PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | nr 4 | 105--113
Tytuł artykułu

Quality Assessment of Hair Shampoos Containing Sugar-Derived Surfactants

Warianty tytułu
Ocena jakości szamponów do włosów zawierających związki powierzchniowo czynne pochodzenia cukrowego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The study attempts to evaluate selected quality characteristics of liquid hair shampoos according to Cosmetic Organic Standards (COSMOS) containing sugar-derived surfactants of sugar origin. For the purposes of this article, three formulas of stable cosmetics were developed, whose individual raw materials met the COSMOS requirements, established for cosmetic raw materials of natural origin. Individual formulas, with a constant percentage of the main components, differed in the mass ratio of sugar-derived surfactants used: Lauryl Glucoside (LG) and Coco Glucoside (CG) (1:3; 1:1; 3:1). The following physicochemical measurements, which can be considered as characteristics of liquid shampoo quality, were evaluated: dynamic viscosity, foam stability index (FSI), ability to emulsify fatty soils and evaluation of consistency (hardness and adhesion force). The results obtained were related to the values obtained for a reference shampoo. It was found that the mass ratios of used sugar-based surfactants significantly affect the studied quality characteristics. The application of Lauryl Glucoside (LG) and Coco Glucoside (CG) in a mass ratio of 3:1 allowed to obtain the highest values of dynamic viscosity, which correlated with the values measured for hardness and adhesion force of evaluated shampoos. In turn, the consequence of using these cosmetic raw materials in a mass ratio of 1:3 was a reason of a high ability to emulsify fatty soils, which can be translated into more effective washing abilities of shampoos. It is possible to formulate a generalisation that the change of LG and CG ratios used in the washing composition did not significantly affect FSI values, however, it is worth noting that all prepared shampoos met the requirements of the Polish Standard for measured parameter. (original abstract)
W pracy podjęto próbę oceny wybranych wyróżników jakości płynnych szamponów do włosów zgodnych z wytycznymi Cosmetic Organic Standards (COSMOS), zawierających związki powierzchniowo czynne pochodzenia cukrowego. Na potrzeby tego artykułu opracowano i wytworzono trzy receptury stabilnych kosmetyków, których poszczególne surowce spełniały wymogi COSMOS, ustalone dla kosmetycznych surowców pochodzenia naturalnego. Poszczególne receptury, przy stałym udziale procentowym głównych składników, różniły się stosunkiem masowym zastosowanych związków powierzchniowo czynnych pochodzenia cukrowego: Lauryl Glucoside (LG) i Coco Glucoside (CG) (1:3; 1:1; 3:1). Przeprowadzono ocenę następujących pomiarów fizykochemicznych, które można rozpatrywać jako wyróżniki jakości szamponów płynnych: lepkość dynamiczna, wskaźnik trwałości piany (WTP), zdolność emulgowania zabrudzeń tłuszczowych oraz ocena konsystencji (twardości i siły adhezji) szamponów. Uzyskane wyniki odnoszono do wartości uzyskanych dla szamponu referencyjnego. Stwierdzono, że proporcje użytych surfaktantów cukrowych w istotny sposób wpływają na badane wyróżniki jakości. Zastosowanie Lauryl Glucoside (LG) i Coco Glucoside (CG) w stosunku masowym 3:1 pozwalało na otrzymanie najwyższych wartości lepkości dynamicznej, co korelowało z wartościami zmierzonymi dla twardości i siły adhezji ocenianych szamponów. Z kolei konsekwencją użycia wymienionych surowców kosmetycznych w stosunku masowymi 1:3 było otrzymanie wysokiej zdolności emulgowania zabrudzeń, co może przełożyć się na efektywniejsze zdolności myjące szamponów. Można sformułować uogólnienie, iż zmiana zastosowanych w kompozycji myjącej proporcji LG i CG nie wpływała istotnie na wartości WTP, jednakże, warto zaznaczyć, że wszystkie wytworzone szampony spełniały wymogi Polskiej Normy dla mierzonej wielkości. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
105--113
Opis fizyczny
Twórcy
  • Kazimierz Pułaski University of Technology and Humanities in Radom
  • Kazimierz Pułaski University of Technology and Humanities in Radom
  • Kazimierz Pułaski University of Technology and Humanities in Radom
  • Kazimierz Pułaski University of Technology and Humanities in Radom
Bibliografia
  • [1] Pawlik A., Niewęgłowska-Wilk M., Kalicińska J., Śpiewak R. (2017) Kosmetyki "naturalne", "biologiczne" i "ekologiczne". Gwarancja bezpieczeństwa czy marketing? Kosmetologia Estetyczna, 2 (6), 125-128.
  • [2] Newerli-Guz J. (2011) Walory ekologiczne jako czynnik budowy przewagi konkurencyjnej na rynku produktów kosmetycznych. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 661, 401-409.
  • [3] Sułek M.W., Mirkowska B., Kalicka A. (2015) Kosmetyki certyfikowane naturalne i organiczne - obowiązujące standardy. Towaroznawcze Problemy Jakości, 1 (42), 96-103.
  • [4] Zięba M., Wieczorek D., Klimaszewska E., Małysa A., Kwaśniewska D. (2019) Application of new synthesized zwitterionic surfactants as hair shampoo components. Journal of Dispersion Science and Technology, 40 (8), 1189-1196.
  • [5] Zięba M., Seweryn A., Klimaszewska E., Wieczorek D. (2019) Obniżenie potencjału drażniącego szamponów do włosów poprzez zastosowanie nowych surfaktantów o charakterze zwitterjonowym. Przemysł Chemiczny, 98 (4), 581-585.
  • [6] Zięba M. (2017) Wybrane charakterystyki fizykochemiczne baz szamponów suchych. In: Salerno-Kochan R., Lech T. (eds) Towaroznawstwo w badaniach i praktyce. Jakość kosmetyków i wyrobów chemii gospodarczej. Kraków, pp. 169-180.
  • [7] Zięba M., Ocieczek A., Czerwonka D. (2019) Application of selected methods for evaluating the quality of powdery products as stability indicators of cosmetics in powder form on the example of dry shampoos. Polish Journal of Commodity Science, 2 (59), 125-134.
  • [8] Balzer D., Lüders H. (eds.) (2000) Nonionic surfactants: Alkyl polyglucosides. Marcel Dekker, New York.
  • [9] Whiddon C.R., Bunton C.A., Söderman O. 2003. Titration of Fatty Acids in Sugar- Derived (APG) Surfactants: A 13C NMR Study of the Effect of Headgroup Size, Chain Length, and Concentration on Fatty Acid pKa at a Nonionic Micellar Interface, J. Phys. Chem. B, 107, 4, 1001-1005.
  • [10] Tracy D.J., Li R., Yang J. (1999) Patent USA 5863886. Nonionic gemini surfactants having multiple hydrophobic and hydrophilic sugar groups.
  • [11] Klimaszewska E., Wieczorek D., Zięba M., Małysa A., Staszak K., Kwaśniewska D., Adamczyk K., Drzymala K., Dobrowolski A. (2018) E ffect o f N -dodecyl-N-(propylpiperydinium- 3-sulfate) on usage properties of liquid soaps for sensitive skin. Tenside Surfactants Detergents, 55 (6), 439-446.
  • [12] Wasilewski T. (2005) Quality improvement of hand dishwashing liquids selection of concentration of nonionic surfactants. Polish Journal of Commodity Science, 4 (5), 28-37.
  • [13] Zięba M. (2018) Aktywność powierzchniowa płynnych szamponów do włosów zawierających różne rodzaje anionowych surfaktantów. In: Zieliński R., Żuchowski J., Wasilewski T. (eds) Wybrane problemy jakości kosmetyków i wyrobów chemii gospodarczej. Wydawnictwo Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego w Radomiu, Radom, pp. 117-126.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171629732

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.