PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | nr 1 | 61--68
Tytuł artykułu

Quality of Chia Seeds with Special Reference to Fatty Acids Composition

Warianty tytułu
Jakość nasion chia ze szczególnym uwzględnieniem składu kwasów tłuszczowych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The main objective of the study was an assessment of fatty acids composition of various chia seeds obtained from the local market. Although, the chia seeds were purchased from the local market, they were imported from different countries such as Peru, Bolivia, Mexico and Argentina. The chia seed oils were dominated by unsaturated fatty acids, ALA as the most abundant (60.60 to 65.45%), linoleic acid (18.91 to 20.47%) and oleic acid (5.17 to 7.47%). Our results showed that chia seeds had a very low and therefore positive n-6 to n-3 ratio, ranging from 0.30 to 0.34. Oils recovered form chia seeds, based on the calculated oxidation value (CoxV), are extremely susceptible to oxidation. The value of Cox in analysed samples was 15.20 to 16.19 and 1.41 to 1.50, according to adopted equation. The high Cox value limit the application of chia seeds in processed food, especially the one with high temperature processing. (original abstract)
Celem pracy była analiza składu kwasów tłuszczowych różnych nasion chia dostępnych na lokalnym rynku. Produkty zakupiono na lokalnym rynku, jednak ich kraj pochodzenia był różny: Peru, Boliwia, Meksyk i Argentyna. Profil kwasów tłuszczowych zdominowany był przez nienasycone kwasy tłuszczowe, a dominującym kwasem tłuszczowym w oleju pozyskiwanym z nasion chia był kwas α-linolenowy (60,60 do 65,45%), kwas linolowy (18,91 do 20,47%) oraz kwas oleinowy (5,17 do 7,47%). Uzyskane wyniki wskazują, iż w nasionach chia jest bardzo niski a zarazem pozytywny wskaźnik kwasów n-6 do n-3, mieszczący się w przedziale 0,30 do 0,34. Jednakże, na podstawie wyliczonego współczynnika utlenialności, olej pozyskiwany z nasion chia jest bardzo podatny na utlenianie. Wartość współczynnika CoxV w analizowanych próbach mieściła się w granicach od 15,20 do 16,19 lub 1,41 do 1,50, w zależności od użytego równania. Wysoka wartość współczynnika utlenialności wskazuje na ograniczenia w stosowaniu nasion chia w żywności przetworzonej, zwłaszcza poddawanej obróbce termicznej. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
61--68
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics and Business
  • Poznań University of Economics and Business
  • Poznań University of Economics and Business
Bibliografia
  • [1] Alvarez-Chaveza L.M., Valdivia-Lopeza M.A., Aburto-Juarezb M.L., Tecantea A. (2008) Chemical characterization of a lipid fraction of of Mexican chia seed (Salvia hispanica L.). International Journal of Food Properties, 11 (3), 687-697.
  • [2] Ayerza R., Coates W. (2005) Chia: Rediscovering an ancient crop of the Aztecs. University of Arizona Press, Tuscon.
  • [3] Mohd Ali N., Yeap S.K., Ho W.Y., Beh K.B., Tan S.W., Tan S.G. (2012) The promising future of chia, Salvia hispanica L. Journal of Biomedical Biotechnology, 1-9.
  • [4] Commission Implementing Regulation (EU) 2020/24 of 13 January 2020, authorizing an extension of use of chia seeds (Salvia hispanica) as a novel food and the change of the conditions of use and the specific labelling requirements of chia seeds (Salvia hispanica) under Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council and amending Commission Implementing Regulation (EU) 2017/2470. Official Journal of the European Union, 12-17.
  • [5] Ayerza R., Coates W. 2011. Protein content, oil content and fatty acids profiles as potential criteria to determine the origin of commercially grown chia (Salvia hispanica L.). Indian Crop Production, 34, 1366-1371.
  • [6] Ixtaina V.Y., Nolasco S.M., Tomas M.C. (2008) Physical properties of chia (Salvia hispanica L.) seeds. Indian Crop Production, 28 (3), 286-293.
  • [7] Ciftci O.N., Przybylski R., Rudzińska M. (2012) Lipid components of flax, perilla, and chia seeds. European Journal of Lipid Science and Technology, 114, 794-800.
  • [8] Nitrayova S., Brestensky M., Heger J., Patras P., Rafay J., Sirotkin A. (2014) Amino acids and fatty acids profile of chia (Salvia hispanica L.) and flax (Linum usitatissimum L.) seed. Potravinarstvo, 8, 72-76.
  • [9] Oliveira-Alves S.C., Vendramini-Costa B.D., Bau Betim Cazarin C., Marostica M.R. Jr., Ferreira J.P.B., Silva A.B., Prado M.A., Bronze M.R. (2017) Characterization of phenolic compounds in chia (Salvia hispanica L.) seed, fiber, flour, and oil. Food Chemistry, 232, 295-305.
  • [10] Rahman M.J., Costa de Camargo A., Shahidi F. (2017) Phenolic and polyphenolic profiles of chia seeds and their in vitro biological activities. Journal of Functional Foods, 35, 622-634.
  • [11] Fatemi S.H., Hammond E.G. (1980) Analysis of oleate, linoleate and linolenate hydroperoxides in oxidized ester mixtures. Lipids, 15, 379-385.
  • [12] Cosgrove J.P., Church D.F., Pryor W.A. (1987) The kinetics of the autooxidation of polyunsaturated fatty acids. Lipids, 22, 299-304.
  • [13] Vucic V. (2013) The role of polyunsaturated fatty acids in inflammation. Serbian Journal of Experimental and Clinical Research, 14, 93-99.
  • [14] Wijendran V., Hayes K.C. (2004) Dietary n-6 and n-3 fatty acid balance and cardiovascular health. Annual Review of Nutrition, 24, 597-615.
  • [15] Fleming J.A., Kris-Etherton M. (2014) The evidence for α-linolenic acid and cardiovascular disease benefits: comparison with eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid. Advances in Nutrition, 5, 863S-876S.
  • [16] Simopoulos A.P. (2008) The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Experimental Biology and Medicine, 6, 674-688.
  • [17] Sheppard K.W., Cheatham C.L. (2018) Omega-6/omega-3 fatty acid intake of children and older adults in the U.S.: dietary intake in comparison to current dietary recommendations and the Healthy Eating Index. Lipid Health Disease, 17, 43-54.
  • [18] Simopoulos A.P. (2016) An increase in the omega-6/omega-3 fatty acid ratio increases the risk for obesity. Nutrients, 8 (3), 128.
  • [19] Aronson W.J., Glaspy J.A., Reddy S.T., Reese D., Heber D., Bagga D. (2001) Modulation of omega-6/omega-3 polyunsaturated ratios with dietary fish oils in men with prostate cancer. Urology, 58, 283-288.
  • [20] Hu F.B. (2001) The balance between ω-6 and ω-3 fatty acids and the risk of coronary heart disease. Nutrition, 17, 741-742.
  • [21] Yu S., Derr J., Etherton T.D., Kris-Etherton P.M. (1995) Plasma cholesterol-predictive equations demonstrate that stearic acid is neutral and monounsaturated fatty acids are hypocholesterolemic. American Journal of Clinical Nutrition, 61, 1129-1139.
  • [22] Ulbricht T.L.V., Southgate D.A.T. (1991) Coronary heart disease: seven dietary factors. Lancet, 338, 985-992.
  • [23] Ivanova A., Hadzhinikolova L. (2015) Evaluation of nutritional quality of common carp (Cyprinus carpio L.) lipids through fatty acids ratios and lipid indecies. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 21, 180-185.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171628858

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.