PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1986 | 20 | 219--234
Tytuł artykułu

Relacje cen a rozwój produkcji drobiarskiej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Relation between Prices and Development of Poultry-breeding Production
Sootnošenie cen i razvitie proizvodstva pticy
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Jednym z podstawowych czynników mających wpływ na kształtowanie się struktury produkcji rolniczej, a więc i drobiarskiej są ceny na dane artykuły oraz ich relacje w stosunku do cen środków produkcji. Decydujące znaczenie w produkcji drobiarskiej mają ceny pasz, stąd właściwe ich proporcje w stosunku do cen wytwarzanych artykułów, stwarzają określone warunki do długookresowego rozwoju tej gałęzi. Z kolei nieprawidłowe relacje cenowe mogą wywoływać niekorzystne konsekwencje w postaci niewłaściwego rozdysponowania posiadanych zasobów paszowych, a zwłaszcza zbóż. Ważna jest również właściwa polityka cen uwzględniająca zmiany wartości produktów wraz ze zmianą na nie zapotrzebowania rynkowego oraz reagująca na postęp w technologii ich wytwarzania, a także jakości artykułów.(fragment tekstu)
EN
The aim of the work was to determine relations of prices in the years 1965- 1982 between poultry articles and feeding stuffs and pigs, oxen and calves meant for slaughter, and evaluation of their influence on the development of poultry- -breeding production. 1 Data pertaining to prices were taken from Year-Books issued by GUS, price- -lists of the Ministry of Food Industry and Purchase, and the Association of Establishments of Poultry-Breeding Production. The formation of price proportions in the investigated period was rather differentiated on the score of the fact that changes of process of particular products were improportional. As is indicated by calculations, the best period for poultry- -breeding production was in the years 1965-1975. In the following period, the situation became worse. Simultaneously, one can notice a distinct drop of relative profitableness of poultry-breeding production in relation to the number of pigs, oxen and calves meant for slaughter, especially in the latest years under investigation.(original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Tom
20
Strony
219--234
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Rolnicza w Lublinie
  • AR w Lublinie
Bibliografia
  • S. Felbur: Analiza układu cen produktów rolnych w Polsce. PWN, Warszawa 1962.
  • Z. Ko't, Z. Wiśniowska-Antonik: Relacje cen produktów zwierzęcych i pasz w woj. lubelskim w latach 1960-1973. "Badanie Rynku Żywca" 2, 1974.
  • J. Małkowski: Regulowanie rozwoju produkcji zwierzęcej w Polsce. PWRiL, Warszawa 1978.
  • Materiały: Rocznik Statystyczny GUS. Warszawa (za 1965-1982).
  • M. Pohorille: Ceny i dochody w rolnictwie. PWRiL, Warszawa 1972.
  • M. Pohorille i in.: Dyskusja o cenach rolnych (część II). Książka i Wiedza, Warszawa 1959.
  • S. Schmidt: Proporcje i relacje cen między ziemiopłodami a produktami w gospodarce planowej. "Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych". PWRiL, z. 12, 1958.
  • L. Staszyński: Uwarunkowania i mechanizmy kształtowania cen rolnych, "Wieś Współczesna" 4, R. XXV, 1981.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171633550

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.