarunkowana jest właściwym zaprojektowaniem samego przedsięwzięcia, z uwzględnieniem szeroko rozumianych zasad zarządzania jakością w każdym obszarze działania przedsiębiorstwa. (abstrakt oryginalny)
EN
The article attempts to assess the process of implementing the HACCP system in bakery and fruit and vegetables processing plants. The methods of diagnostic survey and analysis of company documents were used to achieve the adopted goal. Food quality management at that time is a necessary element on which the food industry bases its functioning. The basic tool in the pursuit of high quality food is the HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) system widely recognized as the most effective way to ensure food health safety. The effectiveness of the implementation and functioning of the HACCP system is conditioned by the proper design of the enterprise itself, taking into account the broadly understood principles of quality management in every area of the company's operations. (original abstract)
Twórcy
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
Bibliografia
  • 1. Głodkowski O., Malinowski B., Wójcik A., HACCP w handlu detalicznym, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Warszawa 2004.
  • 2. Kwiatek K., Michalski M., System HACCP dla inspektorów weterynaryjnych nadzorujących żywność pochodzenia zwierzęcego, Wydawnictwo PIWet, Puławy 2012.
  • 3. Płaza G., Zarządzanie bezpieczeństwem produkcji żywności w kierunku poprawy jakości produktu, Systemy wspomagania w inżynierii produkcji, Wydawnictwo PŚ, Volume 6, 2017.
  • 4. Przystupa K., Wybór punktów krytycznych w systemie HACCP, Czasopismo "Przemysł Spożywczy", tom 67, 2013.
  • 5. Toruński J., Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, nr 95, Siedlce 2012.
  • 6. Turlejska H., Zasady prowadzenia weryfikacji systemu HACCP, Instytut Żywności i Żywienia, Biuletyn Polskiego Stowarzyszenia Pracowników, Wydawnictwo DDiD, Warszawa 1/2010.
  • 7. Rozporządzenie WE Nr 178/2002
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171627564

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.