PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
28 (2021) | nr 2 (127) | 36--48
Tytuł artykułu

Interakcje związków endokrynnie czynnych obecnych w żywności z mikrobiotą jelitową człowieka

Warianty tytułu
Interactions of Endocrine Disrupting Compounds Present in Food With Human Intestinal Microbiota
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Związki endokrynnie czynne (ang. EDCs) należą do niejednorodnej grupy związków chemicznych zwanych ksenobiotykami, których charakterystyczną cechą jest oddziaływanie na układ hormonalny ludzi i zwierząt. Do EDCs zaliczane są zarówno związki pochodzenia antropogenicznego, takie jak: pestycydy, związki stosowane w przemyśle tworzyw sztucznych, metale ciężkie, polichlorowane bifenyle, jak rów- nież naturalnie występujące w środowisku mykotoksyny i fitoestrogeny. Szeroka skala wytwarzania EDCs prowadzi do stałej ekspozycji na nie populacji ludzkiej, a ich niekorzystny wpływ na zdrowie został opisany w licznych publikacjach. Podstawową drogą narażenia ludzi na EDCs jest spożywanie zanieczyszczonej żywności i wody. Związki te po dostaniu się do organizmu mogą, poza oddziaływaniem na układ hormonalny, wpływać również na funkcjonowanie mikrobioty jelita, prowadząc do dysbiozy i zaburzeń homeostazy gospodarza. Z drugiej strony ksenobiotyki oraz ich metabolity wątrobowe mogą ulegać biotransformacji przez mikrobiotę jelita, która prowadzi do zmian ich właściwości, takich jak potencjał hor- monalny, biodostępność i cytotoksyczność. Ponadto mikrobiota jelita może regulować ekspresję genów gospodarza odpowiedzialnych za metabolizm ksenobiotyków. Zrozumienie interakcji pomiędzy EDCs i mikrobiotą jelita jest więc niezbędne do prawidłowej oceny stopnia bezpieczeństwa tych związków dla zdrowia ludzi. (abstrakt oryginalny)
EN
Endocrine disrupting compounds (EDCs) belong to an inhomogeneous group of chemical compounds called xenobiotics, the characteristic feature of which is the acting on the hormonal system of humans and animals. EDCs include both the compounds of anthropogenic origin, such as: pesticides, compounds used in the plastic industry, heavy metals, polychlorinated biphenyls (PCBs), and naturally present in the environment mycotoxins and phytoestrogens. Owing to a broad range of the EDCs production, the human population is constantly exposed to them; their adverse effect on human health has been described in numerous publications. The primary pathway to cause the human exposure to EDCs is the consumption of contaminated food and water. After being introduced into the body, the EDCs affect not only the endocrinal system, but also the functioning of the intestinal microbiota, leading to dysbiosis and homeostasis dysfunctions of the host. On the other hand xenobiotics and their hepatic metabolites can undergo biotransformation reactions by intestinal microbiota that leads to changes in their properties, such as hormone balance, bioavailability and cytotoxicity. Moreover, the intestinal microbiota can modulate the expression of host genes that are responsible for the metabolism of xenobiotics. Therefore it is indispensable to understand the interactions between EDCs and intestinal microbiota in order to properly assess the safety level of those compounds in terms of human health. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
36--48
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. W. Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. W. Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie
autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. W. Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie
Bibliografia
  • [1] Anwar H., Irfan S., Hussain G., Faisal M.N., Muzaffar H., Mustafa I., Mukhtar I., Malik S., Ullah M.I.: Gut microbiome: A new organ system in body. In: Parasitology and Microbiology Research. IntechOpen, London 2020, pp. 137-144.
  • [2] Bansal A., Henao-Mejia J., Simmons R.A.: Immune system: An emerging player in mediating effects of endocrine disruptors on metabolic health. Endocrinology, 2018, 159 (1), 32-45.
  • [3] Barko P.C., McMichael M.A., Swanson K.S., Williams D.A.: The gastrointestinal microbiome: A review. J. Veter. Int. Med., 2018, 32 (1), 9-25.
  • [4] Bennetau-Pelissero C.: Risks and benefits of phytoestrogens: Where are we now. Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care, 2016, 19 (6), 477-483.
  • [5] Buha Djordjevic A., Antonijevic E., Curcic M., Milovanovic V., Antonijevic B.: Endocrinedisrupting mechanisms of polychlorinated biphenyls. Curr. Opin. Toxicol., 2020, 19, 42-49.
  • [6] Chi Y., Lin Y., Zhu H., Huang Q., Ye G., Dong S.: PCBs - high-fat diet interactions as mediators of gut microbiota dysbiosis and abdominal fat accumulation in female mice. Environ. Pollut., 2018, 239, 332-341.
  • [7] Clarke G., Sandhu K.V., Griffin B.T., Dinan T.G., Cryan J.F., Hyland, N.P.: Gut reactions: Breaking down xenobiotic-microbiome interactions. Pharmacol. Rev., 2019, 71 (2), 198-224.
  • [8] Claus S.P., Guillou H., Ellero-Simatos S.: The gut microbiota: A major player in the toxicity of environmental pollutants? NPJ Biofilms and Microbiomes, 2016, 2,
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171633104

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.