PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1986 | 20 | 203--217
Tytuł artykułu

Analiza proporcji zasiewów owsa i jęczmienia jarego w gospodarce indywidualnej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Analiz proporcij posevov ovsa i ârovogo âčmenâ v edinoličnyh hozâjstvah ;
Analysis of Proportions of Sowing Oat and Spring Barley in Individual Farms
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Optymalizacji struktury produkcji dokonujemy wykorzystując konkurencyjne związki między produktami. Szczególnie jest to istotne dla produktów mających podobne zapotrzebowanie na czynniki wytwórcze, na przykład jęczmień jary i owies. W gospodarstwach indywidualnych udział owsa w strukturze zasiewów w 1982 roku kształtował się na poziomie 7,96 punktów procentowych, natomiast jęczmienia 6,95 punktów procentowych2. Uprawa obu tych gatunków w znacznym stopniu zdeterminowana jest stanem inwentarza żywego. Owies jest doskonałą paszą dla zwierząt roboczych, hodowlanych oraz młodzieży ze względu na dużą zawartość białka (l0,3%) i tłuszczu (4,8%). Przydatność owsa w tuczu trzody chlewnej obniża wysoka zawartość plewki (ok. 25%). Z kolei jęczmień ma zastosowanie w żywieniu wszystkich gatunków zwierząt. Korzystnie oddziaływuje on na jakość produktów zwierzęcych pomimo niższej zawartości tłuszczu (2,1%) oraz białka (9,4%)3. Wartość pastewna jęczmienia jest wyższa o około 15% niż żyta i owsa(fragment tekstu)
EN
The proper structure of production is a basis for rational farming both from the point of view of a farmer and the general social viewpoint. The present work attempts to optimalize the structure of production as exemplified by the area of oat and spring barley sowing in individual farms. The basis of the work were numerical data concerning non-socialized sector taken from year-books covering the years 1957-1981. The method used was of corelation and linear regression, and the substitution level was counted. It follows from the analysis that during the period of investigations, there occurred an increase of the area of barley sowing to the disadvantage of oat. These changes were determined by yields, state of the number of horses and swine, and prices. In this time interval, increase of the area of barley sowing was insufficient in relation to potential possibilities. The economic limit of substituting oat with barley in the conditions of the same prices for these agricultural products is equal yield for both.(original abstract)
Rocznik
Tom
20
Strony
203--217
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa AR w Lublinie
autor
  • Instytut Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa AR w Lublinie
Bibliografia
  • A. Woś: Rachunek ekonomiczny w rolnictwie. PWRiL, Warszawa 1966
  • J. Herse: Szczegółowa uprawa roślin. PWN, Warszawa 1979
  • A. Słaboński: Możliwość rozszerzenia powierzchni uprawy jęczmienia. Nowe Rolnictwo, z. 4, 1967, s. 5-7
  • T. Witek, K. Bis: Raport w sprawie zmian wskaźników bonitacji gruntów. IUNG, Puławy 1978
  • Praca zbiorowa pod kierunkiem T. Witka: Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej Polski wg gmin. IUNG, Puławy 1981
  • J. Кгzymuski: Próba optymalizacji struktury zasiewów zbóż. Pamiętnik Puławski z. 72, 1980
  • M. Pohorille, A. Woś: Motywy produkcyjnych decyzji chłopów. PWE, Warszawa 1962
  • E. N. Castle, M. W. Backer: Zasady podejmowania decyzji w gospodarstwie rolnym. PWRiL, Warszawa 1971
  • Z. Adamowski: Podstawy ekonomiki i organizacji przedsiębiorstw rolnych. PWRiL, Warszawa 1979
  • O. Lange: Ekonomia polityczna. PWN, Warszawa 1974
  • T. Marszałkowie z: Metody statystyki opisowej w badaniach ekonomiczno- rolniczych. PWN, Warszawa 1980
  • E. O., Heady, H. R. Jensen: Ekonomiczne zasady zarządzania gospodarstwem rolnym. PWN, Warszawa 1965
  • J. Sonde1: Wzajemny stosunek uprawianych roślin i jego aspekt ekonomiczny. Postępy Nauk Rolniczych, z. 2, 1962
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171633522

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.