PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | nr 2 | 77--87
Tytuł artykułu

Influence of Storage Conditions on the Quality of Natural, Moisturizing Lip Balms

Warianty tytułu
Wpływ warunków przechowywania na jakość naturalnych, nawilżających balsamów do ust
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of the study was to develop a recipe for moisturizing cosmetics for lip care. The prepared formulations used macerates, which were made from carrots, beetroot, green tea leaves and dried algae based on linseed oil. Macerates were the basis for the production of balms, which were subjected to the assessment of performance for the next month. Changes in skin hydration after cosmetic application, melting point and behavior at stress temperatures were analyzed (alternately the preparations were stored in a refrigerator at 7 ºC and in a thermostat at 30 ºC). Color changes that occurred in the product after the experiment were also studied. (original abstract)
Celem badań było opracowanie receptury nawilżających kosmetyków do pielęgnacji ust. W składzie przygotowywanych formulacji zastosowano maceraty, które otrzymano z marchwi, buraka, liści zielonej herbaty oraz suszonych alg na bazie oleju lnianego. Maceraty stanowiły podstawę do produkcji balsamów, które przez kolejny miesiąc były poddawane ocenie właściwości użytkowych. Analizowano zmiany stopnia nawilżenia skóry po aplikacji kosmetyku, temperaturę topnienia oraz zachowanie w temperaturach stresowych (preparaty były przechowywane na przemian w lodówce w temperaturze 7 ºC oraz w cieplarce w temperaturze 30 ºC). Badano także zmiany barwy jakie nastąpiły w produkcie po założonym czasie trwania doświadczenia. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
77--87
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics and Business
  • Poznań University of Economics and Business
  • Poznań University of Economics and Business
Bibliografia
  • [1] Azwanida N., Hui M.S., Afandi A., Mohamed S., Zulhisyam A.K., Ayob A., Rusli N., Rasat M.S.M. (2015) Color stability evaluation of pigment extracted from hylocereuspolyrhizus, clitoreaternatae and pandanusamaryllfolius as cosmetic colorants and premarket survey on customer acceptance on natural cosmetic product. Journal of Tropical Resources and Sustainable Sciences, 3, 61-67.
  • [2] Deshmukh S., Chavan M., Sutar M., Singh S., (2013) Preparation and evaluation of natural lipstick from bixaorenella seeds. International Journal of Pharma and Biosciences, 4, 139-144.
  • [3] Ikeda T. (1992). Development of emulsion-stick based on the physiology of lips. Flavour and Fragrance Journal, 4, 14-21.
  • [4] Kobayashi H., Tagami H. (2004) Functional properties of the surface of the vermilion border of the lips are distinct from those of the facial skin. British Journal of Dermatology, 3, 563-567.
  • [5] Sarbak Z., Jachymska-Sarbak B., Sarbak A. (2013) Chemia w kosmetyce i kosmetologii. Wydawnictwo MedPharm Polska, Wrocław.
  • [6] Tamura E., Ishikawa J., Naoe A., Yamamoto T. (2016) The roughness of lips skin is related to the ceramide profile in the stratum corneum. International Journal of Cosmetics Science, 6, 615-621.
  • [7] Trela S. (red.). (2007) Kosmetyka ozdobna i pielęgnacja twarzy. Wydawnictwo Med- Pharm Polska, Wrocław.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171629108

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.