PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
28 (2021) | nr 2 (127) | 78--89
Tytuł artykułu

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne mięsa drobiowego w krajach UE w latach 2019-2020

Warianty tytułu
Microbiological Safety of Poultry Meat in EU Countries in 2019-2020
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Do najistotniejszych zagrożeń zdrowotnych w produkcji drobiarskiej zalicza się m.in. zanieczyszczenia mikrobiologiczne, pozostałości zanieczyszczeń chemicznych oraz leków, jak również zanieczyszczenia fizyczne. Mięso drobiowe cenione jest głównie jako źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jego duża wartość odżywcza wynika ze zróżnicowanego i cennego składu aminokwasowego. Oprócz białka mięso to dostarcza lipidów, składników mineralnych oraz witamin. Wartość odżywcza mięsa drobiowego oraz jego przystępna cena przyczyniają się do wzrostu popytu na ten surowiec i jego przetwory wśród konsumentów. Konsekwencją wzrostu produkcji mięsa drobiowego może być niekiedy nieprzestrzeganie odpowiednich standardów produkcji, co generuje zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia w nim zanieczyszczeń drobnoustrojami chorobotwórczymi lub ich toksynami. Celem pracy była ocena bezpieczeństwa mikrobiologicznego mięsa drobiowego oraz produktów z mięsa drobiowego dostępnych na rynku Unii Europejskiej na podstawie powiadomień wygenerowanych z RASFF-Portal, pochodzących z dwóch lat (2019 - 2020). W wyniku przeprowadzonej analizy stwierdzono, że dominująca część zgłoszeń (aż 95 %) dotyczyła wykrycia obecności bakterii z rodzaju Salmonella w mięsie drobiowym i stanowiła ona podstawowy, najczęściej odnotowywany problem mikrobiologiczny. W krajach UE opracowano nowe strategie i wprowadzono kompleksowe programy administracyjnego zwalczania salmonellozy. Podejmowane w kraju programy zwalczania salmonellozy już wywołują pozytywne zmiany, dzięki czemu problem ten z każdym rokiem jest w coraz większym stopniu niwelowany. (abstrakt oryginalny)
EN
The most critical health risks in the poultry production include, among others, microbial contamination, residues of chemical contamination and drugs, as well as physical contaminants. Poultry meat is valued primarily as a source of wholesome proteins of animal origin. Its high nutritional value derives from the varied and valuable amino acid composition. In addition to proteins this meat provides lipids, macro- and microelements, and vitamins. The nutritional value of poultry meat and its affordable price contribute to an increased demand for this raw material and its preparations among consumers. A consequence of the increase in the poultry meat production may be sometimes non-compliance with appropriate production standards, which generates a higher likelihood of contamination with pathogenic microorganisms or their toxins. The objective of the research study was to assess the microbiological safety of poultry meat and poultry meat products available on the European Union market based on the notifications of the two years (2019 - 2020), that were generated by RASFF-Portal. As a result of the analysis it was found, that the dominant part of those notifications (as much as 95 %) involved the detection of presence of Salmonella bacteria in poultry meat and it was the main, most frequently recorded microbiological problem. In the EU countries new strategies were developed and comprehensive schemes were introduced to administratively combat salmonellosis. Implemented in the country salmonellosis combating schemes have already triggered positive changes, so that this problem has been increasingly overcome every year. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
78--89
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Bibliografia
  • [1] Augustyńska-Prejsnar A., Ormian M., Sokołowicz Z.: Cechy kształtujące jakość mięsa drobiowego. Post. Tech. Przetw. Spoż., 2018, 2, 90-94.
  • [2] Brenner F.W., Villar V.G., Agnulo F.J., Tauxe R., Swaminathan B.: Salmonella nomenclature. J. Clin. Microbiol., 2000, 38 (7), 2465-2467.
  • [3] Buszkowska M., Sadowski T., Gadomska J.: System wczesnego ostrzegania dotyczący żywności i pasz. Probl. Hig. Epidemiol., 2014, 3 (95), 550-555.
  • [4] Ciecierska M., Sobocińska M.: Analiza zagrożeń fizycznych występujących w żywności na podstawie raportów Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt z lat 2008 - 2012. Post. Tech. Przetw. Spoż., 2013, 2, 109-112.
  • [5] Ćwiek-Ludwicka K., Stelmach A., Półtorak A.: Bezpieczeństwo wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w systemie RASFF. Rocz. PZH, 2007, 4 (58), 599-607.
  • [6] D'Aoust J.Y., Maurer J.: Salmonella Species. In: Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers. 3rd ed. Eds. M.P. Doyle and L.R. Beuchat. ASM Press, Washington 2007, pp. 187-236.
  • [7] Gliński Z., Kostro K.: Listerioza współczesnym zagrożeniem. Życie Weterynaryjne, 2012, 7 (87), 577-581.
  • [8] Johnson J.L., Doyle M.P., Cassens R.G.: Listeria monocytogenes and other Listeria spp. in meat and meat products. J. Food Prot., 1990, 1 (53), 81-91.
  • [9] Kaakoush N.O., Castano-Rodríguez N., Mitchell H.M., Ming Man S.: Global epidemiology of Campylobacter infection. Clin. Microbiol. Rev., 2015, 28 (3), 687-720.
  • [10] Koo H.-J., Woo G.J.: Distribution and transferability of tetracycline resistance determinants in Escherichia coli isolated from meat and meat products. Int. J. Food Microbiol., 2011, 145, 407-413.
  • [11] Kowal K.: Salmonella w mięsie drobiowym. Przemysł Spożywczy, 2015, 69 (11), 9-11.
  • [12] Kwasek M.: Tendencje w spożyciu mięsa na świecie. Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy, 2013, 6, 265-284.
  • [13] Ledzion E., Postupolski J., Rybińska K., Kurpińska-Jaworska J., Szczęsna M., Karłowski K.: System RASFF jako element strategii bezpieczeństwa żywności w zakresie mikotoksyn. Bromatol. Chemia. Toksykol., 2010, 4, 533-538.
  • [14] Mach T.: Biegunka podróżnych. Gastroenterologia Kliniczna, 2013, 3 (3), 121-126.
  • [15] Maćkiw E., Stasiak M., Kowalska J., Kucharek K.: Jakość mikrobiologiczna żywności w krajach Unii Europejskiej. Doniesienia RASFF. Przemysł Spożywczy, 2017, 71 (11), 16-19.
  • [16] Majewski M., Dziubdziela L.: Analiza powiadomień dotyczących żywności pochodzenia zwierzęcego zgłoszonych do RASFF przez Polskę. Życie Weterynaryjne, 2018, 3 (93), 181-183.
  • [17] Michalska-Pożoga I.: System RASFF a bezpieczeństwo żywności i żywienia w Unii Europejskiej. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2013, 2/4 (6), 37-41.
  • [18] Moorea J.E., Corcoran D., Dooley J., Fanning S., Lucey B., Matsuda M., McDowell D.A., Mégraud F., Millar B.CH., O'Mahony R., O'Riordan L., O'Rourke M., Rao J.R., Rooney P.J., Sails A., Whyte P.: Campylobacter. Veterinary Research, 2005, 3 (36), 351-382.
  • [19] Mroczek R.: Rynek mięsa w Polsce w dobie koronawirusa SARS-Cov-2. Zesz. Nauk. SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020, 3, 53-65.
  • [20] Nataro J.P., Kaper J.B.: Diarrheagenic Escherichia coli. Clin. Microbiol. Rev., 1998, 11 (1), 142-201.
  • [21] Nowak M., Trziszka T.: Zachowania konsumentów na rynku mięsa drobiowego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 1 (68), 114-120.
  • [22] Pałkowska A.: Wpływ kontroli monitorowania warunków przechowywania i dostaw na optymalizację jakości mikrobiologicznej mięsa. Zesz. Nauk. AM w Gdyni, 2013, 80, 43-50.
  • [23] Protasiewicz M., Iwaniak A.: Alergie pokarmowe i alergeny żywności. Bromatol. Chemia Toksykol., 2014, 2 (XLVII), 121-129.
  • [24] Ragon M., Wirth T., Hollandt F., Lavenir R., Lecuit M., Le Monnier A., Brisse S.: A new perspective on Listeria monocytogenes evolution. PLOS Pathogens, 2008, 4(9),
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171633388

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.