PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2021 | 23 | z. 3 | 32--42
Tytuł artykułu

The Impact of the European Green Deal Strategy on Security in the Supply of Native Plant Protein for Animal Feed in Poland

Warianty tytułu
Wpływ strategii "Europejski Zielony Ład" na bezpieczeństwo w zakresie dostaw rodzimego paszowego białka roślinnego w Polsce
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
This article aims to indicate the potential impact of the European Green Deal strategy's solutions on the production of native protein crops for animal feed and its role in achieving sovereignty in the supply of this raw material in Poland. Self-sufficiency in the supply of plant protein is a concern that has been recognized and widely discussed in the national and European scientific community among practitioners involved in the production of livestock feed and, above all, among politicians of the European Commission, which decides the final shape of the EU Common Agricultural Policy. The strategy adopted by the European Commission, referred to as the European Green Deal, proposes restrictions on the use of plant protection products and mineral fertilizers. This will not take place without having an impact on production and the economic situation in agriculture. The research was conducted based on Statistics Poland data and the results of scientific studies. It was concluded that the implementation of the proposed strategy could be a factor that activates the production of native leguminous plants due to their nitrogen-fixing properties. Consequently, this may contribute to an increase in the production of native plant protein for animal feed, and thus to a greater sovereignty in the supply of this raw material for feed purposes.(original abstract)
Celem artykułu jest wskazanie potencjalnego wpływu rozwiązań strategii "Europejskiego zielonego ładu" na produkcję rodzimych paszowych roślin białkowych, a także przedstawienie jej roli w osiągnięciu suwerenności w zakresie dostaw tego surowca w Polsce. Samowystarczalność kraju w zakresie dostaw białka roślinnego jest problemem dostrzeganym i szeroko dyskutowanym w krajowym i europejskim środowisku naukowym, wśród praktyków zajmujących się produkcją pasz dla zwierząt gospodarskich, a przede wszystkim wśród polityków Komisji Europejskiej, która ostatecznie decyduje o kształcie Wspólnej Polityki Rolnej UE. W przyjętej przez KE strategii, określanej jako "Europejski zielony ład", proponuje się ograniczenia w stosowaniu środków ochrony roślin i nawozów mineralnych. Nie pozostanie to bez wpływu na sytuację produkcyjną i ekonomiczną w rolnictwie. Badania przeprowadzono na podstawie danych GUS, a także wyników dostępnych opracowań naukowych. Stwierdzono, że wprowadzenie proponowanej strategii może stanowić czynnik aktywizujący produkcję rodzimych roślin bobowatych, ze względu na ich właściwości dotyczące wiązania azotu. W konsekwencji przyczynić się to może do zwiększenia produkcji rodzimego paszowego białka roślinnego, a przez to uzyskania większej suwerenności kraju zakresie dostaw tego surowca na cele paszowe.(abstrakt oryginalny)
Rocznik
Tom
23
Numer
Strony
32--42
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • 1. Baranowska Alicja, Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka, Bogumiła Zadrożniak, Katarzyna Radwańska. 2016. Rola roślin bobowowatych w gospodarstwach ekologicznych województwa lubelskiego (Role of plant fabaceae in organic farms of Lublin Province). Studia Ekonomiczne i Regionalne 9 (2): 87-96.
  • 2. Coates Jennifer. 2013. Build it back better: Deconstructing food security for improved measurement. Global Food Security 2: 188-194.
  • 3. Domínguez Pérez, Thomas Fellmann, Franz Weiss, Peter Witzke, Jesús Barreiro-Hurlé, Mihaly Himics, Torbjör. 2016. An economic assessment of GHD mitigation policy options for EU agriculture (EcAMPA2). European Union. JRC Science for policy report. EUR 27973 EN, 10.2791/843461.
  • 4. Doroszewski Piotr. 2020. Krajowe źródła białka w żywieniu zwierząt - czy to możliwe. [W] Technologie Produkcji Rolniczej (National sources of protein in animal nutrition - is it possible? [In] Agricultural Production Technologies. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, https://technologia.kpodr.pl/index.php/2020/04/17/krajowe-zrodla-bialka-w-zywieniu-inwentarza-czy-to-mozliwe/, accessed: 10.08.2020.
  • 5. Dzwonkowski Wiesław (ed.). 2020. Rynek pasz. Stan i perspektywy, Nr 4 (Feed market. Status and prospects, No. 4). Warsaw: IERiGŻ-PIB.
  • 6. FAO. 1996. Rome declaration on world food security. World food summit. Romme Food and Agriculture Organization.
  • 7. GUS (Central Statistical Office - CSO). 2019. Rocznik statystyczny rolnictwa (Agricultural Statistical Yearbook). Warsaw: CSO.
  • 8. Jakubowska-Lorentz Ewa. 2020. Parlament Europejski zadaje cios reformie Wspólnej Polityki Rolnej (opinia) (European Parliament deals a blow to the reform of the Common Agricultural Policy (opinion). Gazeta Prawna, 2 Nov. 2020, https://serwisy.gazetaprawna.pl/rolnictwo/artykuly/1495143,parlament-europejski-zadaje-cios-reformie-wspolnej-polityki-rolnej.html, accessed: 20.11.2020.
  • 9. Jasińska Zofia, Andrzej Kotecki. 2003. Szczegółowa uprawa roślin (Detailed cultivation of plants). Wrocław: Agricultural University of Wroclaw.
  • 10. Jerzak Michał A., Dorota Czerwińska-Kayzer, Joanna Florek, Magdalena Śmiglak-Krajewska. 2020a. Ekonomiczne determinanty rozwoju produkcji i wykorzystania rodzimych roślin białkowych na cele paszowe (Economic determinants of the development of production and the use of native protein crops for fodder purposes). Poznań: Poznan University of Life Sciences Publishing House.
  • 11. Jerzak Michał A., Dorota Czerwińska-Kayzer, Joanna Florek, Magdalena Śmiglak-Krajewska. 2020b. Rynek rodzimych roślin białkowych na cele paszowe w Polsce znaczenie gospodarcze determinanty i kierunki rozwoju (The market of native protein crops for fodder in Poland, economic significance, determinants and directions of development). Poznań: Poznan University of Life Sciences Publishing House.
  • 12. Księżak Jerzy. 2015. Wybrane zagadnienia roślin strączkowych (Selected issues of legume). Warsaw: FAPA.
  • 13. Leśkiewicz Katarzyna. 2012. Bezpieczeństwo żywnościowe i bezpieczeństwo żywności (Food security and food safety - legal aspects). Przegląd Prawa Rolnego 1 (10): 179-198.
  • 14. Małysz Jerzy. 2008. Bezpieczeństwo żywnościowe strategiczną potrzebą ludzkości (Food security as a strategic need of mankind). Warsaw: Almamer.
  • 15. Matyka Mariusz. 2018. Regionalne zróżnicowanie zmian w zużyciu nawozów mineralnych w Polsce (Regional differentiation of changes in the consumption of mineral fertilizers in Poland). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu XX (3): 102-107.
  • 16. Matyka Mariusz. 2021. Potencjalny wpływ wdrażania nowego zielonego ładu w zakresie nawożenia mineralnego na plonowanie głównych roślin uprawnych (Potential impact of the implementation of the New Green Deal in the field of mineral fertilization on the yield of main agricultural crop). Annals PAAAE XXIII (2): 87-95.
  • 17. Michalczyk Joanna. 20119. Bezpieczeństwo żywnościowe z perspektywy państw Unii Europejskiej (Food security from the perspective of European Union member states. Ekonomia Międzynarodowa 25: 8-45.
  • 18. MRiRW (Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - The Ministry of Agriculture and Rural Development). 2020. Plan strategiczny dla WPR. Warsaw: MARD, Department of Agriculture and Rural Development, https://www.gov.pl/attachment/e2a25e58-8e6d-435e-bb3e-b29c888128b9.
  • 19. Parlińska Maria, Jacek Jaśkiewicz, Iwona Rackiewicz. 2020. Wyzwania dla rolnictwa związane ze strategią Europejski Zielony ład w okresie pandemii (Challenges for agriculture under the European Green Deal Development Strategy during the Covid-19 Pandemic Period). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 20 (2): 22-36.
  • 20. Pieters Hannah, Anneleen Vandeplas Andrea Guariso, Nathalie Francken, Alexander Sarris, Jo Swinnen, Nicolas Gerber, von Braun, Maximo Torero. 2012. Perspectives on relevant to food and nutrition security. Foodsecure project. Working paper (I). Hague LEI Wageningen.
  • 21. Podleśna Anna. 2018. Proces wiązania N2 przez rośliny bobowate jako źródło azotu dla roślin uprawnych (The process of N2 binding by legumes as a source of nitrogen for crops). Studia i Raporty IUNG-BIP 56 (10):71-85.
  • 22. Święcicki Wojciech, Jerzy Szukała, Wojciech Mikulski, Michał Jerzak. 2007. Możliwość zastąpienia białka śruty sojowej krajowymi surowcami (Possibilities to replace the soybean cake with domestic raw materials). Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 522: 515-521.
  • 23. Wrzaszcz Wioletta, Konrad Prandecki. 2020. Rolnictwo a europejski zielony ład (Agriculture and The European Green Deal). Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 4 (365): 156-179.
  • 24. Zalewski Arkadiusz, Arkadiusz Piwowar. 2018. Światowy rynek nawozów mineralnych z uwzględnieniem zmian cen surowców i bezpośrednich nośników energii (The global market of mineral fertilizers, taking into account changes in the prices of raw materials and direct energy carriers). Warsaw: IERiGŻ-PIB.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171629558

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.