PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | nr 2 | 99--107
Tytuł artykułu

Assessment of Tribological Properties of Native Oil Obtained from Chokeberry Seeds with Sorbitan Trioleate Composition as Alternative Lubricating Substance

Warianty tytułu
Ocena właściwości trybologicznych rodzimego oleju otrzymywanego z nasion aronii zawierającego trioleinian sorbitanu jako alternatywną substancję smarną
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
In this work hair washing preparations were tested. The formulation of original shampoos was developed and their properties compared with market shampoos. Six shampoos were tested - ready-made shampoos (3) and self-made shampoos (3). The material was selected so that you can compare the properties of the preparations with the addition of Sodium Lauryl Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, and shampoo, which did not use surfactants. The aim of the study was to determine the effect of surfactant or its absence on the quality of products tested. The properties of shampoos have been assessed taking into account such parameters as: pH, dynamic viscosity, density, foam formation and the ability to reduce surface tension. The physicochemical characteristics carried out allowed for an objective assessment of the quality of the preparations offered. (original abstract)
W niniejszej pracy badaniom poddano preparaty do mycia włosów. Opracowano recepturę szamponów oryginalnych i porównano ich właściwości z szamponami rynkowymi. Testowano sześć szamponów - szampony gotowe (3) i szampony samodzielnie wykonane (3). Materiał został tak dobrany, aby można było porównać właściwości preparatów z dodatkiem Sodium Lauryl Sulfate, Cocamidopropyl Betaine oraz szamponu, w składzie którego nie zastosowano surfaktantów. Celem badań było ustalenie wpływu surfaktantu, bądź jego braku na jakość testowanych produktów. Oceniono właściwości szamponów biorąc pod uwagę takie parametry jak: pH, lepkość dynamiczna, gęstość pianotwórczość oraz zdolność do obniżenia napięcia powierzchniowego. Przeprowadzone charakterystyki fizykochemiczne pozwoliły na obiektywna ocenę jakości oferowanych preparatów. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
99--107
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Kazimierz Pułaski University of Technology and Humanities in Radom
  • Kazimierz Pułaski University of Technology and Humanities in Radom
Bibliografia
  • [1] Rój E., Dobrzyńska-Inger A., Kostrzewa D, Kołodziejczyk K, Sójka M., Król B., Miszczak A., Markowski J. (2009) Otrzymywanie ekstraktów olejowych z nasion owoców jagodowych z wykorzystaniem CO2 w warunkach nadkrytycznych. Przemysł Chemiczny, 88, 1325-1330.
  • [2] Dobrzyńska-Inger A., Kostrzewa D., Rój E. (2014) Wydzielanie olejów z krajowych surowców roślinnych przez ekstrakcję nadkrytycznym ditlenkiem węgla. Przemysł Chemiczny, 93, 480-484.
  • [3] Rój E., Dobrzyńska-Inger A., Grzęda K., Kostrzewa D. (2013) Ekstrakcja nadkrytyczna surowców roślinnych. Przemysł Chemiczny, 92, 1358-1363.
  • [4] Aladić K., Jokić S., Moslavac T., Tomas S., Vidović S., Vladić J., Ńubarić D. (2014) Cold pressing and supercritical CO2 extraction of hemp (cannabis sativa) seed oil. Chemical and Biochemical Engineering Quarterly, 28, 481-490.
  • [5] Anastas P.T., Warner J. (1998) Green chemistry. Theory and practice. Oxford University Press, Oxford.
  • [6] Pe´rez G., Estrella M., Niokhor D.P., Stevanovic T. (2008) Comparative study of antioxidant capacity of yellow birch twigs extracts at ambient and high temperatures. Food Chemistry, 107, 344-351.
  • [7] Povh N.P., Marques M.O.M., Meireles M.A.A. (2011) Supercritical CO2 extraction of essential oil and oleoresin from chamomile. Journal of Supercritical Fluids, 21, 245-256.
  • [8] Laroze L.E, Diaz-Reinoso B., Moure A, Zuniga M.E., Dominguez H. (2010) Extraction of antioxidants from several berries pressing wastes using conventional and supercritical solvents. European Food and Research Technology, 231, 669-677.
  • [9] Rodrigues Batista C.C., Santana de Oliveira M., Araújo M.E., Rodrigues A.M.C., Santos J.R., Silva Souza Filho B.A.P., Machado N.T., Carvalho Junior R.N., Oliveira M.S, Araújo M.E., Rodrigues A.M.C., Botelho J.R.S., Silva Souza Filho A.P., Machado N.T., Carvalho Junior R.N. (2006) Supercritical CO2 extraction of acaí (Euterpe oleracea) berry oil: Global yield fatty acids, allelopathic activities and determination of phenolic and anthocyanins total compounds in the residual pulp. The Journal of Supercritical Fluids, 107, 264-369.
  • [10] Yang B., Ahotupa M., Määttä P., Kallio H. (2011) Composition and antioxidative activites od supercritical CO2 - extracted oils from seeds and soft parts of northern berries. Food Research International, 44, 2009-2017.
  • [11] Sovová H., Komers R., Kuchera J., Jez̆ J. (1994) Supercritical carbon dioxide extraction of caraway essential oil. Chemical Engineering Science, 49 (15), 2499-2505.
  • [12] Kajdas C., Majzner M. (2005) Effectiveness of selected CHO compounds as antiwear additives to white mineral oils. Tribology Transactions, 48 (1), 93-99.
  • [13] Sułek M.W, Kulczycki A., Małysa A. (2010) Assessment of lubricity of compositions of fuel oil with biocomponents derived from rapeseed. Wear, 268, 104-108.
  • [14] Iłowska J., Chrobak J., Grabowski R., Szmatoła M., Woch J., Szwach I., Drabik J., Trzos M., Kozdrach R., Wrona M. (2018) Designing lubricating properties of vegetable base oils. Molecules, 23 (8), doi: 10.3390/molecules23082025
  • [15] Wos S., Koszela W., Pawlus P., Drabik J., Rogos E. (2018) Effects of surface texturing and kind of lubricant on the coefficient of friction at ambient and elevated temperatures. Tribology International, 117, 174-179.
  • [16] Wasilewski T., Sulek M. (2006) Paraffin oil solutions of the mixture of sorbit and monolaurate- ethoxylated sorbitan monolaurate as lubricants. Wear, 261, 230-234.
  • [17] Syahrullail S., Kamitani S., Shakirin A. (2013) Performance of vegetable oil as lubricant in extreme pressure condition. Procedia Engineering, 68, 172-177.
  • [18] Szmatoła M. , Chrobak J., Grabowski R., Iłowska J., Woch J., Szwach I., Semeniuk I., Drabik J., Wrona M., Kozdrach R., Orlińska B., Grymel M. (2018) Spectroscopic methods in the evaluation of modified vegetable base oils from Crambe abyssinica. Molecules, 23 (12), 3243-3261.
  • [19] Seber G., Malina R., Pearlson M.N., Olcay H., Hileman J.I., Barrett S.R.H. (2014) Environmental and economic assessment of producing hydroprocessed jet and diesel fuel from waste oils and tallow. Biomass and Bioenergy, 67, 108-118.
  • [20] El-Fadel M., Khoury R. (2001) Strategies for vehicle waste-oil management: a case study. Resources, Conservation and Recycling, 2 (33), 75-91.
  • [21] Małysa A. (2019) Ocena smarności kompozycji ekstraktu z nasion maliny otrzymywanego w warunkach nadkrytycznego ditlenku węgla z monolaurynianem sorbitanu. In: Szakiel J., Turek P. (eds.): Jakość produktów przemysłowych - wybrane aspekty. Wydawnictwo Instytutu Technologii Eksploatacji PIB w Radomiu, pp. 145-153.
  • [22] Małysa A., Ogorzałek M., Zięba M., Klimaszewska E., Czerwonka D. (2019) Economical and tribologial aspects of usage of native oils obtained from waste berry seeds as alternative bases of lubricating substances. Polish Journal of Commodity Science, 2, 59, 81-92.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171629168

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.