PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | nr 4 | 48--59
Tytuł artykułu

Product Quality in the Context of Its Environmental Efficiency

Autorzy
Warianty tytułu
Jakość produktu w kontekście jego efektywności środowiskowej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Quality is to be the very important attribute of the product. The concept has been a longterm research subject across different scientific disciplines. The most commonly examined aspects of this complex issue are: philosophical, technical, manufacturing and production, sales and marketing, economic and law, sociological or psychological. However, there is a particular need to address the product quality issue in the context of more and more common environmental pollution problems. This paper is a review of the scientific literature in the field of product quality and describes evolution of the term, as well as addresses current action relating to the product environmental efficiency. So far, the product quality concept is not considered in a wider context of its environmental aspects. (original abstract)
Jakość jest bardzo ważnym atrybutem produktu i jako taki od dawna stanowi przedmiot rozważań naukowych oraz różnorakich badań. Jak dotąd pojęcie to analizowane było głównie z filozoficznego, technicznego, produkcyjnego, handlowego, marketingowego, ekonomicznego, prawnego, socjologicznego czy też psychologicznego punktu widzenia. Coraz powszechniej występujące problemy spowodowane wzrostem zanieczyszczenia środowiska sprawiają, że obecnie istnieje pilna potrzeba zwrócenia uwagi na te zagadnienia również w odniesieniu do jakości produktów. Niniejsze opracowanie stanowi zarówno przegląd literatury pokazujący ewolucję pojęcia jakości, jak również opisuje obecnie podejmowane działania dotyczące pomiaru efektywności środowiskowej produktów. Jak dotąd pojęcia jakości produktu nie rozpatrywano bowiem w kontekście aspektów środowiskowych z nim związanych. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
48--59
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics and Business
Bibliografia
  • [1] Bosiakowski Z., Kostrzewa A. (1969) Jakość produkcji jako problem ekonomiczny. Ekonomista, 3, 753-778.
  • [2] Kolman R. (1992) Inżynieria jakości. Wydawnictwo PWE, Warszawa.
  • [3] Karaszewski R. (2005) Zarządzanie jakością: koncepcje, metody i narzędzia stosowane przez liderów światowego biznesu. Wydawnictwo Dom Organizatora, Toruń.
  • [4] Frąś J., Gołębiowski M., Bielawa A. (2006) Podstawy zarządzania jakością w przedsiębiorstwie. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin.
  • [5] Norma PN-EN ISO 9000:2001. PKN, Warszawa.
  • [6] Karpiel Ł., Skrzypek M. (2000) Towaroznawstwo ogólne. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
  • [7] Tichoniuk M. (2019) Novel packaging materials improving food quality and extending its shelf life. Polish Journal of Commodity Science, 1 (58), 21-35.
  • [8] Stenka B., Wilczyńska A. (2019) Antioxidant activity of sea buckthorn extracts. Polish Journal of Commodity Science, 1 (58), 74-81.
  • [9] Heimowska A. (2019) Biodegradability of ropes from renewable raw materials in the marine environment. Polish Journal of Commodity Science, 1 (58), 119-128.
  • [10] Żywica R. (2010) Zjawiska elektryczne w produkcji i towaroznawczej ocenie jakości mięsa. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie, Olsztyn.
  • [11] Sułek M.W., Wasilewski T., Czarnota R. (2004) Jakość modelowych płynów do mycia naczyń jako funkcja składu produktów zawierających dwa anionowe związki powierzchniowo czynne. Polish Journal of Commodity Science, 1, 96-101.
  • [12] Śmiechowska M. (2013) Autentyczność jako kryterium zapewnienia jakości żywności. Annales Academiae Medicae Gedanensis, 43, 175-181.
  • [13] Żuchowski J. (2011) Jakość jako główna determinanta osiągania celów zrównoważonego rozwoju. Zeszyty Naukowe nr 166. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, pp. 58-69.
  • [14] Witek J. (2016) Jakość życia jako punkt odniesienia do kształtowania koncepcji rozwoju miasta. Handel Wewnętrzny, 5, 324-334.
  • [15] Ozimek I. (2007) Jakość żywności w opinii konsumentów. Handel Wewnętrzny, 1, 47- 53.
  • [16] Samotyja U. (2010) Wpływ substancji słodzących na jakość żywności. Polish Journal of Commodity Science, 4 (25), 33-41.
  • [17] Swat M., Zieliński R. (2019) Bleached microsphere as an active ingredient of cosmetic scrub creams. Polish Journal of Commodity Science, 3 (60), 94-104.
  • [18] Skrzypek E. (2000) Jakość i efektywność. Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie - Skłodowskiej, Lublin.
  • [19] Lisiecka K. (2002) Kreowanie jakości. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Katowicach. Katowice.
  • [20] Martin W.B. (2006) Zarządzanie jakością usługi w restauracjach i hotelach. Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
  • [21] Łańcucki J. (red.). (1995) Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie. Oficyna Wydawnicza Ośrodka Postępu Organizacyjnego Sp. z o. o., Bydgoszcz.
  • [22] Kall J., Sojkin B. (eds) (20060 Zarządzanie produktem - wyzwania przyszłości. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań.
  • [23] Witczak J. (2018) Ekoprojektowanie opakowań w aspekcie gospodarki o obiegu zamkniętym. In: Transformacja przemysłu opakowań w kierunku gospodarki o obiegu zamkniętym. Wybrane problemy, Polska Izba Opakowań, Warszawa, pp. 252-260.
  • [24] Witczak J. (2016) The environmental performance of product. In: Product and process management - environmental and technology in business. PUEB. Poznan, pp. 41-60.
  • [25] Kowalski Z., Kulczycka J. Góralczyk M. (2001) Ekologiczna ocena cyklu życia procesów wytwórczych. Wydawnictwo PWN, Warszawa.
  • [26] Burchart-Korol D. (2017) Zastosowanie metod oceny środowiskowej na podstawie analizy cyklu życia dla branży motoryzacyjnej. Politechnika Śląska. Zeszyty Naukowe: Organizacja i Zarządzanie, vol. 100, pp 77-85.
  • [27] Lewandowska A. (2004) Środowiskowa ocena cyklu życia produktu na przykładzie wybranych typów pomp przemysłowych. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań.
  • [28] Samson-Bręk I. (2011) Zastosowanie metody oceny cyklu życia LCA do oszacowania wpływu na środowisko wytwarzania paliwa biogazowego do silników spalinowych. Przemysłowy Instytut Motoryzacji. Wydawnictwo Naukowe PIMOT.
  • [29] Adamczyk W., Nitkiewicz T., Rychwalski M., Wojnarowska M. (2015) "Gate-to-grave" life cycle assessment of different scenarios for handling used PV cell. In: Current Trends in Commodity Science, PUEB, Poznań, pp. 263-282.
  • [30] Communication from the Commission to the European Parliament and the Council: Building the single market for green products - facilitating better information on the environmental performance of products and organisations. 2013. COM/2013/0196 final.
  • [31] Communication from the Commission to the Council and the European Parliament - Integrated Product Policy - Building on Environmental Life-Cycle Thinking. 2003. COM/2003/0302 final.
  • [32] Nowicki, P., Sikora T. (2010) Czynniki kształtujące satysfakcję klienta oraz korzyści z pomiaru satysfakcji klienta w procesie doskonalenia jakości. Zarządzanie jakością- doskonalenie organizacji, 1, pp. 202-213.
  • [33] Horbaczewski D. (2006) Filozoficzne źródła współczesnego pojmowania jakości. Problemy Jakości, 10, 9-12.
  • [34] Prussak W. (2006) Zarzadzanie jakością. Wybrane elementy. Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej. Poznań.
  • [35] Frąś J. (2010) Zarzadzanie jakością w instytucjach gospodarczych. Uniwersytet Szczeciński, Szczecin.
  • [36] Zygmunt A. (2017) Jakość życia jako kategoria socjologiczna - od teorii do badań społecznych. Przypadek Rybnika. Political Preferences, 17, 215-236.
  • [37] Wasilewski L. (1998) Podstawy zarządzania jakością. Wydawnictwo WSPiZ, Warszawa.
  • [38] Iwasiewicz A. (1999) Zarządzanie jakością. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa- Kraków.
  • [39] Jazdon A. (2001) Doskonalenie zarządzania jakością. Oficyna Wydawnicza Ośrodka Postępu Organizacyjnego Sp. z o.o., Bydgoszcz.
  • [40] Prozorowicz M. (2001) Ekonomiczne determinanty kształtowania jakości wyrobu w przedsiębiorstwie. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Szczecin.
  • [41] Hamrol A. (2007) Zarządzanie jakością̨ z przykładami. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • [42] Zalecenie Komisji z dnia 9 kwietnia 2013 r. w sprawie stosowania wspólnych metod pomiaru efektywności środowiskowej w cyklu życia produktów i organizacji oraz informowania o niej (2013/179/UE).
  • [43] Hamrol A. (2015) Strategie i praktyki sprawnego działania. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • [44] Eckes G. (2011) Six Sigma jako trwały element kultury organizacji. MT Biznes, Warszawa.
  • [45] Harry M., Schroeder R. (2001) Six sigma. Dom Wydawniczy ABC, Kraków.
  • [46] Instytut Kantar Millward Brown. 22-28.10.2018. Motywacje polskich konsumentów i ich stosunek do jakości. https://www.tuv.com/pl/poland/o_nas/ baza_ wiedzy/ aktualnosci_1/newsdetails_pl_pl_414917.html). (access: 30.07.2020)
  • [47] Hauschild M.Z., Goedkoop M., Guinée J. 2013. Identifying best existing practice for characterization modeling in life cycle impact assessment. Journal of Life Cycle Assessment, 18, 683-697.
  • [48] Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions: Closing the loop - An EU action plan for the Circular Economy. 2015. COM (2015) 614 final.
  • [49] Bachorz M. (2017) Polska droga do gospodarki o obiegu zamkniętym. Europejskie Biuro Ochrony Środowiska (http://www.igoz.org, access: 30.07.2020).
  • [50] Witczak J. (2020) Informacja środowiskowa oparta na ocenie cyklu życia w zarządzaniu produktami. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171629610

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.